Katoaako teilläkin sukkia pesukoneen mustaan aukkoon? Näiden 6 vinkin avulla murrat parittomien sukkien kirouksen lopullisesti!

Katoaako teilläkin sukkia pesukoneen mustaan aukkoon? Näiden 6 vinkin avulla murrat parittomien sukkien kirouksen lopullisesti!
Nyt voit lopettaa salaliittoteorioilla spekuloimisen, sillä sukkien parit on sittenkin mahdollista pitää tallessa. Lue ammattijärjestäjän vinkit kodin sukkarumbaan!
Julkaistu: 17.1.2019

Sukkalaatikko pursuilee vain yksinäisiä sukkia. Pyykkipäivänä viimeisetkin parilliset sukat häviävät jäljettömiin. Kuulostaako tutulta?

Ammattijärjestäjä Laura Holmström, miksi juuri sukkia on niin vaikea pitää tallessa, vaikka kuinka päättäisi, että nyt tämä katoilu saa loppua?

– Sukkien kanssa ei ole muodostunut samanlaista rutiinia kuin vaikkapa hammasharjojen: jälkimmäisille on lähes jokaisessa kodissa itsestäänselvä säilytyspaikkansa. Sukille pitäisi löytää yhtä toimiva systeemi, Holmström sanoo.

Mutta miten systeemin voi luoda? Tässä ammattijärjestäjän vinkit:

1. Ennakoi: käytä vain keskenään samanlaisia sukkia

Löytyykö sukkalaatikostasi kaikki sateenkaaren värit? Jos kaikki sukat ovat erilaisia, yhden sukan kadotessa koko pari muuttuu hyödyttömäksi – ja taas haaskautuu aikaa yhden sukkapolon etsimiseen.

Ratkaisu on värikoodaaminen: ala käyttää pelkästään vaikkapa mustia sukkia. Jos teillä asuu monta perheenjäsentä, valitkaa kukin oma sukkavärinne ja pysytelkää niissä.

– Vaikka yksi sukka katoaisi, sen paria voi yhä käyttää muiden sukkien kanssa. Kun kaikki sukat ovat keskenään samanlaisia, sukkia ei välttämättä tarvitse niputtaa lainkaan, sillä sukkalaatikossa on vain keskenään yhteensopivia sukkia, Holmström sanoo.

2. Karsi: kuinka monta sukkaparia tarvitset?

Yleensä koko sukkapulman alku ja juuri on se, että sukkia on yksinkertaisesti liikaa. Jos sukkia on 50 paria, ei niitä tarvitse huolehtia joka kerta tarkasti pesuun ja sitten taas paikoilleen sukkalaatikkoon. Riittäisikö esimerkiksi kymmenen paria sukkia?

3. Luo sukkarumbaan uudet rutiinit

Kun riisut sukat, vie ne aina suoraan pyykkikoriin. Jos sukkia voi vielä käyttää, mutta et halua laittaa niitä enää puhtaiden sukkien sekaan, järjestä puolipitoisille sukille oma, vakituinen säilytyspaikkansa.

Opeta lapset riisumaan vaatteensa aina samassa paikassa, esimerkiksi lastenhuoneessa tai pyykinpesukoneen luona. Jos lapset riisuutuvat omissa huoneissaan, jokaiselle voi hommata oman pyykkikorin. Näin likaiset vaatteet kulkeutuvat pesukoneeseen entistä varmemmin – ja sukkaparit pysyvät todennäköisemmin erottamattomina.

Joissakin perheissä on todettu toimivaksi hankkia jokaiselle perheenjäsenelle oma pesupussinsa. Siihen sukat lajitellaan ennen pesua. Pesun jälkeen parit on helpompi löytää pienestä pesupussista kuin isosta pesukoneen rummusta.

4. Niputa sukat myös pyykkikoneeseen

Puhtaita sukkia säilytetään yleensä pareiksi niputettuna. Miksei likaisiakin sukkia voisi niputtaa?

– Sukat voi hyvin niputtaa kevyesti ennen pesukoneeseen laittamista. Puhtaaksi tulee, testattu on, Holmström sanoo.

Markkinoilta löytyy myös sukkarumbaa helpottamaan tarkoitettuja, pyykkipoikaa muistuttavia Supi Sukkapidikkeitä, joiden avulla sukkaparit saa pidettyä yhdessä pesun ajan. Esimerkiksi Prisman verkkokaupassa 15 kappaleen paketti maksaa ilman toimituskuluja 6,50 euroa.

5. Keksi parittomille sukille oma paikkansa

Laitatko yksinäiset sukat sukkalaatikkoon siinä toivossa, että niiden parit löytyvät jonakin kauniina päivänä? Ei kannata. Kun sukkalaatikko on täynnä sekalaisia, parillisia ja parittomia sukkia, seasta on vaikea löytää yhtään mitään.

Holmströmin mukaan joissakin perheissä on perustettu ”parittomien sukkien hautausmaita”: sellainen voi olla esimerkiksi ilmoitustaulu pesukoneen yläpuolella. Kun pyykkitelineestä tai muualta kotoa löytyy pariton sukka, se ripustetaan ilmoitustauluun. Pikkuhiljaa taululle ilmestyy sukkien pareja, jolloin ne niputetaan kaappiin.

– Saman asian ajaa pieni kori, joka voi olla pesukoneen tai oman sukkalaatikon lähellä. Kun kori täyttyy parittomista sukista, ne käydään läpi. Pieni kori on parempi kuin iso, jotta saalis pitää käydä läpi usein.

5. Keskity!

Voi kuulostaa hassulta, mutta perusedellytys sukkaongelman selättämiselle on keskittyminen. Sukat tulee riisuttua ja nakattua pyykkikoriin yleensä niin autopilotilla, että ei ihme, jos sukka eksyy vahingossa likapyykkikorissa majailevan pussilakanan sisään tai lattialle pyykkikorin taakse.

6. Mitä sitten, jos paria ei löydy?

Ennen kuin sukan heittää pois, Holmström vinkkaa pujottamaan sen käteen ja pyyhkäisemään pölyt vaikkapa lattialistasta. Näin sukka saa vielä yhden käyttökierroksen.

Holmström on myös kuullut, että jotkut täyttävät parittoman sukan kahvijauheella ja ripustavat sen vaatekaappiin. Pussukan pitäisi poistaa kaapista hajuja. Nettikin on pullollaan käyttöideoita parittomille sukille.

– En kuitenkaan suosittele säilyttämään parittomia sukkia siinä toivossa, että niille keksisi vielä joskus käyttöä. Tässä suhteessa itselleen voi olla armelias.

Ja toisaalta: miksei sukkia voisi käyttää myös eriparisina? Jos lapsi haluaa vetää päiväkotiaamuna toiseen jalkaansa sinipilkullisen ja toiseen punaraidallisen sukan, miksei!

4 kommenttia