Pahka tulee taas! Oletko valmis nostalgisten möhkäle-esineiden paluuseen?
Ihastu uudelleen
Pahka tulee taas! Oletko valmis nostalgisten möhkäle-esineiden paluuseen?
Monen kammoamat pahkaesineet ovat nousseet trendisisustajien suosikeiksi. Möhkälemäiset esineet ja huonekalut sopivat aivan erityisesti minimalistiseen kotiin.
Julkaistu 22.8.2023
Avotakka

Puiden kylkeen kasvaa toisinaan pallomainen uloke, pahka, jonka saa aikaan puun kasvuhäiriö. Pahkan solurakenne on muuttunut, jonka vuoksi se on muuta puuta kovempaa ainesta. Pahkoja on siksi käytetty kautta aikojen astioiden, tarve-esineiden ja jopa huonekalujen materiaalina.

Uuden tulemisen möhkälemäiset pahkat kokivat 1960- ja 1970-luvuilla. Suomi modernisoitui ja kaupungistui kovaa vauhtia, ja maalta kaupunkiin muuttaneet sisustivat kotejaan ja kesämökkejään nostalgisia tunteita herättävillä pirttikalustoilla, ryijyillä, rukeilla, kirnuilla ja pahkaesineillä. Maaseudun esineet olivat ehkä yksi tapa lievittää juurettomuutta ja kotiseutukaipuuta.

Hyvän maun asiantuntijoille pahkakupit ja -huonekalut ovat olleet kodinsisustuksen monstereita, jotka olisi syytä pilkkoa takkapuiksi tai ainakin piilottaa kaappiin. Viime vuosina mielipide on tosin kääntynyt ja aiemmat kauhuesineet ovat nousseet trendisisustajien suosikeiksi – vain harkittuna mausteena minimalistisessa kodissa.

Pahkoista on tehty ja tehdään sekä käyttö- että koriste-esineitä. Pahka on materiaalina hyvin veistoksellinen.

Keramiikkataiteilija Elena Palomon makuuhuoneen yöpöytänä on kirpputorilta hankittu pahkapöytä.
Kommentoi »