Petsi värjää puun luonnonmukaisesti – näin teet kotitekoista petsiä vaikka ruosteisista nauloista
Puun käsittely
Petsi värjää puun luonnonmukaisesti – näin teet kotitekoista petsiä vaikka ruosteisista nauloista
Petsi on kätevä ja luonnonmukainen pintakäsittelyaine monille erilaisille puupinnoille. Petsin tekemiseen voi käyttää teetä, kahvia, ruosteisia nauloja ja teräsvillaa.
13.10.2023
 |
Meidän Mökki

Petsi – tarvikkeet:

  • lautoja
  • väkiviinaetikkaa, ruosteisia ruuveja, teräsvillaa, vettä sekä vahvaa teetä ja kahvia
  • väritöntä lakkaa (esim. Helo aqua, puolihimmeä erikoislakka) tai öljyvahaa sekä siveltimiä ja sekoitustikkuja (4 kpl)
  • rönttävaatteet, käsineet ja remonttipöytä tai muu alusta.

Lisäksi hyllyn tekoon nämä tarvikkeet ja välineet:

  • saha, pora, ruuvinväännin ja hiomakone
  • suorakulmatuki (4 kpl) ja pikkupuristimia (4 kpl)
  • pitkiä ruuveja (3 kpl), lyhyitä ruuveja (8 kpl) sekä pari kaapinkannatinta
  • Eri Keeperiä tai puuliimaa, rullamitta ja lyijykynä.

Petsi – ohje:

1. Kumoa lasipurkkiin ruosteisia ruuveja ja kaada niiden peitoksi etikkaa. Revi toiseen etikkapurkkiin pari teräsvillatyynyä. Keitä myös vahvat teet ja kahvit, ja jätä teepussit ja porot purkkeihin. Anna tekeytyä muutaman vuorokauden ja siivilöi nesteet.

2. Testaa teräsvilla- ja ruostepetsejä koepaloille, odota pari tuntia ja näet, mitä sävyjä puupinnoille ilmestyy. Puu värjäytyy, kun seos reagoi puun tanniinien kanssa. Sama litku eri puulajeissa tuottaa täysin eri sävyjä. Tammi lähes mustuu, kun mänty ja kuusi jäävät hailakoiksi.

3. Sahaa eri puulajien lautoja 30–60 cm:n pätkiksi ja hio ne. Lisää lautoihin tanniinia sivelemällä niiden alaosat teellä. Tanniinit voimistavat jonkin verran petsin sävyä varsinkin niiden puulajien pinnalla, jotka sisältävät luontaisesti vähän tanniineja.

4. Kun tee on kuivunut, sivele laudat petsein. Aluksi muutosta tuskin näkee, muutaman tunnin kuluttua väri voimistuu, ja seuraavana päivänä se on jo melko lailla asettunut. Kokeile myös pelkkää teetä ja kahvia useina kerroksina.

5. Sommittele lautojen järjestys ja liimaa ne yksi kerrallaan alle asetetuille rimoille. Kiinnitä hylly takakautta kolmella pitkällä ruuvilla. Käytä apuna suorakulmatukia ja puristimia, jotta saat hyllyn suoraan. Lisää rimojen päihin ja keskelle varmistavat ruuvit.

6. Käsittele petsipinta värittömällä lakalla tai öljyvahalla, sillä petsi imeytyy vain aivan puun pintaan, jolloin se ei sellaisenaan ilman suojaa kestä kulutusta. Kiinnitä ylärimaan kaapinkannattimet ja nosta niistä valmis hylly verannan seinälle.

Vinkit!

  • Varaa oma sivellin jokaiselle petsipurkille tai jos käytät yhtä sivellintä, puhdista se vedessä vaihtaessasi sävyä.
  • Ruoste- ja teräsvillapetsit säilyvät lasipurkeissa useiden kuukausien ajan. Kun petsille on tarvetta, voit lorauttaa osan tummaa petsiä toiseen purkkiin ja ohentaa sitä etikalla vaaleammaksi.
Kommentoi »