Kuusimetsä tuhkakupissa! Tarja kasvatti pääsiäisruohon puunsiemenistä – "Tässä kuusitaimikossa on hento metsän tuoksu"

Kuusimetsä tuhkakupissa! Tarja kasvatti pääsiäisruohon puunsiemenistä – "Tässä kuusitaimikossa on hento metsän tuoksu"
Oululainen Tarja Paldanius päätti kasvattaa täksi pääsiäiseksi tavallista kiinnostavammat rairuohot. Nyt tuhkakupissa on tiheä kasvusto hentoja kuusentaimia, joista osa päätyy leivän päälle ja osa saa ehkä kasvaa suuriksi pihapuiksi.
Julkaistu: 14.4.2022

Mistä sait idean kasvattaa rairuohon sijaan minikuusia?

Idea ei ollut omani. Olin jossain sellaisen ruohomättään nähnyt, ja ajattelin, että miksei, voisihan sitä kokeilla.

Pihalla kasvaa isoja kuusia, ja käpysato näytti olevan runsas. Puiden alta löytyi pudonneita käpyjä, osa oravan kaluamia ja joitakin, joissa suomut olivat vielä kiinni.

Pääsiäisruoho kuusensiemenistä. Kaikki jutun kuvat: Tarja Paldanius.

Miten käsittelit käpyjä ja siemeniä ennen kylvöä?

Toin käpysaaliin sisälle ja levitin talouspaperin päälle. Kun kävyt olivat olleet yön yli lämpimässä, suomut alkoivat hieman avautua. Kopsuttelin niitä kärki alaspäin ja muutamia siivekkäitä siemeniä putoili paperille. Annoin käpyjen olla vielä yhden yön ja seuraavana päivänä siemeniä tuli jo runsaasti.

Siemenet laitoin astiaan ja suihkuttelin vedellä, etteivät ne päässeet kuivumaan.

"Käpyjä ei tarvitse haalia roppakaupalla, sillä yhdessä kävyssä on tosi runsaasti siemeniä", sanoo Tarja. Ilman maanomistajan lupaa saa kerätä maahan pudonneita käpyjä.

Mitä käytit kasvualustana ja miten kylvit siemenet?

Valitsin kylvökselle astiaksi soikean lasisen tuhkakupin, jonka pohjalle laitoin hiukan savimursketta. Täytin tuhkakupin kylvömullalla ja kastelin sen. Mullan päälle sirottelin kosteat kuusensiemenet siipineen. Viimeiseksi ripottelin samaa multaseosta siementen päälle.

Minua alkoi epäilyttää, nousevatko taimet mullan alta, joten seuraavana päivänä lisäsin siemeniä, ja jätin ne peittämättä. Tuli siis aika tiheä kylvös.

Kauanko siementen itäminen kesti?

Kylvöksen tein 24. maaliskuuta, ja seuraavalla viikolla, noin 8–9 päivän kuluttua, näin jo hieman vihreää nousevan. Kasvu tuli mullan alla olleista siemenistä.

Kuusensiemenet itävät.

Miten kastelit taimia ja saivatko ne lisävaloa?

Joka päivä suihkuttelin niitä useamman kerran, etteivät hennot taimet pääsisi kuivumaan. Lisävaloa annoin päivittäin noin 10 tuntia, ja valon lähteenä oli kasvivalo. Varmaan ihan luonnonvalokin käy hyvin, mutta ehkä kasvu on silloin hitaampaa.

Tuoksuvatko taimet jo kuuselta?

Kyllä tuossa kuusitaimikossa on oma hento metsän tuoksu. Kai näitä kuusenpienokaisia voisi myös salaattiin pistää tai voileivän päälle vihreäksi. Maku on mieto, ei pihkainen, ei kitkerä, suutuntuma on tosi hyvä.

Mitä aiot tehdä pienille kuusentaimillesi pääsiäisen jälkeen?

Kasvuprosessia oli kyllä mielenkiintoista seurata. Jatkoa ajatellen mietin, että ehkäpä joitakin niistä voisi koulia omiin pikku potteihin ja kasvatella pienen kuusikon pihamaalle.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kasteluvahdit kaikille kasveillesi! Tilaa omasi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti