Pensaat tekevät puutarhasta viihtyisän ja suojaisan keitaan – tässä 10 suosikkilajia!
Piha ja puutarha
Pensaat tekevät puutarhasta viihtyisän ja suojaisan keitaan – tässä 10 suosikkilajia!
Pensaat voivat olla kukkivia, vehreitä, matalia tai korkeita. Sopisiko sinun pihaasi ennemmin runsas vehreä aidanne tai kauniin kukoistava rinne? Valitse pihasi olosuhteisiin ja tarpeisiisi sopivat pensaat näistä ihanista vaihtoehdoista.
Julkaistu 17.5.2018
Viherpiha

Puutarhan pensaat – valitse sopivat omaan pihaasi:

Lamoherukka

Lamoherukka (Ribes glandulosum) on loistava valinta maanpeittopensaaksi tai rinteeseen. Matala, mutta rehevä pensas peittää kasvupaikkansa tehokkaasti pitkien, paikalleen juurtuvien versojensa avulla. Lamoherukka on terve kasvi, eikä se vaadi säännöllistä leikkaamista. Syysväri on valoisalla paikalla kirkkaan oranssi tai punainen. Lamoherukka viihtyy niin aurinkoisessa kuin varjoisessakin paikassa, tuoreessa tai kosteassa maassa. Erittäin talvenkestävä.

Korkeus: 30–40 cm

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

Vyöhykkeet: I–VII (VIII)

Loistojasmike ’Tähtisilmä’

Loistojasmike (Philadelphus lewisii ’Tähtisilmä’) on kesäkuun lopulla kukkiessaan oikea puutarhan kaunotar. Tämä tiheä, melko korkeaksi ja leveäksi kasvava pensas on kaunis yksittäin näkyvällä paikalla puutarhassa. Istuta muutama pensas vaikka oleskeluryhmän näkösuojaksi. Loistojasmike ei ole ronkeli maalajin suhteen, mutta kasvupaikan tulisi olla ravinteikas ja vettä pidättävä. Istuta se mahdollisimman aurinkoiselle paikalle runsaan kukinnan varmistamiseksi. Suomessa tutkitusti kestävä, FinE –laatumerkin saanut pensas.

Korkeus: 2–3 m

Kukinta-aika: kesäkuu

Vyöhykkeet: I–V(VI)

Rinneangervo

Rinneangervo peittää hyvin ja kukkii runsaasti. Kuva Puutarha Tahvoset.

Rinneangervo (Spiraea densiflora) sopii hyvin rinteeseen. Se pärjää hyvin kuivallakin paikalla ja sen vahvat juuret pitävät rinnemaan paikoillaan. Rinneangervo ei ole tarkka kasvupaikastaan, mutta lisää kuitenkin istutettaessa puutarhamultaa kuoppaan. Se viihtyy auringossa tai puolivarjossa, mutta vaaleanpunainen kukinta on kauneimmillaan mahdollisimman valoisalla paikalla. Nuorenna rinneangervoa tarpeen mukaan alas leikkauksella, niin kasvi kukkii runsaasti.

Korkeus: 50–100 cm

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Vyöhykkeet: I–V

Tornionlaaksonruusu

Tornionlaaksonruusu (Rosa majalis ’Tornedal’) on varsinkin Pohjois-Suomessa suosittu ja kestävä pensasruusu. Se on Suomen luonnossa villinä kasvavan metsäruusun kerrannaiskukkainen muunnos. Pensaan uloimmat oksat ovat piikittömiä, mikä helpottaa hoitamista. Tornionlaaksonruusu sopii pieneksi ryhmäksi tai taustapensaaksi. Se menestyy kuivalla tai tuoreella, aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla ravinteikkaassa maassa.

Korkeus: 150 cm

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Vyöhykkeet: I–VII

Pihasyreeni

Pihasyreenit (Syringa vulgaris) ovat näyttäviä suurikokoisia pensaita, jotka sopivat korkeaksi aidanteeksi, yksittäispensaiksi tai pensasryhmiksi isoon puutarhaan. Tuoksuvat, violetit kukat avautuvat juhannuksen aikaan. ’Alba’ –lajikkeella on valkoiset kukat. Pihasyreenit ovat talvenkestäviä lähes koko maassa ja syysväri on keltainen. Istuta pihasyreenit tuoreeseen, runsasravinteiseen maahan aurinkoiselle tai puolivarjoisalle kasvupaikalle. Poista kuolleita ja huonosti kukkivia oksia, jotta kukinta jatkuu runsaana vuodesta toiseen.

Korkeus: 2–5 m

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Vyöhykkeet: I–VI

Pensashanhikki ’Tervola’

Erittäin pitkä kukinta-aika on pensashanhikin (Dasiphora fruticosa ’Tervola’) valttikortti: se kukkii jopa kesäkuulta lokakuuhun asti. Lajikkeella on sitruunankeltaiset kukat ja se on yksi korkeimpia pensashanhikkeja. Se viihtyy aurinkoisella paikalla, kuivassa tai tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa. Se sopii hyvin pienellekin pihalle aidanteeksi, pensasryhmäksi tai vaikka ruukkuun. Pensashanhikit eivät siedä tiesuolaa. Nuorenna pensasta poistamalla vanhimpia oksia tai leikkaamalla pensas alas, jos kukinta alkaa ehtyä.

Korkeus: 150 cm

Kukinta-aika: kesä–lokakuu

Vyöhykkeet: I–VII

Lumipalloheisi

Lumipalloheisi (Viburnum opulus ’Pohjan Neito’) on FinE -tunnuksen saanut, kaunis ja siistin näköinen pensas. Sen puhtaanvalkoiset, suuret ja pallomaiset kukinnot aukeavat kesäkuussa ja kukinta kestää jopa neljä viikkoa. Lumipalloheisi on oiva valinta ryhmäpensaaksi puutarhan paraatipaikalle tai yksittäispensaaksi ryhmän keskelle. ’Pohjanneito’ viihtyy valoisalla kasvupaikalla ja tuoreessa tai kosteassa, runsasravinteisessa maassa. Siksi se on oiva valinta savimaahan.

Korkeus: 2–4 m

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Vyöhykkeet: I–VI

Marjatanalppiruusu ’Haaga’

Marjatanalppiruusun kukinta ei jää keneltäkään huomaamatta. Kuva: Puutarha Tahvoset.

Marjatanalppiruusu (Rhododendron Tigerstedtii-Ryhmä ’Haaga’) on kestävä, suomalainen alppiruusu. Sen kasvutapa on kauniin pyöreä ja se sopii pieniksi ryhmiksi näkyvälle paikalle puutarhassa. Voimakkaan vaaleanpunaiset kukat avautuvat kesäkuun puolivälin aikaan ja kukinta on runsas. Istuta puolivarjoisalle kasvupaikalle kosteaan, happamaan maahan. Suojaa kevätauringolta varjostusverkolla tai havunoksilla.

Korkeus: 1,5–2 m

Kukinta-aika: kesäkuu

Vyöhykkeet: I–V

Kaunokuusama

Kaunokuusama (Lonicera x bella ’Zabelii’) sopii hyvin tausta- tai suojapensaaksi, sillä se kasvaa korkeaksi ja tuuheaksi. Se viihtyy tuoreessa, ravinteikkaassa maassa aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla, mutta ei ole kovin vaativa kasvupaikkansa suhteen. Runsas punainen kukinta kesäkuussa ja punaiset marjat syksyllä ovat kasvin valttikortteja. Liian kuivassa paikassa pensas on altis härmälle. Tee säännöllinen harvennusleikkaus, jotta pensas pysyy hyvännäköisenä.

Korkeus: 2–2,5 m

Kukinta-aika: kesäkuu

Vyöhykkeet: I–VI

Purppuraheisiangervo ’Diabolo’

Purppuraheisiangervo (Physocarpus opulifolius ’Diabolo’) sopii hyvin aidanteeksi tai suojapensaaksi. Se on nopeakasvuinen, korkea ja kestää tuulta, tiesuolaa ja leikkaamista. Tumman viininpunainen, rehevä lehdistö tekee siitä oikean väriläiskän puutarhan vihreyden keskelle. Valkoiset kukat avautuvat kesäkuussa. Vaatimaton pensas viihtyy niin märässä savimaassa kuin kuivemmassakin. Valitse aurinkoinen tai varjoisa kasvupaikka ja keskiravinteinen maa.

Korkeus: 2–2,5 m

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Vyöhykkeet: I–IV

Kommentoi »