Kotivinkki

Pesuohjelmat tuottavat monille päänvaivaa – valitse vaatteillesi sopiva asiantuntijan vinkeillä


Pesuohjelmista löytyy erilaisia joka lähtöön. Miten niitä kannattaisi hyödyntää ja millaisia eroja ohjelmissa oikeastaan on? Marttaliiton kotitalousneuvoja Outi Mehto vinkkaa, miten käytät pesukoneen ohjelmia oikein.
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Pesuohjelmat eroavat toisistaan muun muassa lämpötilan, huuhtelujen, linkouksen ja täyttömäärän suhteen. Usein jo pesuohjelman nimi kertoo, millaisille tekstiileille se on tarkoitettu. Silloin valmistaja on optimoinut ohjelman näille tekstiileille ja helpottamaan pyykinpesijää.

Pesuohjelmien välisiä eroja kannattaa selvittää pesukoneen käyttöohjeesta, sillä näille ei ole standardia. Joissain koneissa on paljon ohjelmia, esimerkiksi eri materiaaleille omia. Pyykinpesukoneessa voi olla mahdollisuus myös lyhentää peruspesuohjelmia tarpeen mukaan.

Kun on ostamassa uutta pesukonetta, kannattaa pohtia tarkkaan, millaisille erikoisohjelmille on todellista tarvetta ja mihin niitä käytetään. Tärkeää on tarkistaa tekstiilien hoito-ohjeesta, millaisilla ohjelmilla tekstiiliä voi pestä. Valitse ohjelma pyykin mukaan.

Erilaisia pesuohjelmia

Hienopesuohjelma

Hienopesuohjelma on tarkoitettu herkille materiaaleille. Se on yleensä 30- tai 40-asteinen ja perusohjelmia hellävaraisempi eli sisältää vähemmän mekaanista käsittelyä. Kone täytetään hienopesussa ”vajaasti” – koneen käyttöohje neuvoo täyttömäärästä.

Käsinpesuohjelma

Joissain koneissa on käsinpesuohjelma, joka jäljittelee nimensä mukaan käsinpesua. Standardia ei tässäkään ole, mutta yleensä käsipesuohjelma on vielä hienopesuakin hellävaraisempi, ja sisältää vielä vähemmän mekaanista käsittelyä. Pesuaika ja linkous ovat lyhyitä, ja lisäksi linkous tapahtuu pienillä kierroksilla. Linkous voi olla myös kokonaan poistettavissa.

Pikaohjelma

Pyykinpesukoneessa olla myös pikaohjelma, jossa lämpötilaa ja linkouksen kierrosnopeutta on rajoitettu. Ne on usein tarkoitettu kevyesti likaantuneelle pyykille.

Julkaistu: 18.9.2018