
Belgian samppanja ja mandariinipommi – viiniasiantuntija Ilkka Sirén listasi pienpanimoiden hedelmäiset olutuutuudet
Pienpanimo-oluet ovat suosittuja, ja niiden makumaailmasta löytyy jokaiselle jotakin. Mutta millainen olut sopii burgerin seuraksi tai kruunaa juustokakun? Viiniasiantuntijamme Ilkka Sirén listaa parhaat pienpanimo-oluet naposteluun ja aterian viimeistelyyn. Löydä parhaat olut- ja ruokaparit!
1. Monipuolinen naposteluolut sipsien ja hamppareiden kaveriksi

Virolainen lager on monipuolinen ruoka- ja nautiskeluolut. Juomassa on kevyen maltainen tuoksu, jossa on hentoa yrttisyyttä ja hieman leipämäisyyttä. Maku on rapean raikas, tasapainoinen ja helposti lähestyttävä. Tämä olut sopii hyvin pizzan, hampurilaisten ja kevyempien grilliruokien kanssa. Myös pikkusuolaiset kuten perunalastut tai cocktailpalat ovat hyviä valintoja lagerin seuraan.
2. Belgian samppanja maistuu mietojen juustojen kanssa

Belgialainen Oude Geuze on sekoite eri ikäisiä lambic-oluita, jotka ovat käyneet spontaanisti villihiivoilla. Tynnyrikypsytys ja toinen käyminen pullossa antavat oluelle elegantin happaman, jopa viinillisen vivahteen. Geuze-olutta sanotaankin joskus Belgian samppanjaksi. Maku on hapan ja kuiva, mutta samalla vivahteikaan omenainen, sitruksinen ja mausteinen. Geuze sopii hyvin rasvaisen ruoan kuten pateen tai mietojen juustojen kanssa.
3. Mandariinipommi mausteisten ruokien kanssa

Denveristä, Coloradosta, kotoisin oleva india pale ale -olut on oikea mandariinipommi. Voimakas ja kirpeän raikas sitrushedelmäinen tuoksu yhdistyy veikeästi hennon mausteiseen humalaan. Oluen katkeruus pysyy maltillisena ja sen suutuntuma on keskitäyteläinen. Tämä olut sopii erinomaisesti yhteen kalaruokien kanssa. Yhtä lailla se toimii janonsammuttajana, kun pöydässä on mausteisia ruokia, kuten tom yum -keittoa.
”Suutuntuma on runsas, lähes kermainen.”
4. IPA Wingsien kyydittäjänä

New England IPA, kavereiden kesken NEIPA, on tunnettu sameasta väristä ja runsaan hedelmäisestä aromiprofiilista. Suomalaisen oluen intensiivisen hedelmäisessä tuoksussa korostuvat lime, mango ja greippi sekä hento yrttisyyys. Maku on raikas ja miellyttävän mehukas. Kokeile tulisten kanansiipien tai meksikolaisten tacojen kanssa.
5. Aterian päätteksi lohikäärmehedelmää

Ruotsalainen Omnipollo tunnetaan omintakeisesta tyylistään, eikä tämä olut ole poikkeus. Muun muassa pitaijalla maustetun hapanoluen tuoksu on runsaan hedelmäinen ja aavistuksen vaniljainen. Suutuntuma on runsas, lähes kermainen. Tämä olut sopii erinomaisesti jälkiruokien kuten juustokakun tai hedelmäpiirakan seuraan. Kokeile myös kermaisen vanukkaan tai suklaafondantin kanssa.