Meidän Mökki

35-neliöinen syytinkimökki on Pian pikkuinen paratiisi – ”Aika saa näkyä hirsissä, eikä niitä ole tarkoitus hävittää”

35-neliöinen syytinkimökki on Pian pikkuinen paratiisi – ”Aika saa näkyä hirsissä, eikä niitä ole tarkoitus hävittää”
Pieni, punainen syytinkimökki valloitti Pian sydämen hetkessä. Sen paljon nähneiden hirsiseinien sisällä on ihanaa viettää joulua riisipuuron ja havujen tuoksussa, kissan kehräystä kuunnellen.
Julkaistu 8.12.2021

Juttu on julkaistu Meidän Mökki -lehdessä 11/2020.

On niin hiljaista, että voi miltei kuulla hiutaleiden putoavan maahan. Punaisen pikkumökin ikkunoista on paras paikka tarkkailla metsäneläinten elämää. Hyvällä tuurilla voi ihastella metsäkaurista poikasineen, pupuperhettä, metsoa tai jopa huuhkajaa. Hiljaisuuden rikkoo lähellä nakutteleva käpytikka. Takametsässä on hirvien nuolukivi, ja sarvipäät ovatkin erikoisen kiinnostuneita mökin omena- ja luumupuista.

Soma punainen mökki on kuin luotu joulunviettoon. Jyväskylän seudulla sijaitsevassa mökissä neliöitä on 35. Lisäksi tontilla on sauna, aitta, varastorakennus, biokäymälä ja kaivorakennus.
Pialla on oma lapasenkuivausteline: korissa kamiinan päällä tumput kuivuvat nopeimmin.

Lilla Villa Koivikko on satoja vuosia vanhan eläkemuodon, syytingin, synnyttämä. Naapuritilan omistajat möivät tilansa tyttärelleen ja tämän miehelle. Vastineeksi nämä rakensivat vanhemmilleen vanhuuden turvaksi syytinkimökin. Ensimmäisillä omistajilla mökkivuosia kertyi parikymmentä.

– Olen kuudes omistaja täällä Lilla Villa Koivikossa. Syytinkiajoilta on yhä voimassa käyttöoikeus naapuritilan kaivoon, Pia kertoo.

Pihan kuusiaidan harvennuksesta syntyi sivutuotteena kaunis kranssi. Se tuo makuutilaan tuoksun mukanaan.
"Tunnustan, että kaupantekotilaisuudessakin jännitin, voisiko jokin mennä vielä pieleen."

Jokainen omistaja on jättänyt mökkiin oman tarinansa. Siirtohirsistä rakennetussa mökissä on rossipohja. Piaa edeltänyt omistajapariskunta maalasi katon ja lisäsi välikaton eristystä. Myyräsuojat asennettiin samassa vaiheessa. Mökin alkuperäinen puuliesi oli niin huonokuntoinen, ettei sitä voitu pelastaa. Nyt sen tilalla on keittolevyllinen kamiina. Sen levyllä hautuu herkullinen joulupuuro.

– Mökin pinnat ovat täydelliset näin. Aika saa näkyä hirsissä, eikä niitä ei ole tarkoitus hävittää, Pia sanoo.

Osa kalusteista jäi taloon mökkikauppojen mukana. Pia on täydentänyt niitä vanhoilla, muistorikkailla esineillä. Vanhat kannut toimivat kukka-astioina. Yksi niistä on Pian isovanhemmilta saatu kaksinokkainen Arabian kannu.
Vanhat kahvipurkit kätkevät sisälleen kuivatarvikkeita. Avohyllyissä ne saavat olla samalla silmänruokana.

Pia ihastui mökkiin hetkessä. Kun hän näki myyntikuvat, oli peli pelattu. Myös aikaisemmat omistajat tiesivät heti, että tämä mökkiläinen oli tarkoitettu jatkamaan Lilla Villa Koivikon tarinaa. Pian arvostus mökissä tehtyjä kunnostustöitä ja remontin varrella vuodatettuja hikipisaroita kohtaan ei jäänyt myyjiltä huomaamatta.

– Tunnustan, että kaupantekotilaisuudessakin jännitin, voisiko jokin mennä vielä pieleen. Onneksi myyjät kertoivat, että tahtoivat mökkitarinan jatkuvan juuri minun kauttani, Pia sanoo.

Pian auto on joulupäiviin varautumisen vuoksi aivan täynnä. Saunavesikin on tuotava kanistereissa, sillä kesäpumppu lepää talvisin.
Pian joululahjatoivelistalla on mökkijuttuja. Yksi niistä on kesäkeittiö, toinen uusi piipunhattu ja kolmas mökkiin sovitetut uudet räystäskourut.

Lilla Villa Koivikossa talvi on lähes poikkeuksetta luminen. Torppa sijaitsee korkealla, noin kaksisataa metriä merenpinnan yläpuolella. Jouluna mökkitie on lumivalkoinen ja jäinenkin. Onneksi apu on lähellä ja naapuritiloilla traktorivoimaa saatavilla. Sitäkin on joskus mökkimatkalla tarvittu.

Pian auto on joulupäiviin varautumisen vuoksi aivan täynnä. Saunavesikin on tuotava kanistereissa, sillä kesäpumppu lepää talvisin.

Jouluna saunakin pukeutuu punaiseen. Matot ja pyyhkeet kruunaavat tunnelman. Aamulla saunan vierestä saattaa löytyä lumienkeleitä, kun saunojat ovat jäähdytelleet löylyjen välissä.
Sauna on uudistettu vuonna 2015. Silloin poisteettiin ovi pukuhuoneen ja saunan väliltä. Jäähdyttelyovi avautuu kuistille. Saunan ja sen veikeät lauteet on rakentanut edellinen omistaja. Kahdenistuttava lauderatkaisu säästää tilaa. Molemmilla on ikkunanäkymä ulos.

Lilla Villa Koivikossa joulunpyhät ovat lähes poikkeuksetta lumisia.
Luistelu kuuluu joulunpyhien ohjelmaan.

Pia toteaa nauraen, että Valtteri-kissan mielestä mökkimatkan voisi jättää pois kokonaan ja keskittyä vain mökillä olemiseen. Jouluvarusteiden autosta purkamisen jälkeen kissaherrakin rentoutuu raukeaan joulunajan viettoon.

Talvimökillä odottavat ensimmäisenä lumityöt. Ne tehdään jo ennen mökin lämmitystä. Lumitöiden antaman alkulämmön jälkeen Pia vetää tarvikkeet isolla ahkiolla autolta mökkiin.

Mökin peruslämpö pidetään yllä lämpöpattereilla. Kamiina ja kammarin takka huolehtivat siitä, että mukava lämpötila nousee torppaan noin tunnissa. Vanhat hirret vastaavat lämpöön kotoisalla narinalla. Valtteri kehrää jo tässä vaiheessa kovaäänisesti sängyn päällä.

– Valtteri hakeutuu aina lämpimimmälle paikalle. Kehräysäänikin kuuluu niin kauas, ettei täällä kyllä ei-toivottuja vieraita näy kissaherran ollessa paikalla, Pia vitsailee.

Metsäneläimet viihtyvät Pian mökin pihapiirissä.

Pia katkoo pihakuusista havuja ovien edustoille lumisten kenkien puhdistajiksi ja sitoo perinteiset havukranssit oviin ja kuisteille. Koristeet ovat luonnonläheisiä, ja ne voisivat sopia hyvin myös aikaan silloin ennen. Joulu Lilla Villassa on punainen. Tunnelmavalot syttyvät tähtien valaisemaan pihapiiriin jo marraskuussa. Saunapolulla tuikkivat lyhdyt.

– Tähtitaivas ja öljylyhty olivat ennen polun valonlähteinä. Nyt valaistaan hieman enemmän, vaikkakin samojen tähtien alla, Pia kertoo kynttilöitä sytytellessään.

Havukranssit ovat ajattomia koristeita. Lilla Villa Koivikon sauna on saanut jouluasun lyhdyistä ja punaraidallisesta matosta.

Jouluaamuna Pia lämmittää kamiinan Jouluradion säveliä kuunnellen ja porauttaa aamukahvit. Joulupuuro hautuu hitaasti, mutta punaisessa mökissä ei ole kiire. Perinneruuan pariksi Pia leipoo taatelikakun. Ruokahalu herätellään puiden hakemisella, lumitöillä ja ulkoilulla.

Perinteistä jouluherkkua, riisipuuroa, ehtii hauduttamaan pitkään Lilla Villa Koivikossa.

Pia leipoo joulun taatelikakun jo kotona. Se saa rauhassa tekeytyä muutaman päivän ennen herkuttelua.

Mökkijoulun parhaat hetket ovat hiljaisuudessa, hiutaleiden leijaillessa pakkastaivaalta. Siinä hetkessä tossut kääntyvät saunalta mökkiä kohti. Sen ikkunoista heijastelevat kutsuvasti kynttelikköjen valot. Puhtaat lakanat ja tuttu kehräys kruunaavat pienen syytinkimökin tunnelman.

Joulukoristeet Lilla Villa Koivikossa ovat punaisia. Nauhaan sidotut piparkakkumuotit ovat syötävät suloisia.
Valtteri viettää joulunsa mökillä Pian kanssa.

9 kommenttia