Meidän Mökki

Paneelikaton ja -seinien maalaus – näin saat onnistuneen lopputuloksen vaihe vaiheelta -ohjeellamme

Paneelikaton ja -seinien maalaus – näin saat onnistuneen lopputuloksen vaihe vaiheelta -ohjeellamme
Paneelikaton ja -seinien maalaus lähtee huolellisesta valmistautumisesta. Ennen maalaamista paneelit kannattaa puhdistaa, tasoittaa ja tarvittaessa hioa. Maalaustyön onnistumiseen vaikuttavat myös otolliset olosuhteet.
Julkaistu 25.2.2022

1. Suunnittele ja valmistaudu huolella

Suunnittele työ etukäteen ja varaa riittävästi aikaa – lopputulos kiittää. Maalipinnan kuivumiseen ennen seuraavaa kerrosta kuluu muutamasta tunnista vuorokauteen. Lopullinen kovettuminen kestää muutamasta päivästä neljään viikkoon.

Ota kuvia remontoitavasta tilasta ja pinnoista. Voit kertoa niiden avulla rautakaupassa, mitä olet tekemässä, ja saat oikeat ohjeet tuotevalintaan. Mittaa maalattavat pinta-alat, niin ostat oikean määrän tuotteita. Maalien ja maalausvälineiden laatu vaikuttaa lopputulokseen.

Valitse värisävy tuomalla paperisia värimalleja maalattavaan tilaan tai osta pieniä maalipurkkeja, joilla voit testata vaihtoehtoja. Väri voi näyttää hyvin erilaiselta sen mukaan, kuinka iso maalattava ala on sekä mitä muita värejä ja valonlähteitä tilassa on. Myös vuodenajan ja vuorokauden valonmäärä vaikuttaa värin aistimiseen.

Maalin kiiltoasteita on useita. Mitä himmeämpi maali, sitä vähemmän epätasaisuudet ja virheet näkyvät lopputuloksessa. Maalin kulutuksen kestävyydessä ja pestävyydessä on myös eroja.

YouTubesta löytyy maalivalmistajien opasvideoita, jotka kannattaa katsoa ennen työhön ryhtymistä.

2. Irrota listat ja suojaa pinnat

Suojaa vahvalla paperilla, pahvilla tai muovilla pinnat, joihin ei saa roiskua maalia. Irrota katto-, seinä- ja lattialistat, jos haluat siistin lopputuloksen. Maalaa listat erikseen ja kiinnitä ne isojen pintojen kuivumisen jälkeen. Jos et irrota listoja, rajaa maalattavat pinnat maalarinteipillä.

3. Puhdista paneelit ja hio tarvittaessa

Harjaa pölyt paneeleista. Jos oksakohdista puskee pihkaa, irrota se teräslastalla. Pese paneelit maalipesuaineella, jotta niissä oleva lika, rasva tai noki saadaan pois. Pesuaineen levitykseen käy luuttu, sieni tai karhunkieli, mutta jos pinnat kiiltävät pesun jäljiltä tai niissä on lakkakerros, ne on hiottava kevyesti himmeiksi. Poista hiontapöly kostealla siivousliinalla. Anna pintojen kuivua.

4. Poista rispaantunut pinta ja tasoita epätasaisuudet

Kaavi rispaantunut maali tai lakka pois. Kittaa epätasaisuudet ja oksankohdat rautakaupan suosittamalla tasoitteella, anna kuivua ja hio. Pyyhi pölyt pois.

5. Suojaa itsesi ja sulje maalattava tila

Pukeudu remonttivaatteisiin, joko kaupasta ostettaviin tai poisheitettäviin vanhoihin vaatteisiisi. Suojaa kätesi käsineillä ja peitä hiuksesi päähineellä. Sulje maalattava tila, jotta maali ei kuivu vedossa liian nopeasti tai hyönteiset eivät lentele kesäaikaan märkään maaliin kiinni.

6. Maalaa oikeissa olosuhteissa

Aloita maalaaminen katosta, siirry sen jälkeen seiniin ja maalaa lattia viimeisenä. Sekoita maali huolella ja kaada sitä pienempään astiaan, jotta maalipurkkiin ei leviä siveltimestä epäpuhtauksia tai roskia. Puhdista purkin reunat ja kansi ja sulje se tarkoin.

Muista, että maalatessa lämpötilan tulee olla yli 5–8 astetta ja ilmankosteuden alle 80 %. Matalahko lämpötila (noin +15 astetta) ja korkeahko ilmankosteus (50–70 %) pidentävät maalin aukioloaikaa ja helpottavat työskentelyä. Tarkista lämpötila- ja ilmankosteusohjeet maalin tuoteselosteesta.

Pohjamaalaa paneelit 1–2 kertaa niin, että tummentuneet kohdat peittyvät kunnolla. Pohjamaaliksi käy esimerkiksi Tikkurilan Multistop, joka estää puun uuteaineiden ja oksankohtien värjäymien nousun pintamaaliin. Aloita maalaus nurkista ja reunoilta pienemmällä keinokuitusiveltimellä ja maalaa sen jälkeen isot pinnat paneelien levyisellä siveltimellä. Sivele maalia muutama paneeli kerrallaan päästä päähän, jotta maaliin ei tule saumakohtia. Tarkista kuivumisaika purkin kyljestä ennen seuraavaa kerrosta.

Pintamaalin kerrosten määrä riippuu maalin peittävyydestä. Yleensä yksi tai kaksi kertaa riittää.

Jos osa paneeleista joudutaan vaihtamaan, uudet, käsittelemättömät puupaneelit maalataan kuten vanhat, mutta pintoja ei tarvitse pestä. Säästä korjausmaalia sen varalta, että uusien paneelien maalipinnat repeilevät hieman ilmankosteuden ja lämpötilan vaihteluissa ja syntyneisiin rakoihin täytyy lisätä maalia esimerkiksi talven jälkeen.

Puhdista siveltimet pensselipesuaineella ja vedellä. Pensseleiden pesunesteitä ei saa laskea viemäriin tai maaperään, vaan ne kuuluvat vaarallisten jätteiden kierrätykseen. Jos jatkat maalaamista seuraavana päivänä, sulje sivellin tiiviisti muovipussiin.

7. Huolehdi maalien kierrätyksestä

Vie maalijämät vaarallisten jätteiden kierrätyspisteeseen, jos niille ei ole enää käyttöä. Tyhjät ja kuivuneet maalipurkit ja pensselit saa hävittää sekajätteen mukana. Jos säilytät maaleja myöhempään käyttöön, säilytä niitä paikassa, jossa lämpötila pysyy plussan puolella. Facebookin remonttitarvikkeiden kierrätysryhmistä voi löytyä käyttäjä ylimääräisille maaleille ja työvälineille.

Lähteet: Tikkurilan Maalilinja, Teknos ja Värisilmä.

Kommentoi »