Pienen tilan vinkkejä kerrostaloasujalle
Rakenna ja remontoi
Pienen tilan vinkkejä kerrostaloasujalle
Poimimme Jyväskylän asuntomessuilta pieniin koteihin sopivia sisutusratkaisuja.
21.7.2014
 |
Meidän Talo

Valtaosa asuntomessujen kohteista on omakotitaloja, joiden suunnittelussa ja rakentamisessa on käytetty reilusti tai ainakin mukavasti tilaa. Moni suomalainen asuu kuitenkin niukoissa neliöissä ja kaipaa vinkkejä niiden hyödyntämiseen. Tässä pieneen tilaan poimittuja ideoita messuilta.

1. Ikkunoiden edusta on usein vaikea käyttää fiksusti. Maisemaa ei halua peittää ja tilaa on korkeussuunnassa vähän. Matala ja syvyydeltään kohtalainen kaappi uppoaa pieneenkin tilaan helposti. Koko seinän levyiseen kaappiin saa paljon tavaraa ja päälle tulee tarpeellista laskutilaa.
2. Tämän vuoden asuntomessuilla on monessa kohteessa käytetty liukuovia. Liukuovet säästävät tilaa ja valmistajien valikoimissa on paljon eri materiaaleista ja väreistä tehtyjä ratkaisuja.
3. Vaatekomeroiden säilytysjärjestelmä kannattaa suunnitella kunnolla, jotta tilasta saa suurimman mahdollisen hyödyn irti. Limittäin asetellut hyllylevyt takaavat, että tilaa on nurkasta nurkkaan.
4. Eteisessä tarvitaan laskutilaa ja säilytyspaikkoja, mutta käytävät ovat yleensä kapeita. Litteä kaappimoduleista koottu rakennelma on pienessä tilassa huomaamaton mutta hyödyllinen.
5. Isommasta huoneesta voi erottaa mainion makuusopen myös korottamalla lattiaa. Ratkaisu toimii etenkin vanhoissa taloissa, joissa riittää huonekorkeutta. Tässä messuasunnossa patja on upotettu suoraan lattiaan ja etureunaan jää vielä tilaa säilytyslaatikoille.
6. Todellinen tilansäästäjä on seinälle nostettava sänky. Tämä ratkaisu toimii etenkin, jos haluaa asuntoon kiinteän, mutta huomaamattoman vieraspedin.
7. Kukapa (nainen) ei haaveilisi omasta vaatehuoneesta? Etenkin vanhoissa kerrostaloissa makuuhuoneet ovat suurehkoja. Väliseinällä makkarin pimeämmästä nurkasta voi saada erotettua kätevästi muutaman neliön vaatehuoneen. Liukuovellinen ratkaisu vie vähiten tilaa.
8. Kirjoituspöydän ympärille jää usein ”turhaa” seinäpintaa. Koko seinän kaappijärjestelmällä, jonka keskelle jää paikka työpisteelle, saa luotua paljon säilytystilaa. Välitilaan voi vielä keksiä jotain piristävää, kuten maalia, avohyllyjä tai kivan tapetin.
9. Yksiössä ei tarvita erillistä tilanjakajaa, jos sen keksii yhdistää sängynpäätyyn. Tämä mainio puuseinä toimii yhdellä puolella oleskelutilan ja television taustana. Toiselta puolelta se on maalattu turkoosiksi sängynpäädyksi. 
Kommentoi »