
Kelpaisiko viilentävä pulahdus kesäpäivänä tai tähtitaivaan alla lämmittely talvipakkasilla? Ympäri vuoden käyttökelpoisissa paljuissa voi kylpeä ja rentoutua oman pihan rauhassa.
Paljut koostuvat sisuksesta ja ulkokuoresta, joiden materiaalit eroavat sekä ominaisuuksiltaan että ulkonäöltään. Sisä- ja ulkomateriaalin tärkein ominaisuus on kosteudensietokyky.
Paljujen sisämateriaalit
Sisämateriaalin valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota helppohoitoisuuteen ja siihen, että pinta tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Laadukkaat materiaalit paitsi tuntuvat hyvältä, myös kestävät pitkään.
Puu
Puu on kaunis, mutta herkkä materiaali. Puuta täytyy kostuttaa ja turvottaa, jotta se pysyy vuotamattomana. Siitä huolimatta puiset tynnyrit saattavat vuotaa ja pehmentyä vuosien käytön myötä. Puisen paljun käyttöikä on suurimman valmistajan, Kiramin, mukaan vain 5–10 vuotta. Lämpökäsitelty puu vuotaa käsittelemätöntä vähemmän. Täysin puusta valmistettujen paljujen suosio on vähentynyt kestävämpien ja hygieenisempien vaihtoehtojen tieltä.
Plussat ja miinukset
+ kaunis ja klassinen materiaali
+ kestävä oikein hoidettuna
– muovia hintavampi materiaali
– ei täysin vesitiivis
– vaatii ylläpitoa ja puhdistusta
– verrattain lyhyt käyttöikä
Muovi ja lasikuitu
Viime vuosina yleistyneet muovi ja lasikuitu ovat kestäviä, helppohoitoisia ja erittäin vesitiiviitä materiaaleja. Tavallisesti muovi joustaa hieman ja säilyy vuosia hyvälaatuisena. Myös lasikuitu on kestävää, mutta siitä voi irrota säikeitä kovan pakkasen ja lämpimän veden yhteisvaikutuksesta.
Plussat ja miinukset
+ kestäviä ja tiiviitä materiaaleja
+ hygieenisiä
+ laaja värivalikoima
+ halvimpia vaihtoehtoja sisämateriaaleiksi
– lasikuidusta saattaa irrota säikeitä
Metalli
Alumiini on yleisin paljujen sisämateriaalina käytetyistä metalleista. Alumiini on säänkestävä, vuotamaton ja muoviakin kestävämpi materiaali. Markkinoilla on myös esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä valmistettuja paljuja. Metalli on ominaisuuksiltaan hygieeninen ja helposti puhdistettava, mutta maalatun pinnan naarmuuntumista tulee välttää, jotta metalli ei pääsisi ruostumaan. Metalli johtaa lämpöä, joten vesi lämmittää myös sisäpinnat miellyttävän tuntuisiksi.
Plussat ja miinukset
+ erittäin kestävä ja tiivis materiaali
+ hygieeninen ja helppohoitoinen
– maalipinta ei kestä naarmuuntumista
– hintavin vaihtoehto
Paljujen ulkomateriaalit
Paljujen ulkopinnat ovat monesti samantyylisiä, mutta materiaaleissa ja väreissä on pientä vaihtelua.
- Puupaneelit vaativat säännöllistä huoltoa ja öljyämistä säilyäkseen näyttävänä.
- Komposiittipaneelit ovat kestävä ja helppohoitoinen valinta ulkopinnan materiaaliksi. Komposiitista valmistettuja paneeleja on tarjolla moneen eri tyyliin.
- Kylpytynnyreihin on saatavilla myös erilaisista muoveista valmistettuja verhoiluja, joiden materiaalina hyödynnetään esimerkiksi kierrätysmuovia.
Tavallisimmin palju lämmitetään ulkopuolelle sijoitetulla puulämmitteisellä kamiinalla.
Paljun lämmitys
Palju lämpiää kamiinan avulla, joka sijaitsee joko tynnyrin sisä- tai ulkopuolella. Sisälämmitteisen kamiinan käyttö on hieman hankalampaa, koska tuhka saattaa liata tynnyriä ja kamiina vie tilaa kylpijöiltä. Sisälämmitteiset paljut olivat aiemmin suositumpia, koska ne lämmittivät veden ulkolämmitteisiä kamiinoita rivakammin. Nykyisin sisä- ja ulkolämmitteisten kamiinoiden lämmitysnopeudessa ei ole eroa.
Kylpytynnyriä lämmitettäessä altaan veden tason on oltava ylemmän läpiviennin yläpuolella. Lämmetessään vesi kevenee ja nousee kamiinan yläosaan, josta se siirtyy kiertoputkea pitkin altaaseen. Kylpyaltaassa oleva kylmempi vesi painuu pohjalle ja imeytyy alempaa kiertoputkea pitkin takaisin kamiinaan. Lämmitys toimii vapaalla kierrolla ilman pumppuja.
Kylpytynnyrin lämmitystapana käytetään puuta, sähköä tai kaasua.
- Toiset pitävät puiden pilkkomista ja kamiinan lämmittämistä tunnelmallisena ja osana kylpemistapahtumaa. Toisten mielestä puulämmitys on turhan työlästä. Mökkiolosuhteissa puulämmitteiset paljut ovat kuitenkin ehdottomasti kätevin vaihtoehto.
- Sähkölämmitteiset paljut kuluttavat reippaasti energiaa, mutta ovat naapuriystävällisiä savuttomuutensa vuoksi. Niitä voi suositella etenkin tiiviille rivi- ja paritaloalueille.
- Kaasulämmitteisen paljun käyttö vaatii kaasupullojen kantamista ja vaihtamista. Kaasulämmitystä ei ole vielä saatu kehitettyä täysin toimintavarmaksi.
Puulla lämmitys vaatii aikaa
Vuodenajasta riippuen kylpytynnyrin lämmittämiseen tarvitaan 60–120 litraa kuivaa koivupuuta. Peruspaljussa on noin 1 500 litraa vettä. Kiramin isoimmalla kamiinalla (nimellisteho 42 kW!) moisen vesimäärän keskimääräinen lämmitysaika on 1,5 tuntia. 22 kW:n kamiinalla lämmitys kestää reilun tunnin kauemmin. Ja kun paljun täyttäminenkin puutarhaletkulla kestää yli tunnin, kiireen kanssa ei kannata lähteä lämmintä kylpyä valmistamaan.
Veden lämpiämistä pitää tarkkailla lämpömittarin avulla. Kerrostunut lämpötila tasataan sekoitusmelalla ennen lämpötilan mittausta. Ja kun veden lämpötila on 32 astetta, puiden määrää ruvetaan vähentämään. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, kamiinassa voi pitää pientä ylläpitotulta. Lämmön ylläpitoon voi käyttää myös erillistä sähkölämmitintä.
Paljun ylläpito ja hoito
Paljun puhdistukseen ja huoltoon kannattaa laittaa jonkin verran aikaa ja kärsivällisyyttä. Kylpytynnyrit ovat oikein huollettuna pitkäikäisiä ja ympärivuotista käyttöä kestäviä.
- Palju kannattaa pestä tai vähintään huuhdella aina tyhjennyksen jälkeen. Erillisen poistoletkun avulla veden voi ohjata vaikka ojaan, jotta paljun alla oleva maaperä ei kärsi tyhjentämisestä.
- Pesemiseen voi käyttää esimerkiksi painepesuria ja saunanpesuainetta, jos ne sopivat paljun materiaaleille.
- Veden vaihtoväliä saa pidennettyä suodattimen ja kemikaalien käytöllä. Paljun voi myös suojata lämpökannella, joka pitää veden lämpimänä ja estää roskien joutumisen kylpytynnyriin.
- Puupintoja tulee huoltaa ja öljytä. Eri puumateriaalit vaativat erilaista hoitoa, joten pyydä myyjältä selkeät ohjeet materiaalin hoitoon.
Vinkit kylpytynnyrin valintaan
- Hanki oikeankokoinen palju. 4–6 hengen perhepaljut ovat yleisimpiä, mutta saatavilla on myös pienempiä ja suurempia paljuja. Liian suuri tai pieni palju jää helposti käyttämättä.
- Valitse sellaiset materiaalit, joita jaksat ylläpitää. Helppoa ja vaivatonta kylpytynnyriä tulee käytettyä usein. Mökillä lämmittämiseen ja huoltamiseen on usein enemmän aikaa, arkikäytössä korostuvat vaivattomuus ja nopeus. Veden lämmitys kestää pari tuntia. Aikaan vaikuttavat esimerkiksi paljun koko ja kannen käyttö lämmitysvaiheessa.
- Panosta laadukkaaseen paljuun, sillä ne kestävät käyttöä 5–20 vuotta. Hyvä ja kestävä palju maksaa noin 2 000 euroa. Hinta vaihtelee materiaalien, ominaisuuksien ja lämmitystavan mukaan. Selvitä myös, onko kylpytynnyriin saatavilla lisä- ja varaosia. Uuden paljun takuu on yleensä pari vuotta.
- Tarkista, että pihallasi tai terassillasi on sopiva tila paljulle. Lähellä ei saa ole palavaa materiaalia ja paljusta tyhjennettävän veden on päästävä valumaan vapaasti.
Asiantuntija: myyntipäällikkö Kalle Pakkala, Kirami