Huurteisen herkkä! Annen perheen puutalokodissa joulu on pehmeän pastellinen: ”Meillä joulukukatkin ovat roosansävyisiä”
Sisustus
Huurteisen herkkä! Annen perheen puutalokodissa joulu on pehmeän pastellinen: ”Meillä joulukukatkin ovat roosansävyisiä”
Perheen äidin, Annen, ikioma piparkakkukaupunki on sävytetty samoilla sävyillä kuin kotikin. Kaikkia koristeita ei laiteta joka vuonna esiin, vaan vähempikin riittää.
18.11.2019
 |
Meillä kotona
Eteisestä käydään suureen aulaan, josta on kulku moneen suuntaan ja portaikko yläkertaan. Annen, Jyrkin ja perheen kolmen tyttären koti on 220 neliön omakotitalo, joka on muokattu Kannustalon Rauhala-mallista.

Taivaalta satelee muutamia yksinäisiä lumihiutaleita, ja maa on jo valkoinen. Pakkanen on kiristynyt lähemmäs kymmentä astetta. Näyttää jo aivan joululta. Mättölän perheen talon ikkunoissa tuikkivat paperitähdet ja valosarjat. Perheen äiti Anne on somistanut verannan ja sisäänkäynnin havukasvein ja kynttilälyhdyin.

– Joulunaika on ihaninta aikaa vuodessa. Se on minulle ilon juhla mutta samalla myös haikeaa kaikessa tunnelmallisuudessaan. Meillä aloitetaan tunnelmointi hyvissä ajoin, marraskuun alussa, koska fiilistelen joulua mieluummin etukäteen. Olen huomannut, että joulun merkit tekee mieli kerätä pois jo ennen loppiaista, ja siksi on hyvä aloittaa mahdollisimman varhain, Anne sanoo.

Keittiön yhteydessä olevasta ruokailutilasta aukeavat pariovet olohuoneeseen. Siitä on näkymä myös perällä sijaitsevaan vanhempien makuuhuoneeseen. Kattauskin on pastellinen.
Piparkakkutalojen rakentaminen on koko perheen suosikkipuuhaa. Tämä hieman tavallista villimpi mökkiversio on lasten tekemä.
Joulun alla Mättölöillä leivotaan usein. Pienet kuusikoristeet Anne toi inspiraatiomatkalta Kööpenhaminasta.

Kynttilöitä talossa poltetaan kesät talvet, mutta kun keskitalven juhla lähestyy, kaikkialla tuikkii.

– Meillä on paljon valoja joulunaikaan. Kynttilät palavat joka päivä. En vain osaa olla kotona ilman niiden tuiketta. Kynttilänvalo luo erityistä tunnelmaa.

Pikkuhiljaa juhlakauden edetessä Anne alkaa soittaa joululauluja ja kotiin saapuvat joulukukat. Perinteiset asetelmat eivät ole Annen mieleen, vaan hän valitsee mieluummin yksittäisiä kauniita kukkia. Suosikkeja ovat valkoiset tai hennon vaaleanpunaiset amaryllikset ja hyasintit.

Joulun alla Mättölöillä leivotaan torttuja ja pipareita sekä monia muita herkkuja. Joka vuosi keittiössä syntyy myös useita piparkakkutaloja. Tänä jouluna Anne on väsännyt oman piparkakkukaupungin, jonka väritys sopii täydellisen harmonisesti kodin pastelliseen sävymaailmaan. Lapset ovat koristelleet oman piparitalonsa. Lasten kanssa Anne on tehnyt myös marenkisia tikkukaramelleja.

Jokaiselle kolmelle tyttärelle on hankittu oma joulukalenteri jo syntyessä.

Joulukuun alussa kaivetaan esille Mailegin perinteiset tontun muotoiset joulukalenterit. Jokaiselle kolmelle tyttärelle on hankittu oma kalenteri jo syntyessä. Nykyisin tonttu jättää taskuihinsa lappuja, joista paljastuu yhdessä tehtäviä asioita tai yllätyksiä.

Anne yhdisti keittiön ja ruokasalin yhdeksi suureksi tilaksi. Vanha, kaunis kaappi on Annen huutokauppalöytö. Pöytäliina on Hemtexin ja kattovalaisin Tine K:n. Tuolit on kerätty kirpputoreilta.
Anne leipoo paljon jouluherkkuja: pipareita, torttuja, kuivakakkuja ja piparkakkutaloja. Marenkitikkarit ovat uusi herkku.
Anne ja Jyrki vaihtoivat vastikään pariovien aukeamissuuntaa, kun he huomasivat niiden aukeavan paljon kauniimmin ruokailutilan puolelle. Ennen ovi peitti kakluunin eikä kuusikaan oikein mahtunut paikalleen. Lankkulattia on maalattu hennon harmaaksi.

Ennen joulua perheellä on tapana tavata paljon ystäviä ja kahvitella herkkujen äärellä. Ystävien kesken vaihdetaan kauniisti käärittyjä pieniä paketteja.

Anne käy perheineen mielellään myyjäisissä ja joulumarkkinoilla, joista joulun tunnelmaa saa aistittua oikein kunnolla. Toisinaan Anne lähtee hakemaan inspiraatiota ulkomailta joko miehensä tai ystävättärensä kanssa. Viimeksi viikonloppumatka suuntautui Annen lempikaupunkiin Kööpenhaminaan.

Kuusi on joulun tärkein koriste. Anne paljastaa, että sen koristelu on heidän perheessään äidin salainen harrastus. Hän lisää koristeita vähitellen joulun lähestyessä. Koristeiden joukossa on sekä vanhoja että uusia, mutta melkein kaikki ovat Mailegin mallistosta. Kuuseen Anne ripustaa tonttuja, ankkoja, sotamiehiä ja lippuja ja myöntää, että joka vuosi tulee ostettua jotain uutta ihanaa.

– Kaikkia koristeita ei laiteta joka vuonna esiin vaan mitä milloinkin. Nykyään riittää vähempikin, mutta ennen meillä oli todella runsas koristelu. Joulun värimaailma on nykyään puuterisen harmaa ja pastellinen. Punaista on vain pieninä ripauksina. Ja kuusi haetaan perinteisesti omasta metsästä, Anne kertoo.

Keittiö on Annen suunnittelema ja puusepän valmistama. Anne on tyytyväinen suureen kokoon, korkeisiin sokkeleihin, runkoon sulautuviin laatikoihin ja maalisävyyn.
Anne on erikoisen ihastunut piparkakkutaloihin. Tänä jouluna äidin oma piparitalo on kaupunkimaisema, jossa näkyy kolme pastellista taloa. Lempikukka amaryllistä on pitkin taloa.
Vanhempien makuuhuone on tapetoitu Pihlgren & Ritolan Kirsikkapuu-tapetilla. Vaaleat tekstiilit ja pastelliset detaljit sopivat tapetin kaveriksi. Valosarjat tuovat joulua makuuhuoneeseenkin.

Joulun odotus huipentuu aattoon, joka vietetään lasten ehdoilla.

– Se heidän jännityksensä ja riemunsa on parasta ja tuo suurimman ilon, Anne sanoo.

Aaton ohjelma noudattelee samaa kaavaa. Lounaaksi syödään riisipuuro, johon on piilotettu manteli. Perinteinen joulupäivällinen nautitaan Arabian perintöastioista pitkän kaavan mukaan. Ateria sisältää perinteisiä joulun makuaarteita: laatikoita, kinkkua, erilaisia kaloja, saaristolaisleipää ja jälkiruoaksi luumukiisseliä kermavaahdolla.

– Illan hämärtyessä on aika rauhoittua glögilasillisen äärellä ja kuunnella tunnelmallista joulumusiikkia. Silloin tulee muisteltua haikeudella lapsuuden rakkaita jouluja ja huomattua, että taas vierähti yksi vuosi. Aattoilloissa on oma taikansa. Joulunpyhät perhe viettää pääosin sukulaistensa seurassa.

– Pyrimme pitämään perinteistä kiinni mutta sovellamme niitä tarvittaessa. Joka joulun ei tarvitse olla samanlainen. Ei tämä ole niin vakavaa.

Vilman huoneessa on Pihlgren & Ritolan Leikki-tapetti, joka vie ajatukset vuosikymmenten taakse. Anne-äiti on sisustanut Mailegin pupuille useita koteja erilaisiin hyllyihin.
Kodin puuterisen harmaa ja pastellinen värimaailma toistuu makuuhuoneissa.
Lastenhuoneiden hurmaava tyyli syntyy vanhojen kalusteiden ja suloisten tapettien yhdistelmästä.

Annen parhaat koristeluvinkit

Kukat

Hyasintit näyttävät kivoilta vaikka kirkkaissa Hobstar-laseissa. Myös vanhat soppakulhot voi täyttää hyasinteillä. Amaryllikset ilahduttavat pitkään, ja niitä ostankin joulunaikaan monia. Meillä joulukukkien tulee olla joko valkoisia tai roosansävyisiä.

Kynttilät

Pidän niin tuikuista kuin perinteisistä kynttilöistä. Niiden värityksen tulee olla muuhun sisustukseen sopiva eli meillä pehmeän puuterinen. Enemmän on enemmän!

Paperitähdet ikkunoissa

Meillä tuikkii joulunseutuun lähes joka ikkunassa valkoinen paperitähti, jonka sisällä on lamppu. Ne sopivat puutalon henkeen ja tuovat tunnelmallista valoa pimeään vuodenaikaan.

Piparkakkutalot

Piparkakkutalot kuuluvat joulun odotukseen, ja niitä tehdään lasten kanssa yhdessä. Lapsista parasta on koristelu, ja he saavat toteuttaa oman talonsa yhdessä. Äiti voi sitten rauhassa keskittyä oman talonsa koristeluun.

Kuusenkoristeet

Meillä ei joulukuusen tarvitse olla harmonisesti koristeltu eikä kimalteleva, vaan se saa olla hieman lapsellisen hassu. Käytämme koristeina pääosin Mailegin valmistamia erilaisia hahmoja. Tärkeintä on, että koristeisiin liittyy lämpimiä muistoja ja että kuusessa loistavat kauniit valot.

7 kommenttia