Avotakka

Pikkuparveke koki muodonmuutoksen: entinen rojuvarasto on nyt vehreä bohokeidas!

Pikkuparveke koki muodonmuutoksen: entinen rojuvarasto on nyt vehreä bohokeidas!
Miten parvekkeesta tehdään pienellä budjetilla kutsuva, kodikas ja viihtyisä, kun sitä hallitsevat punatiiliset seinät ja kylmä betonilattia ja tilaa on vain alle neljä neliötä? Kerrostaloasunnon lasitettu parveke koki muodonmuutoksen rojuvarastosta kutsuvaksi keitaaksi.
Julkaistu: 18.5.2020

Poltetun oranssi tiiliseinä hallitsee pohjoiseen päin aukeavaa lasitettua parveketta, jonne aurinko paistaa vain iltaisin. Betonilattia on kylmä, ja ahdas tila ei houkuttele muuhun kuin rojun varastointiin. Parvekkeelle on sijoitettu edellisestä kodista mukana muuttaneet polyrottinkituolit ja metallipöytä, jotka ovat väärän kokoiset ja tuntuvat ikävän kylmiltä ja kolisevilta käytössä. Tilasta halutaan viihtyisä viherkeidas skandinaavisella bohotyylillä. Mutta miten saada kaikki mahtumaan alle neljään neliöön?

Tältä parveke näytti ennen muodonmuutostaan.

Ratkaisu: Korosta sitä, mitä et voi peittää

Koska punatiiliseinää ei voinut häivyttää, sitä päätettiin korostaa hankkimalla lisää punaoranssin sävyjä ja luonnonmateriaaleja. Vanhat huonekalut myytiin ennen uusien ostamista.

Betonilattialla on edullinen, metritavarana myytävä ja muotoon leikattava terassimatto K-raudasta. Sen päällä on Carpetvistan pieni kelimmatto, jonka sävy sointuu tiiliseinän sävyyn. Ohut villamatto on helppo kääriä varastoon syksyllä terassikauden päätyttyä.
Parvekkeella ei ole lainkaan pistorasiaa, joten valaistus oli haastava toteuttaa. Ratkaisuksi löytyi Fatboyn ulkokäyttöön suunniteltu johdoton ja kannettava Bolleke-valaisin, joka ladataan usb-johdolla. Talvella se palvelee lastenhuoneessa yövalona.

Toteutus: Pienestä partsista boheemiksi viidakoksi

Punatiilen pariksi sopii hienosti lämminsävyinen rottinki, joka on boheemin tyylin kulmakiviä. Rottinkia voi pitää lasitetulla parvekkeella vaikka ympäri vuoden, kunhan se on suojassa sateelta ja lumelta sekä auringon paahteelta. Kaikki kalusteet metsästettiin käytettyinä pienellä budjetilla Tori.fistä ja Facebookin paikallisesta kierrätysryhmästä.

Lattialle tarvittiin jotain lämmintä ja pehmeää paljaiden varpaiden alle. Rautakaupan muotoon leikattava terassimatto maksaa alle kymmenen euroa metriltä ja tuntuu mukavalta jalan alla, mutta sen värivalikoima on suppea. Harmaan terassimaton päälle löytyi punaoranssin sävyjä toistava pieni, villainen kelimmatto, joka muutti kertaheitolla parvekkeen tyylin boheemiksi. Villamatto kestää kesän parvekkeella hienosti, koska se hylkii likaa eikä pääse kastumaan sateessa, saati haalistumaan auringossa. Kelimtyyliin kudottu koristetyynynpäällinen toistaa tiiliseinän ja maton siksakkikuviota.

Rottingin lisäksi bohotyyliin kuuluvat olennaisesti viherkasvit, joita hankittiin reilusti parveketta elävöittämään. Viherkasveiksi valittiin paahteesta piittaamattomia, helppohoitoisia anopinkielilajikkeita ja mehikasveja, kuten suka-aaloe. Makrameeamppelissa roikkuu korallikaktus, seinätelineissä kasvaa kauluspaunikkoa, ja jalustalla rönsyilee peikonlehti. Syksyllä kasvit ja tekstiilit kannetaan sisätilojen piristykseksi.

Yhtenäiset terrakottaruukut sulautuvat seinään ja näyttävät jopa keveiltä. Rottinkikalusteet löytyivät käytettyinä nettikirpputoreilta. Korkea Lumikenkä-tuoli ja 50-luvun tarjoiluvaunu maksoivat yhteensä 150 euroa, Simpukkatuoli 40 euroa ja kasvien seinätelineet 5 euroa. Viherkasveilla saa luotua rehevän viidakon, kun kasveja asettelee eri korkeuksille. Amppelit, jalustat, seinätelineet ja kukkapöydät ovat tärkeitä apureita. Amppeli ja korallikaktus, Urban Green.
Kommentoi »