Kotivinkki

Pieni pöytäkuusi, kranssit, kynttilät – ja siinä se! Pilli-Sihvoloiden joulukodissa vähemmän on enemmän

Pieni pöytäkuusi, kranssit, kynttilät – ja siinä se! Pilli-Sihvoloiden joulukodissa vähemmän on enemmän
Pilli-Sihvolan perheen perinnetalo ei kimalletta kaipaa, edes jouluna. Juhlan tekevät hyvä ruoka ja kiireetön, yhteinen aika rakkaiden kanssa.

Pohjalaistyylinen, kodikas perinnetalo kolahti Pohjanmaalta kotoisin olevaan, Call it home -lifestylebloggaaja Kati Pilli-Sihvolaan. Talopaketin piirustukset valmistuivat kevättalvella vuonna 2010, ja rakennusprojekti Hämeenlinnan lähellä sijaitsevassa Harvialassa alkoi.

Talopaketin suurelementit Kati ja hänen miehensä Sampo hankkivat Jetta-taloilta, mutta kodin pohjapiirroksen huoneratkaisuineen he suunnittelivat itse. Kaksikerroksisessa talossa lapsilla ja aikuisilla on omat kerroksensa. Pyry on 14-vuotias, Roope 11 ja Hugo 6.

Pariskunta on rakentanut taloja ja saanut poikia samaan tahtiin.
Kati Pilli-Sihvola toivottaa jouluvieraat tervetulleiksi Harvialankotiinsa. Kuisti on koristeltu itse tehdyillä joulukransseilla ja kynttiläasetelmilla. Pilli-Sihvoloiden vuonna 2011 valmistuneessa talossa on 200 neliötä sisältäen 6 huonetta, avokeittiön, kodinhoitohuoneen, kylpyhuoneen ja saunan.
Käsinkudotut tyynyt ja viltti ovat Nest Factorysta. Rottinkivalaisin on Ikeasta ja nahkarahi Marrakechista. Kohta-niminen maalaus on Klaus Kopun. Palmu on saanut jouluvalot ylleen.
Klassiset materiaalit kestävät poikaperheen kulutusta. Alakerran olohuone, ruokailutila ja keittiö muodostavat yhden ison tilan. Keskelle jää takka ja säilytystilaa.
Kati on yhdistänyt tunnelmalliseen kynttiläasetelmaan uutta ja vanhaa. Osa kynttiläjaloista on kirpputoreilta ja osa Proloque Shopista. Eripituiset kynttilät tekevät asetelmasta persoonallisen.

Kati, miten päädyitte asumaan tänne talvisten peltojen keskelle?

Joku voisi kutsua meitä rakentajaperheeksi. Ensin rakensimme talon, sitten syntyi poika. Nyt poikia on kolme ja itserakennettuja taloja saman verran. Matkamme on kulkenut Riihimäen kautta Hämeenlinnaan ja sieltä Espooseen. Kolmas talo valmistui vuonna 2011 tänne Harvialaan.

Espoossa meillä oli moderni paritalo. Siellä asuminen oli helppoa logistisesti, mutta kaipasimme kuitenkin koko ajan maaseudun rauhaan. Nyt kolmannen talon rakennettuamme olemme ymmärtäneet, että emme ehkä enää tarvitse lisää kokemuksia kokonaisen talon rakentamisesta, emmekä oikeastaan lisää poikiakaan.

Pohjanmaalta kotoisin oleva Kati ihastui perinnetaloon ja maisemaan.

Sisustuksessa on ripaus boheemia henkeä, onko se tyylisi?

Pidän modernin boheemista, luonnollisesta tyylistä. Keräilen vanhaa ja ostan harkiten uutta. En kiiruhda tavaroiden tai huonekalujen hankkimisessa. Ostan, kun sopiva löytyy.

Perheen jouluperinteisiin kuuluvat elävät kuusenkynttilät, riisipuuro ja joulukranssit. Tänä vuonna pieni kuusi on tarjoiluvaunun päällä. Lampaantaljat ovat Tiirinkosken Tehtaalta. Havin uusissa tummanpunaisissa kynttilöissä on hauska kuviointi.
Kokoa tuuhea vihreä joulukimppu erilaisista vihreistä oksista, esimerkiksi eukalyptuksesta, ja lisää tummia kukkia. Koristele muutamalla kuusenkoristeella.
Riisipuuroa ei tässä perheessä säästellä vain jouluaamuun, vaan sitä syödään ympäri vuoden.

Nyt talossanne valmistaudutaan jouluun. Millainen kuusi teillä on tänä vuonna?

Halusimme pienen joulukuusen. Laitoimme sen keittiön ikkunan viereen, jotta sitä on kiva ihastella puurolautasen äärellä.

Erityisen joulufiiliksen antavat aidot kynttilät joulukuusessa. Kynttiläpidikkeet ovat antiikkiset, ja niiden asettelu on yksi tärkeistä jouluperinteistä.

Olet aloittanut jouluvalmistelut ajoissa. Miksi?

Olen sesonkifiilistelijä. Meidän perheen jouluvalmistelut alkavat jo marraskuussa. Kun monet ovat vasta pääsemässä joulunajan tunnelmaan, me olemme jo valmiita kasaamaan joulun takaisin laatikoihin. Meidän joulu alkaa marraskuun lopulla, ja yleensä kuusi kannetaan ulos jo uutenavuotena.

Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta ja iso aula tv:n katselulle. Vanhempien makuuhuoneen jouluilme syntyy Familonin perkaalipussilakanoista ja Nest Factoryn villahuovasta.
Yläkerran aulassa on iso vintageliikkeestä hankittu liinavaatekaappi. Sen Kati maalasi siniseksi Annie Sloanin kalkkimaalilla. Makuuhuoneen tapetti on Boråstapeterin Lilacs.
Persialaismatto ja avohyllyt tuovat tunnelmaa valkoiseen, puusepän mittatilauksena valmistamaan keittiöön. Keittiön tasot ovat mustaa graniittia.
”Peltomaisemaan ei koskaan kyllästy”, Kati kertoo. Rakentaminen peltojen keskelle oli mieluisaa, koska Kati ja Sampo ovat molemmat kotoisin maaseudulta.

Miten koristelette kotia jouluksi?

Joulutunnelmointi alkaa isojen kranssien teosta. Siihen osallistuu koko perhe. Juomme glögiä ja soitamme joulumusiikkia.

Joulukuun puolivälissä kaivamme lasten askartelemat joulukoristeet esille. Ne ovat tarkoin varjeltuja ja isossa arvossa kaiken ostetun tavaran keskellä.

Joulukimppumme on tänä vuonna boheemi ja rönsyilevä. Olen yhdistellyt siihen eukalyptuksen oksia, marjaoksia ja erilaisia kukkia. Pidän myös runsaista kynttiläasetelmista, joissa on erilaisia kynttilänjalkoja.

Riisipuuroa syödään usein sunnuntaisin. Joulukuussa siinä on manteli.

Teillä syödään riisipuuroa läpi vuoden. Mitä syötte jouluna?

Joulukuussa riisipuuroon sujautetaan mantelit, ja sitten saa toivoa esimerkiksi joululahjoja. Muutoin syömme riisipuuroa usein sunnuntaisin läpi vuoden.

Pidän ruoanlaitosta ja haluan valmistaa kaikki jouluruoat itse. Teen ne perinteiseen tapaan vanhoilla resepteillä. Olen saanut monet reseptit äidiltäni ja isoäidiltäni. Pipareita ja glögiä nautimme moneen kertaan läpi koko joulunajan. Kaikista tärkeintä joulussa on kuitenkin yhdessäolo perheen ja sukulaisten kanssa.

Julkaistu: 13.12.2019
1 kommentti