Pesutilojen märkätilaremontti
Rakenna ja remontoi
Pesutilojen märkätilaremontti
Märkätilaremontin perussääntö on, että vedeneristyksen jälkeen laatoitetaan ensin seinät ja sitten lattia.
7.10.2015
 |
Meidän Talo

Vanhan pesutilan remontoimiseen ei ole yksiselitteisiä ohjeita, koska jokainen remontoitava tila on aina omanlaisensa. Levyrakenteiset seinät yleensä puretaan ja vaihdetaan uusiin, muovimatot irrotetaan ja liimat hiotaan, viemärit ja lattiakaivot vaihdetaan, lattiat valetaan ja kosteudet mitataan ennen pintojen asentamista.

Purkutöiden jälkeen kylpyhuone rakennetaan samojen ohjeistusten mukaisesti kuin uudenkin talon kylpyhuone. Uudiskohteessa säästyy tosin purkuhommilta.

Eri materiaalivalmistajilla on paljon selkeitä ohjeita märkätilojen uudistajille. Kannattaa noudattaa yksinkertaista ohjetta: minkä tuoteperheen valitsetkin, pysy yhden valmistajan sarjassa. Näin varmistut siitä, että lopputulos on paras mahdollinen.

Oli kylpyhuoneesi sitten rakennettu harkosta, tiilestä tai levyistä, tutustu huolella valitsemasi tuoteperheen ohjeisiin. Saman sarjan tuotteissakin voi olla eri ohjeet, kun eristetään levylle tai kiviainekselle.

Pohjatöiden merkitystä ei voi koskaan liikaa korostaa. Tee lattiat niin, että kaatoa on vähintään sentti metrille. Lattiakaivon ympärillä puolen metrin alueella kaatoa voi olla vieläkin jyrkemmin. Vedet eivät saa koskaan jäädä seisomaan lattialle tai nurkkiin.

Mitkään vedeneristeet eivät silti yksin pidä kylpytiloja kunnossa, vaan myös märkätilojen rakenteiden, ilmanvaihdon, putkitöiden ja lämmityksen on oltava ajan tasalla tai ne pitää remontin yhteydessä uusia oikeaoppisesti.

Märkätilaremontin eteneminen

Perussääntö on, että työ etenee seinistä lattiaan, eli ensin vedeneristetään ja laatoitetaan seinät ja vasta sitten lattia. Näin varmistetaan, ettei lattiaan valmiiksi asennettu vedeneriste pääse vahingoittumaan seinien laatoittamisen yhteydessä. Esimerkiksi laatan teräviä muruja voi jäädä lattialle, jossa ne voivat osua kohtalokkaasti asentajan kengän alle. Moni haluaa kuitenkin vedeneristää seinät ja lattian yhdellä kertaa. Silloin lattia pitää suojata huolellisesti esimerkiksi levyllä seinien laatoituksen ajaksi.

Moni kokenut kotiremontoija tekee märkätilojen tartuntapohjustuksen ja vedeneristyksen itse. Toki oma kokemus ja valmistajien yksityiskohtaisten ohjeiden noudattaminen auttavat, mutta aina kannattaa miettiä, pitäisikö palkata apua. Rakennusalalla vedeneristystöitä saavat tehdä vain ammattilaiset, joilta löytyy pätevyydestä kertova erillinen sertifikaatti.

Märkätilatyöt

  • Märkätilojen rakentamista ohjaa Suomen Rakentamismääräyskokoelman osa C2 (Kosteus, määräykset ja ohjeet).
  • Katso myös märkätilojen rakenteita käsittelevät RT-kortit.
  • Märkätilojen laajentaminen on aina luvanvaraista.
  • Rakennusvalvontaviranomaisilla on suuri tulkintavalta, joten varmista aina menettely omasta kunnasta varsinkin, jos putkitukset tai rakenteet muuttuvat.
  • Vedeneristeiden asentaminen ja uusiminen voi olla luvanvaraista, jos viraston tulkinta on tiukka, sillä märkätilatyö vaikuttaa asukkaiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen.
  • Omaan taloon saa tehdä itse vedeneristykset. Taloyhtiöt edellyttävät ammattilaisilta vedeneristäjän kurssia ja hyväksyttyä pätevyyttä (sertifikaatti).
  • Ammattilainen saa vedeneristyssertifikaatin suorittamalla teoriakokeen ja näyttötyön.
Kommentoi »