Pehmoista kašmiria ja hentoa harmaata – upea palmikkopipo syntyy suosikkibloggaajan ohjeella
Tee itse
Pehmoista kašmiria ja hentoa harmaata – upea palmikkopipo syntyy suosikkibloggaajan ohjeella
Neulo kaunis palmikkopipo ja opettele samalla hauska kirjekuoripäättely. Ohjeen suunnitteli Missä neuloimme kerran -blogia pitävä Johanna Ärje.
Julkaistu 16.3.2018
Kotivinkki

Hiekkamyrsky-palmikkopipo

Johanna Ärje, Missä neuloimme kerran -blogi: ”Hiekkamyrsky on pehmoinen ja suloinen kašmirpipo, jota koristavat palmikot. Tämä palmikkopipo on mainio tilaisuus opetella hauska kirjekuoripäättely, jossa ei tehdä päälaella kavennuksia vaan pipo taitellaan kirjekuoren tapaan ennen silmukointia.”

Koko: Pieni(iso), sopii päänympäryksille 50(60) cm.

Hiekkamyrsky-pipo – tarvikkeet:

  • 50(75) g vaaleanharmaata (518) Cardiff Cashmere Classic -lankaa (100 % kašmir, 110 m/25 g) tai muuta DK-vahvuista lankaa
  • pyöröpuikko 3,25 mm tai sukkapuikot (tai puikkokoko, jolla saat oikean tiheyden)
  • 3 ylimääräistä sukkapuikkoa
  • silmukkamerkki.

Tiheys: 30 s ja 40 krs = 10 x 10 cm palmikkoneuletta kaavion mukaan suljettuna neuleena.

Lyhenteet

1 ot = neulo 1 o takareunasta.

l1o = oikealle kaartuva lisäys. Työnnä vasen puikko silmukoiden välisen langan ali takaa ja neulo se etureunastaan oikein.

Hiekkamyrsky-pipo neulotaan näin

Luo 120(144) s, aseta silmukkamerkki merkitsemään kerroksenvaihtumiskohtaa ja yhdistä suljetuksi neuleeksi.

Neulo 9 cm 1 ot, 1 n -joustinta.

Seuraava krs: Toista *10(12) o, l1o* kerroksen loppuun = 132(156) s.

Aloita sitten palmikon neulominen alla olevan kaavion mukaan. Toista kaaviota, kunnes pipon pituus aloitusreunasta mitattuna on 25(28) cm ja olet viimeksi neulonut kaavion kerroksen 1 tai 4.

Kirjekuoripäättely

Jaa silmukat neljälle puikolle: siirrä seuraavat 16(19) s ylimääräiselle sukkapuikolle. Siirrä sitten viimeksi neulotut 16(19) s toiselle ylimääräiselle sukkapuikolle. Jätä loput silmukat varsinaisille puikoille, 50(59) s kummallekin. Mikäli käytät palmikkopipon neulomiseen sukkapuikkoja, voit jakaa loput silmukat varsinaisille puikoille siten, että puikoilla on 16(19), 34(40), 34(40) ja 16(19) s.

Kirjekuoripäättely.

Katkaise lanka, jätä 50 cm:n häntä. Asettele puikot (yllä olevan kuvan mukaisesti) taitteelle niin, että ylimääräiset sukkapuikot ovat varsinaisten puikkojen välissä, ja aloita silmukointi kolmannella ylimääräisellä sukkapuikolla:

1. Työnnä päättelypuikko kahden etummaisen puikon ensimmäisten silmukoiden läpi ylhäältä alaspäin kuin neuloaksesi ne nurin yhteen ja vedä lanka niiden läpi. Pudota nämä silmukat puikoilta.

2. Työnnä päättelypuikko kahden etummaisen puikon ensimmäisen silmukoiden läpi alhaalta ylöspäin kuin neuloaksesi ne oikein yhteen ja vedä lanka niiden läpi. Jätä nämä silmukat puikoille.

3. Työnnä päättelypuikko kahden takimmaisen puikon ensimmäisten silmukoiden läpi alhaalta ylöspäin kuin neuloaksesi ne oikein yhteen ja vedä lanka niiden läpi. Pudota nämä silmukat puikoilta.

4. Työnnä päättelypuikko kahden takimmaisen puikon ensimmäisten silmukoiden läpi ylhäältä alaspäin kuin neuloaksesi ne nurin yhteen ja vedä lanka niiden läpi. Jätä nämä silmukat puikoille.

Toista vaiheita 1–4, kunnes olet silmukoinut kaikki ylimääräisillä sukkapuikoilla olevat silmukat. Silmukoi sitten kaksi seuraavaa silmukkaa kummaltakin varsinaiselta puikolta. Asettele loput silmukat niin, että siirrät kummankin jäljellä olevan puikon vasemman reunan 16(19) s ylimääräisille sukkapuikoille kuten aiemmin = 16(19) s kaikilla puikoilla.

Asettele puikot taas niin, että ylimääräiset sukkapuikot ovat varsinaisten puikkojen välissä ja toista vaiheita 1–4, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 2 s. Toista vielä kerran vaiheet 1–3.

Työnnä nyt päättelypuikko ensin kahden etummaisen puikon ja sitten kahden takimmaisen puikon viimeisten silmukoiden läpi alhaalta ylöspäin kuin neuloaksesi kaikki neljä silmukkaa oikein yhteen. Vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä hiukan.

Päättele langanpäät. Viimeistele palmikkopipo niin, että kastelet sen kunnolla, puristat pyyhkeen välissä ylimääräisen veden pois ja asettelet kuivumaan.

Mistä Johanna Ärje saa ideoita töihinsä? Entä miksi hän kutsuu itseään masokistineulojaksi? Lue juttu Johannasta täältä.

Kommentoi »