Avotakka

"Omantyylisen talon rakentaminen harmaannuttaa ihmisen helposti" – Pekan kodin keskellä kohoaa miniviidakko

"Omantyylisen talon rakentaminen harmaannuttaa ihmisen helposti" – Pekan kodin keskellä kohoaa miniviidakko
Pekka Piipon hyvän olon kodissa kasvaa kohti taivasta viikunapuu ja muita eksoottisia kasveja. Villin sipoolaismetsän reunaan hän on raivannut myös oman arboretumin ja studion luomistyölle.
Julkaistu 15.5.2019
Talon isäntä Pekka Piippo istuu koiriensa kanssa päärakennuksen sisääntulon pikkuterassilla. Sisäänkäynnin kupeessa tulijaa ovat kesäisin vastassa komeat kallaistutukset, jotka saavat lisävaloa kattoikkunan kautta.
Moderni, tummaksi tervattu puukoti herätti valmistuttuaan huomiota, koska se poikkesi niin paljon alueen taloista. Valoisuudesta pitävä isäntäväki ei ole halunnut peittää ikkunoita verhoilla. Uteliaille kurkistelijoille vain vilkutetaan iloisesti.

Ensimmäisen kuukauden aikana kävi 67 vierasta kolmen ruokalajin illallisella. Kaikkia kiinnosti nähdä, millaisen modernin puutalon graafinen muotoilija Pekka Piippo ja hänen lääkäripuolisonsa olivat rakentaneet rinnetontille Sipoon metsien keskelle.

– Omantyylisen talon rakentaminen harmaannuttaa ihmisen helposti. Budjetti ylittyi 70 prosentilla, muistelee Pekka haasteellista, kaksivuotista rakennusprojektia, josta on nyt kahdeksan vuotta.

Kaksi metriä syvän multa-altaan eksoottiset kasvit saavat suoraa luonnonvaloa kattoikkunasta. Altaassa kasvavat muun muassa viikuna, juovatraakkipuu, muratti ja kolibrikukka.
Itse leivottua leipää on tarjolla Lundian pöydällä ja taidetta Iskun kaapiston päällä. Seinää vasten lepäävä Marcin Filip Cybulskin uniikkiteos on hankittu Lontoosta suoraan tekijältä. Mustavalkoinen kukkakuva on Suvi Ruotsin. Venla Martikaisen keraaminen talo hankittiin rakennusaikana. Matala lasikulho on Tanja Sipilän prototyyppi.
Keittiö on talon sydämessä niin, että siitä on suora näkymä väliseinän jakamaan ruokailutilaan ja olohuoneeseen. Iloisen punainen teos on Sanna Turusen serigrafia. Keittiön saareketta valaisee ja tuulettaa Savon liesituuletin Collection Twin. Loimaan kiven Snow-pöytätasot ovat kvartsikomposiittia. Liesi on Siemensin ja kaapisto Domus-keittiön.
Keittiöstä on suora näköyhteys sekä ruokailutilaan että olohuoneeseen, joita erottavan väliseinän viereen on upotettu rehevä kasviallas. Lapsuudenkodista tutut Artekin klassikot tuntuvat läheisiltä; Alvar Aallon tarjoilupöytä on Pekan vanhemmilta Mikkelistä. Tässä kodissa luetaan paljon kirjoja ainakin suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Argos-koiralle puhutaan ruotsia, koska hän ymmärtää sitä paremmin kuin suomea.
Avaimet rauhoittavan tilan luomiseen: luonnonvaloa, vihreitä näkymiä, vaaleaa puupintaa ja tavaramäärä minimiin. Riisuttu selkeys helpottaa lisäksi siivoamista.
Joka suunnalta virtaava valo saa tilat näyttämään 96 neliötään suuremmilta. Sisustus koostuu harkiten ostetuista nykykalusteista ja vanhoista klassikoista, jotka luovat parille mieluisan, kodikkaan tunnelman. Avaraa olohuonetta hallitsee mukava Insiden sohva raheineen. Vihreä matto löytyi Matto.fi:stä. Alexei Svetlovin teoksen alla oleva liukuovikaapisto Pekan ukin käsialaa.
Paavo-koira viihtyy usein Emun tuolissa, joka oli aikoinaan Pekan ensimmäinen designkalustehankinta. Olohuoneen tavoin makuutilasta pääsee terassille. Sen pöytä on Habitatista. Penkit suunnitteli Pekka ja toteutti hienopuuseppä Jüri Sepp.
Matti Pikkujämsän iloinen seinäreliefi on tehty vanerille.

Arkkitehti Heikki Viirin suunnittelema 96-neliöinen päärakennus sai viime syksynä vierelleen tyyliin sopivan hirsimökin, joka toimii sekä vierastalona että kotona yrittäjänä työskentelevän Pekan studiona. Suuret ikkunat tekevät molemmista vehmaan luonnon ympäröimän keitaan, joka inspiroi ja rauhoittaa mieltä. Talossa on huoneiden sijaan pikemmin tiloja.

– Arkkitehti käytti termiä ”galleriakäyskentely”, kun kuvasi, miten toisiinsa sulautuvat tilat johdattavat kävijän sisäänkäynnin pikkukuistilta talon halki isolle päätyterassille.

Osuva termi, sillä iloista väriä tuo taide niin ulkomailta kuin graafikkoisä Kari Piipolta.

Kiintokalusteita myöten käyttövalmis Mammuttikodin räätälöity Olokoti-hirsirakennus nostettiin nosturilla perustuksilleen päivässä. Rehevään puutarhaan kuuluu kasvimaa ja erikoisten puiden arboretum.
Studion kymmenen neliön parvelle pääsee kiipeämällä puolapuita pitkin. Parvella nukutaan leveällä futonilla, jota päivisin peittää Jenni Ropen ja Matti Pikkujämsän suunnittelema Lapuan kankureiden raikas päiväpeite. Studion kaapit ovat Ikeasta.
Kuutiomaisen studiorakennuksen riisuttu sisustus noudattelee päätalon tyyliä vaaleine seinineen ja värikkäine yksityiskohtineen. Taso on Muuramen Slimmi, ja Martelan tuolit on päällystetty Kvadratin kankailla. Valkolakatulla tammiparketilla on virolainen räsymatto.
4 kommenttia