Meidän Mökki

Painevesi mökille – vesiautomaatti vai uppopumppu? Lue vinkit painevesijärjestelmän valintaan ja huoltoon

Painevesi mökille – vesiautomaatti vai uppopumppu? Lue vinkit painevesijärjestelmän valintaan ja huoltoon
Painevesi lisää mökin asumismukavuutta kertaheitolla. Painevesijärjestelmän asentaminen on yllättävän helppo ja edullinen toimenpide. Pienellä lisäpanostuksella oma vesilaitos tuottaa myös lämmintä vettä.
Julkaistu: 22.4.2021

Useimmilla mökeillä kaivo tai järvi on lähellä. Silti talous- ja saunavesien kantaminen ämpäreillä on puuha, jota pidetään tavattoman rasittavana. Ihmiset ovat tottuneet siihen, että kun vettä tarvitaan, nostetaan hanan kahva ylös, ja sieltä sitä tulee.

Oman vesilaitoksen rakentaminen mökille on yllättävän yksinkertainen homma. Painevesijärjestelmän avulla voi tuoda talousveden kaivosta tai pesuveden järvestä sisätiloihin.

Vesiautomaatti

Helpoin tapa paineveden tuottamiseen on vesiautomaatti. Siinä on samassa laitteessa pumppu, painesäiliö ja painekytkin. Pumppu imee vettä imuletkuun kaivosta tai järvestä ja kuljettaa sen ohuemmassa vesiputkessa painesäiliöön, josta se tulee käytettäväksi vaikka ihan samanlaisella hanalla kuin kotonakin. Painekytkin kertoo pumpulle, milloin on aika imaista lisää vettä säiliöön.

Imevän pumpun huono puoli on se, että suurin nostokorkeus on melko vaatimaton, useimmiten alle kahdeksan metriä. Suurin nostokorkeus vielä pienenee vaakatasoisen etäisyyden kasvaessa.

Pumpun voi toki viedä kaivolle tai järvenrantaan, jolloin nostokorkeus pysyy hallinnassa mäkisemmälläkin tontilla. Pumppu pystyy työntämään vettä paljon tehokkaammin kuin imemään, joten matka pumpulta mökin vesipisteeseen ei yleensä tuota ongelmia. Samalla täytyy tosin rakentaa vedenpitävä kotelo ja vetää sähköt pumpulle.

Uppopumppu ja upotettava vesiautomaatti

Uppopumppu on hyvä vaihtoehto isoille nostokorkeuksille. Pumppu lasketaan rengaskaivoon muutaman metrin syvyyteen roikkumaan vesiputken varaan varmistusvaijerin ja sähköjohdon kanssa. Painesäiliö ja -kytkin ovat vesiputken toisessa päässä mökin sisällä. Imuletkuahan tuossa ei tarvita lainkaan.

Markkinoilla on myös upotettavia vesiautomaatteja, jotka käynnistyvät ja pysähtyvät käytön mukaan eivätkä siten tarvitse ulkoista ohjausyksikköä. Tällainen on esimerkiksi Grundfosin SBA.

Porakaivo tarvitsee omanlaisensa pumpun, joka lasketaan lähelle kaivon pohjaa.

Lämmin vesi mökille

Painevesijärjestelmän käyttömukavuus kasvaa hurjasti, jos se tuottaa myös lämmintä vettä. Lämmitys voidaan hoitaa joko nestekaasulla tai sähköllä.

Kaasulämmittimen läpi juoksutettu vesi on noin 25 astetta lämpimämpää kuin tulovesi. Lämminvesisäiliötä tai sekoitinta ei tarvita.

Oraksen mökkihana on hyvä esimerkki sähkölämmitteisestä järjestelmästä. Siinä on viiden litran vesisäiliö, joka asennetaan vaikkapa allaskaappiin. Tiskipöytään asennetaan tavallinen sekoittimella varustettu hana. Vesisäiliössä lämmitettävän veden lämpötilan voi valita 35:n ja 85 asteen väliltä.

Painevesijärjestelmän huolto

  • Painevesijärjestelmä on yleensä hyvin helppohoitoinen. Jos sauna- ja tiskivedet nostetaan pumpulla järvestä, imuletkun suodattimet pitää puhdistaa säännöllisesti.
  • Jos painevesijärjestelmää ei käytetä talvella, se on tyhjennettävä huolellisesti. Tyhjennyksen jälkeen hanat jätetään auki, jotta kosteus pääsee haihtumaan putkista. Vesipumpun pesään valutetaan hieman ruokaöljyä korroosion ehkäisemiseksi ja tiivisteiden suojaamiseksi.
  • Jos järjestelmä on käytössä talvellakin, kaivolta tai järvestä tulevat putket täytyy upottaa routarajan alapuolelle tai eristää ja varustaa sulanapitokaapelilla.
  • Lähes kaikki painesäiliöt toimivat joustavalla kalvoperiaatteella. Kun järjestelmä otetaan käyttöön – joko ensimmäistä kertaa tai talvityhjennyksen jälkeen – säiliöön syötetään ilman esipaine, tavallisimmin 1,5–2 baaria.
  • Paineen tarkistus on hyvä tehdä joka tapauksessa pari kertaa vuodessa, sillä jos säiliössä ei ole kokoon painuvaa ilmatilaa, järjestelmän paineiskut rikkovat säiliön.

Vinkkejä mökin vesijärjestelmän valintaan

  • Pumppua tai vesiautomaattia valittaessa pitää ottaa huomioon imukorkeus, siirtomatka, haluttu vesimäärä ja vedenpaine sekä mökin vesipisteiden määrä.
  • Ilman verkkosähköäkin voi rakentaa painevesijärjestelmän. Aurinkosähkölaitteistoon kytketyn invertterin avulla voi käyttää lähes kaikkia vesipumppuja.
  • Markkinoilta löytyy myös suoraan 12:n tai 24 voltin aurinkosähköllä toimivia vesiautomaatteja. Matalalla jännitteellä toimiva pumppu on tosin paljon heikkotehoisempi kuin 240-volttinen.
  • Jos teet painevesijärjestelmää varten uuden porakaivon, teetä vesianalyysi, ennen kuin otat kaivon käyttöön. Vedessä voi olla rautaa, mangaania, arseenia tai radonia. Ne ovat suodatettavissa pois.

Kommentoi »