Partiolaisten adventtikalenterin tänä vuonna kuvittanut Elina Warsta: "Meillä jouluvalot saattavat jäädä roikkumaan huhtikuuhun saakka"
Ihmiset
Partiolaisten adventtikalenterin tänä vuonna kuvittanut Elina Warsta: "Meillä jouluvalot saattavat jäädä roikkumaan huhtikuuhun saakka"
Kuvittaja Elina Warsta piirsi tämänvuotiseen adventtikalenteriin kuusen, sillä siihen kiteytyy hänen mielestään joulun tunnelma. Hänen kodissaan roikkuu himmeli ympäri vuoden.
Elina Warsta on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka tekee muun muassa kirjojen kansia.

Kuvitit tänä vuonna partiolaisten adventtikalenterin. Miten se syntyi?

Mietin joulua lasten kautta, sillä he kokevat sen vahvasti. Nekin ihmiset, joilla ei itsellä ole lapsia, palaavat muistoissaan lapsuuden jouluihin. Kalenterin kuvassa on metsässä iso kuusi, jota kerääntyy koristelemaan lapsia, tonttuja ja eläimiä. Kuusi on minulle maaginen asia, johon kiteytyy joulun tunnelma. Suuri pala luontoa kannetaan sisään ja tuodaan valoa pimeyden keskelle.

Miten sinusta tuli kuvittaja?

Äitini oli taiteilija, joten kuvan tekeminen oli meillä aina läsnä. En silti halunnut taiteilijaksi, sillä näin sen arjen läheltä. Taiteilijan työhön pitää olla vahva veto ja jotain, jota tahtoo viestiä. Siksi valitsin graafisen suunnittelun.

Miltä kotonasi näyttää?

Mieheni on sisustusarkkitehti, jolla on minimalistinen ote, kun taas minun tyylini on rönsyilevä. 12 vuoden aikana olemme löytäneet jonkinlaisen keskitien. Sisustuksemme on aika kodikas. Yritämme luoda kotiin tiloja, joissa on mukava olla yhdessä ja erikseen: tarpeeksi suuri ja pehmeä sohva, pöytiä, joissa voi piirtää ja pelata... Siistiä meillä ei ole ikinä.

Millainen kotipaikkasi on?

Kokkola on pieni, mukava kaupunki, jossa meri on vahvasti läsnä. Kaksikielisyys tuo avoimuutta ja iloisuutta. Kun odotin esikoistamme, asuimme kaksiossa Helsingin Kalliossa. Mietimme, miten haluamme elää. Mummini oli juuri kuollut ja isovanhempieni vanha hirsitalo Kokkolassa tyhjillään. Päätimme muuttaa tänne ja perustaa yrityksen.

Miten koristelet kotiasi jouluun?

Talon vintiltä löytyivät mummin joulukoristeet. Jouluvaloja meillä on paljon, ja ne tuppaavat jäädä roikkumaan pitkäksi aikaa. Katsoin juuri kuvaa esikoisen yksivuotissynttäreiltä, ja taustalla näkyivät jouluvalot huhtikuussa. Myös himmeli on esillä pysyvästi.

Millaisia joulukalentereita teillä on?

Meillä on kuvakalenterit ja itse ommeltu taskukalenteri, johon tulee pieniä lahjoja tai vaikka tontulta terveiset, että ”äidin ja isän pitää viedä teidät uimahalliin”. Uskon, että lapset sisimmässään kyseenalaistavat tontun olemassaolon – mutta teeskentely kuuluu leikkiin.

Mitä teet, kun ei ole pakko tehdä mitään?

Olisipa ihana ajatus, että sellaisia hetkiä olisi! Silloin pyrkisin varmaan vain hengaamaan päämäärättömästi läheisteni kanssa. Pitäisi yrittää päästä ajatuksesta, että kaikella tekemisellä täytyy olla jokin lopputulos.

Mottosi on:

"Kyseenalaista rajoja, joita olet luonut itsellesi." Ei pidä jämähtää ajatukseen, että tällainen minä olen. Itse esimerkiksi kuvittelin, että haluan harrastaa liikuntaa vain yksin. Mutta kun ystävä houkutteli minut ryhmäliikuntatunnille, tykkäsinkin siitä heti. Nyt bodypump-tunnit ovat henkireikäni.

Kommentoi »