Parketin hoito – kun seuraat näitä 6 ohjetta, parketti pysyy nättinä pitkään!
Rakenna ja remontoi
Parketin hoito – kun seuraat näitä 6 ohjetta, parketti pysyy nättinä pitkään!
Imuroi parketti usein, valitse oikea pesuaine ja korjaile naarmut. Näin sujuu parketin hoito!
15.1.2018
 |
Kotivinkki

1. Poista parketista irtolika

Parketin hoito on enimmäkseen huolellista puhdistusta. Imuroi tai harjaa irtolika parketilta säännöllisesti pois. Näin lika ei hierrä parketin pintaa ja siten naarmuta ja heikennä sitä. Imuroidessa kannattaa käyttää parketille tarkoitettua suutinta tai harjallista suutinta, mikä vähentää naarmujen syntymistä.

2. Pese parketti nihkeällä

Pese parkettilattia, kun se on likainen, esimerkiksi viikkosiivouksen yhteydessä. Käytä mieluiten levymoppia – lankamoppia ei tule käyttää parkettilattialle, sillä se jää usein liian märäksi ja levittää likaa puhdistamisen sijasta. Mopin liinan tulee aina olla nihkeä, ei koskaan märkä. Hyvä nyrkkisääntö on, että parketin pinnan tulee olla kuiva minuutin jälkeen moppauksesta.

3. Valitse oikea pesuaine

Pesuaineen ph:n tulee aina olla matala puulattialla, jotta pesuaine ei vaurioita pintakäsittelyä. Valitse pesuaine parketin pintakäsittelyn mukaan. Luonnonöljytyt lattiat pestään siihen tarkoitetulla saippualla, joka kylläännyttää pintaa ja vahvistaa sen vastustuskykyä kerta kerralta. Lakatulle parketille ei pidä käyttää vahvoja pesuaineita tai vahapitoisia pesuaineita. Sille usein riittää pyyhintä kuivalla mikrokuituliinalla, jos selkeää pestävää likatahraa ei ole.

4. Ehkäise naarmujen synty

Parketin naarmuja voi estää laittamalla huonekalujen jalkoihin huopatassut ja suojelemalla sitä kiviltä. Kivet pysyvät parhaiten poissa lattioita naarmuttamasta, kun pidät mattoja sisäänkäynneissä oven molemmilla puolilla ja vältät kulkemista ulkokengillä sisällä, sillä kenkien uriin on voinut tarttua kiviä. Myös oikeanlainen lattianpesu ja tarvittaessa huoltoöljyäminen ennaltaehkäisevät naarmujen syntymistä.

5. Korjaa parketin naarmut

Parketin naarmuihin voi käyttää sitä varten tarkoitettua paikkakynää tai paikkasävyä, tai ihan vain samansävyistä tussia. Sivele sävykorjauksen päälle pinta-ainetta (öljyvahatulle parketille omansa, lakatulle pinnalle paikkalakkaa), jotta naarmu saa kosteudenkestävyyden eikä puu pääse naarmukohdasta kosteuden kanssa kosketuksiin.

6. Arvioi parketin hiomistarve

Hiominen on ajankohtaista, kun parketin sävy alkaa lähteä tai johonkin kohtaan parkettia lika ottaa aina kiinni – silloin parketin pinta on oletettavasti vaurioitunut.

Vinkit parketin hoitoon antoi brändijohtaja Laura Lankinen Timberwiselta.

Kommentoi »