Kotivinkki

Perusteellinen kevätsiivous


On kevätsiivouksen aika, kun aurinko paljastaa kodin nurkissa lymyilevät kutsumattomat vieraat. Kääri hihat ja anna kyytiä pölylle ja lialle!
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Siivoaminen on ratkaisevasti helpompaa, kun sitä ei tarvitse aloittaa raivaamisesta. Pienet teot pitävät yllä järjestystä. Kerää lehdet lehtikoriin. Kiikuta likapyykki pesuun. Taittele puolikäyttöiset vaatteet kaappiin. Kerää lelut yhdessä lasten kanssa. Kokeile yhden siivouspäivän sijaan jakaa hommia eri päiville. Pyyhi peilit ja harjaa pesuallas saman tien, kun huomaat, että ne ovat likaiset. Myös pölyt kannattaa pyyhkäistä heti, kun ne on havainnut.

1 Putsaa seinät ja nurkat

Imurin pölysuutin, pölyhuiska tai kuiva mikrokuituliina tekevät selvää katonrajan hämähäkinseiteistä. Aavistuksen kostutettu mikrokuituliina on näppärin työväline sormenjälkien ja rasvatahrojen putsaamiseen ovista ja seinistä. Tippa astianpesuainetta lisää tarvittaessa tehoa. Vältä vahvoja pesuaineita ja kovaa hankausta, niitä useat seinäpinnat arastelevat.

2 Pölylle kyytiä

Kuiva mikrokuituliina on oiva väline pölyjen pyyhkimiseen ja keräämiseen. Kostealla pyyhkiminen vain tahmaa pölyn pinnoille. Pyyhi pölyt vasta tovi imuroinnin jälkeen. Käsittele pölyhuiskalla koriste-esineet, hyllypinnat, valaisimet ja taulunkehykset. Pyyhkäise pölyt myös lämpöpattereiden päältä: lämpimän pölykerroksen voi jopa haistaa huoneilmassa.

3 Lattiat puhtaaksi

Kengissä kulkeutuva hiekka kuluttaa lattiapintoja. Kynnysmatto pysäyttää lian eteiseen. Imuroi tai lakaise eteinen vähintään viikoittain. Pyyhi lattiat tarvittaessa varovasti kostutetulla mopilla tai mikrokuitupesimellä. Lorauta veteen hieman käsiastianpesu- tai yleispuhdistusainetta. Tahrat kannattaa poistaa aina heti. Lattiapinnat voi myös pestä miedossa pesuainevedessä kastellulla liinalla. Vältä liikaa kosteutta erityisesti parkettilattioilla.

4 Kiiltävä keittiö

Pyyhi työtasot aina käytön jälkeen kostealla siivousliinalla ja astianpesuaineella. Jos tasolle kaatuu värillistä nestettä, pyyhi se saman tien. Kokeile pinttyneeseen likaan ensin vanhaa tiskiharjaa tai taikasientä ja vasta sitten voimakkaita puhdistusaineita. Altaan saat kiiltämään, kun harjaat sen astianpesuharjalla ja -aineella. Keittiön välitila saa roiskeita liedeltä ja vesipisteestä. Rasvatahroista pääset eroon vanhalla tiskiharjalla, ota tarvittaessa apuun myös emäksinen puhdistusaine.

Pyyhi liesi aina käytön jälkeen. Valurautalevyjä voi jynssätä vaikka saippuavillalla. Emalireunoja ja lasipintaista liettä on kohdeltava hellävaraisemmin. Lian liottaminen kostealla siivousliinalla auttaa usein. Tiukkaan tahraan auttaa emäksinen puhdistusaine, lasipinnalla metallilasta. Puhdista uuni mäntysuovalla. Levitä uunin pohjalle ja seinille tuhtia mäntysuopaliuosta ja lämmitä uuni noin 50 asteeseen. Harjaa ja pyyhi pinnat, huuhtele lopuksi ja kuivaa.

5 Kirkkaat ikkunat

Imuroi ja pyyhi aluksi ikkunanpuitteet sekä -lauta. Käytä laimeaa astianpesuvettä. Pese ikkunat ikkunanpesimellä, -liinalla tai pehmeällä sienellä. Aloita pesu uloimmasta ruudusta ja pese yksi pinta kerrallaan. Kuivaa ruudut ikkunankuivaimella vaaka- tai pystyvedoin. Pyyhi kuivain joka vedon välissä talouspaperiin tai ikkunaliinaan. Kuivaa joka ruudun reunat ja nurkat ennen kuin siirryt seuraavaan pintaan.

6 Sauna ja pesutilat

Siivoa sauna perusteellisesti kerran, pari vuodessa. Aloita imuroimalla löylyhuone. Kastele saunan puiset pinnat lämpimällä vedellä. Pese sitten yleispuhdistusainevedellä ja harjalla tai hankauspesimellä. Muista lauteiden raot ja seinät nojauskorkeudelta. Huuhtele kylmällä vedellä. Pese lattia. Kuivaa pinnat lämmittämällä saunaa lopuksi jonkin aikaa. Kuuraa pesuhuoneen kaakelit ja suihkukaappi löylyhuonetta useammin. Käytä yleispuhdistusainetta ja pehmeää harjaa. Pese myös hanat ja suihku. Poista kalkkisaostumat etikalla tai happamalla pesuaineella. Huuhtele hyvin. Kuivaa lattian lisäksi suihkukaapin seinät lastalla aina suihkun jälkeen. Pese lattiakaivo muutaman kerran vuodessa vanhalla tiskiharjalla ja yleispuhdistusaineella. Nosta ritilä lattiasta, poista irtoroskat vaikka talouspaperilla ja suihkuta lattiakaivoon puhdasta vettä. Harjaa lattiakaivo ja ritilä molemmilta puolilta. Huuhtele vesisuihkulla.

7 Kylpyhuone

WC ja pesualtaat pestään usein, aina tarpeen vaatiessa. Kun lika ei pääse pinttymään eikä pöly kerääntymään, puhdistukseen kuluu vain hetki – eikä siihen tarvita ympäristöä ja pintoja rasittavia voimakkaita aineita. Harjaa WC-istuin huolellisesti. Muista istuimen pohja ja vedentuloreunus. Pyyhi paperilla tai puhtaalla liinalla vetonuppi, istuinrengas, kansi ja istuimen ulkopinta. Yleensä riittää mieto yleispuhdistusaine, tarvittaessa voit käyttää istuimeen hapanta WC:n puhdistusainetta.

Teksti Kati Lindfors Kuva René Granström

Kotivinkki 5/2013

Julkaistu: 25.9.2013