Meidän Mökki

"Tämä on mökkeilyn luksusta!" – paljukuumeen puraisema perhe toteutti haaveensa

"Tämä on mökkeilyn luksusta!" – paljukuumeen puraisema perhe toteutti haaveensa
Paljutteluun ihastunut perhe rakensi kylpypaikan pihasaunan kylkeen. Aiemmin joutokäynnillä olleesta seinustasta tuli luonteva osa pihaa ja kesän suosituin loikoilupaikka, jossa kiireet unohtuvat.
Julkaistu: 2.8.2019

Helppous ja vaivattomuus olivat johtoajatuksia, kun saaressa mökkeilevä perhe lähti toteuttamaan pitkäaikaista haavettaan.

– Vaikka paljukuume puraisi, harasin pitkään vastaan. Minua arvelutti paljun huoltaminen ja sen puhtaana pitäminen, perheen äiti kertoo.

Alun perin paljun paikaksi suunniteltiin rantaa, mutta viime kädessä käytön sujuvuus vei voiton. Kylpytynnyri päätettiin upottaa terassiin, saunan ja puuvajan väliin. Terassiin maastoutettuun paljuun ei kulkeutuisi niin paljon roskaa, ja lämmittäminen kävisi näppärästi. Myös peseytymispaikka ja ulkosuihku olisivat aivan vieressä.

Suojakansi on päällä aina, kun altaassa ei kylvetä. Se suojaa tehokkaasti roskilta ja varisevilta neulasilta ja lehdiltä. Vaikka kansi ei ole lämpöeristetty, ylläpitolämmitin pitää veden mukavan lämpöisenä ja lyhentää lämmitysaikaa.
Savupiipun hattu suojaa kylpijää kipinöiltä.
Terassin kylkeen asennettu kamiina lämmittää veden kylpyvalmiiksi eli noin 40 asteeseen parissa kolmessa tunnissa. Kamiina ei savuta, kun polttopuu on sopivan pientä, kuivaa ja puhdasta.

Saunan terassia piti laajentaa leveyssuunnassa pari metriä halkaisijaltaan 180 sentin paljua varten. Jotta terassilaajennus istuisi kokonaisuuteen mahdollisimman saumattomasti, se ulotettiin koko saunarakennuksen levyiseksi. Samalla seinustalle saatiin tila pienelle oleskelupaikalle.

Rakennustyöt alkoivat terassin perustusharkkojen kaivutöillä. Kylpytynnyrin perustukset tehtiin huolellisesti, sillä täytetty palju kylpijöineen painaa helposti lähes pari tonnia.

Palju haluttiin upottaa kokonaan terassiin, mutta päänvaivaa aiheutti liian matala terassin korko. Kivistä maata täytyi kaivaa pois melkoisesti, jotta palju ja sen pohjaan sijoitettava poistovesiputki saatiin paikoilleen. Kylpytynnyrin poistovesiputki yhdistettiin saunan harmaavesisuodattimeen.

Palju lämmitetään puukamiinalla, joka sijoitettiin turvallisen etäisyyden päähän terassin ulkopuolelle. Kamiinan alle laitettiin korokkeeksi betonilaattoja ja näkösuojaksi koottiin muurikiviä.

Saunan seinustalle syntyi lepopaikka. Terassilaudoitus käsiteltiin tummanharmaaksi terassiöljyllä. Sirolinjainen metallipenkki hankittiin Clas Ohlsonilta. Pellavapyyhe on Lapuan kankureiden.
Yksinkertainen on kaunista. Sateella vesi laskeutuu kettinkiä pitkin nätisti haluttuun paikkaan.

Vaikka paljussa ei ole lainkaan poretoimintoa, hiekkasuodatin, ylläpitolämmitin ja valaistus vaativat sähköä. Saunarakennuksen olemassa oleva sähkökeskus jouduttiin uusimaan, jotta riittävät ja turvalliset sähköasennukset saatiin onnistumaan.

Lasikuituinen palju täytetään kaivovedellä, vaikka kylpemiseen voi käyttää myös merivettä. Vesi pysyy puhtaana hiekkasuodattimen ja vedenpuhdistuskemikaalien avulla, ja se vaihdetaan vain muutaman kerran kesässä.

– Helppoa ja vaivatonta paljua tulee käytettyä usein. Meillä palju lämpenee alkukeväästä myöhäiseen syksyyn melkeinpä jokaisena mökkipäivänä. Tämä on mökkeilyn luksusta, perheen äiti kiteyttää.

Terassiin upotettu kylpytynnyri on kuin miniuima-allas. Askelmia tai tikkaita ei tarvita. Altaassa on lämpöä eristävä polyuretaanieristys ja allasosan valaiseva ledivalaistus. Fisparsin lasikuituiseen Rondo-paljuun sopii kerralla viidestä kuuteen kylpijää. Kylpytynnyrin reunus on siistitty hamppuköydellä.
Kylpytynnyri on koko perheen lempipaikka, ja se on sopivasti suojassa katseilta. Siinä on kiva lekotella, jutella ja ihailla maisemia.
3 kommenttia