Perusteellinen kevätsiivous – kääri hihat ja anna kyytiä pölylle ja lialle
Sisustus
Perusteellinen kevätsiivous – kääri hihat ja anna kyytiä pölylle ja lialle
On kevätsiivouksen aika, kun aurinko paljastaa likaiset ikkunat ja kodin nurkissa lymyilevät pölypallot. Pelkän perussiivouksen lisäksi koti kannattaa siivota kunnolla vähintään pari kertaa vuodessa.
25.9.2013
 |
Kotivinkki

Perusteellinen kevätsiivous – näin onnistut

1. Seinät ja nurkat puhtaiksi

Imurin pölysuutin, pölyhuiska tai kuiva mikrokuituliina tekevät selvää katonrajan hämähäkinseiteistä. Aavistuksen kostutettu mikrokuituliina on näppärin työväline sormenjälkien ja rasvatahrojen putsaamiseen ovista ja seinistä. Tippa astianpesuainetta lisää tarvittaessa tehoa. Vältä vahvoja pesuaineita ja kovaa hankausta, niitä useat seinäpinnat arastelevat.

2. Pölylle kyytiä

Kuiva mikrokuituliina on oiva väline pölyjen pyyhkimiseen ja keräämiseen. Kostealla pyyhkiminen vain tahmaa pölyn pinnoille. Pyyhi pölyt vasta tovi imuroinnin jälkeen. Käsittele pölyhuiskalla koriste-esineet, hyllypinnat, valaisimet ja taulunkehykset. Pyyhkäise pölyt myös lämpöpattereiden päältä: lämpimän pölykerroksen voi jopa haistaa huoneilmassa.

3. Keittiö kuntoon

Kokeile pinttyneeseen likaan ensin vanhaa tiskiharjaa tai taikasientä ja vasta sitten voimakkaita puhdistusaineita. Altaan saat kiiltämään, kun harjaat sen astianpesuharjalla ja -aineella. Keittiön välitilan easvatahroista pääset eroon vanhalla tiskiharjalla, ota tarvittaessa apuun myös emäksinen puhdistusaine.

Valurautalevyjä voi jynssätä vaikka saippuavillalla. Emalireunoja ja lasipintaista liettä on kohdeltava hellävaraisemmin. Lian liottaminen kostealla siivousliinalla auttaa usein. Tiukkaan tahraan auttaa emäksinen puhdistusaine, lasipinnalla metallilasta.

Puhdista uuni mäntysuovalla. Levitä uunin pohjalle ja seinille tuhtia mäntysuopaliuosta ja lämmitä uuni noin 50 asteeseen. Harjaa ja pyyhi pinnat, huuhtele lopuksi ja kuivaa.

4. Pese ikkunat

Imuroi ja pyyhi aluksi ikkunanpuitteet sekä -lauta. Käytä laimeaa astianpesuvettä. Pese ikkunat ikkunanpesimellä, -liinalla tai pehmeällä sienellä. Aloita pesu uloimmasta ruudusta ja pese yksi pinta kerrallaan. Kuivaa ruudut ikkunankuivaimella vaaka- tai pystyvedoin. Pyyhi kuivain joka vedon välissä talouspaperiin tai ikkunaliinaan. Kuivaa joka ruudun reunat ja nurkat ennen kuin siirryt seuraavaan pintaan.

5. Sauna ja pesutilat puhtaaksi

Siivoa sauna. Aloita imuroimalla löylyhuone. Kastele saunan puiset pinnat lämpimällä vedellä. Pese sitten yleispuhdistusainevedellä ja harjalla tai hankauspesimellä. Muista lauteiden raot ja seinät nojauskorkeudelta. Huuhtele kylmällä vedellä ja pese myös lattia. Kuivaa pinnat lämmittämällä saunaa lopuksi jonkin aikaa.

Kuuraa pesuhuoneen kaakelit ja suihkukaappi käyttämällä yleispuhdistusainetta ja pehmeää harjaa. Pese myös hanat ja suihku. Poista kalkkisaostumat etikalla tai happamalla pesuaineella. Huuhtele hyvin.

Pese lattiakaivo vanhalla tiskiharjalla ja yleispuhdistusaineella. Nosta ritilä lattiasta, poista irtoroskat ja suihkuta lattiakaivoon puhdasta vettä. Harjaa lattiakaivo ja ritilä molemmilta puolilta. Huuhtele vesisuihkulla.

6. Vessan pesu

Harjaa WC-istuin huolellisesti. Muista istuimen pohja ja vedentuloreunus. Pyyhi paperilla tai puhtaalla liinalla vetonuppi, istuinrengas, kansi ja istuimen ulkopinta. Yleensä riittää mieto yleispuhdistusaine, tarvittaessa voit käyttää istuimeen hapanta WC:n puhdistusainetta.

Vinkki!

Siivoaminen on ratkaisevasti helpompaa, kun sitä ei tarvitse aloittaa raivaamisesta. Myös pienet teot auttavat ylläpitämään järjestystä. Kun lika ei pääse pinttymään eikä pöly kerääntymään, puhdistukseen kuluu vain hetki – eikä siihen tarvita ympäristöä ja pintoja rasittavia voimakkaita aineita.

  • Palauta tavarat käytön jälkeen omille paikoilleen.
  • Kiikuta likapyykit heti pesuun.
  • Taittele puolikäyttöiset vaatteet kaappiin.
  • Kerää lelut kokoon yhdessä lasten kanssa.
  • Pyyhi peilit ja harjaa pesuallas saman tien, kun huomaat, että ne ovat likaiset.
  • Pyyhi työtasot aina käytön jälkeen kostealla siivousliinalla ja astianpesuaineella.
  • Pyyhkäiset pölyiset pinnat puhtaiksi heti, kun olet havainnut ne.
  • Imuroi säännöllisesti ja pese lattiapinnat miedolla pesuaineella aina tarvittaessa.
Kommentoi »