Kotivinkki

Rakentaminen ei ole raskasta "miehen työtä", kirjoittaa Outi Kaartamo – kolumnisti tunnustaa rakkautensa rakentamiseen

Rakentaminen ei ole raskasta "miehen työtä", kirjoittaa Outi Kaartamo – kolumnisti tunnustaa rakkautensa rakentamiseen
Onko rakentaminen kotityötä? Kyllä, jos käsityöt ja sisustaminenkin lasketaan sellaisiksi, Kotivinkin kolumnisti Outi Kaartamo kirjoittaa.
Julkaistu: 20.10.2021

Ovatko käsityöt kotitöitä? Entä puutarhan­hoito? Voiko puolison velvoittaa tasapuolisuuden ­nimissä ruokaostoksille sillä aikaa, kun itse neuloo villasukkaa?

Ehkä ei, mutta kotityön ja harrastuksen välinen raja venyy, ja se riippuu myös siitä, keneltä kysyy.

Tapasin kesällä useita voipuneita perheenäitejä ja hyvän­tuulisia isiä. Takana oli rankka pandemiavuosi, jota raskautti se, että kotona tehtiin remonttia, laajennusta tai muita korjaus­töitä – nyt, kun oli kerrankin aikaa. Työnjako vaikutti menneen niin, että miehet paiskivat raksalla pitkää päivää, kun naiset huushollasivat ja hoitivat lapsia – pitkää päivää.

Ja näin, heinäkuun lämpimänä yönä kuiskasin viinilasi kädessäni ahvenanmaalaisessa maalaismaisemassa eräälle remonttiyksinhuoltajalle: Sinua on huijattu.

En tiedä mitään hauskempaa kuin rakentaminen. Se on irti­ottoa arjesta, aikuisten palikkaleikkiä ja omaa ­aikaa. ­

On nimittäin niin, että rakentaminen on harrastus kaikille niille, joille se ei ole ansiotyö. Itse tehden tulee toki halvemmaksi, mutta sekään ei ole kestävä ­selitys, koska myös projektin mahdollistajan lisä­kotityölle pitää laskea hinta.

Rakennusprojektilla tehdään perheen yhteistä hyvää, mutta siihen ryhdytään usein ennen kaikkea siksi, että se on kivaa. Rakentaminen on irti­ottoa arjesta, aikuisten palikkaleikkiä ja omaa ­aikaa. ­Onnistumisen ja valmistumisen iloa, haastavaakin, niin kuin harrastukset ovat silloin, kun niissä kehittyy. En tiedä itse mitään hauskempaa.

Siksi hämmästelen niitä, usein miehiä, joilla on käsissään jatkuvasti uusia kodin rakennus- ja kunnostusprojekteja, mutta uhriutuva asenne: aina saa olla korjaamassa jotain. Valitusvirsi on tehokas keino tehdä omasta vapaa-ajanvietteestään tärkeää ja saada sille aikaa ja tilaa. Puolison on vaikea sanoa siihen vastaan, koska ­kyseessä on yhteisen kodin parantaminen. Mutta jos toinen sanoo, että tee sitten itse, kannattaa tarttua tilaisuuteen.

Kukaan ei ole kyseenalaistanut koskaan sitäkään, että pienikokoinen mies rakentaa.

Yleinen käsitys siitä, että rakentaminen olisi erityisen vaikeaa, epämukavaa tai lihasvoimaa vaativaa, on yksi suuri puhallus. Se on peräisin ajalta, jolloin työkaluja tehtiin kivestä, puusta tai luusta ja mittanauhana toimi taivaankappaleiden etäisyys.

Nykyrakentaminen ei edellytä tiettyä sukupuolta, koska fyysinen voima ei ole merkittävä etu, kun käytössä on monenlaisia apuvälineitä. Tosin ei ­kukaan ole kyseenalaistanut koskaan sitäkään, että pieni­kokoinen mies rakentaa.

Rakennustaito ei ole tähtitiedettä tai kirurgiaa. Se vaatii ainoastaan kiinnostusta aiheeseen, ja harjoittelun myötä taidot karttuvat ja paviljongit kasvavat. Silti yhä moni nainen arvioi, ettei osaa rakentaa tai pitää puolisoaan merkittävästi taitavampana tekijänä, aivan kuin rakennustaito olisi syntymässä annettu ominaisuus.

Jokainen voi kannustaa itseään ja nähdä itsensä tekijänä.

Kiinnostuksen sytyttämiseen tarvitaan kannustusta, mutta onneksi itse kukin voi kannustaa ­itseään ja nähdä itsensä tekijänä. Silti myös yleistä käsitystä rakentamisesta raskaana ja ylivoimaisena Miehen Työnä täytyy muuttaa. Ei miehenkään voi olettaa olevan automaattisesti kiinnostunut rakentamisesta.

Rakentamista voi pitää kotityönä vain, jos myös käsityöt tai sisustaminen lasketaan kotitöiksi, joille annetaan aikaa ja tilaa. Kaikki perheenjäsenet hyötyvät kauniista kodista ja virkatuista villavaatteista, ja itse tehden tulee halvemmaksi!

Odottelen toiveikkaana päivää, kun satunnainen perheenisä tunnustaa Ahvenanmaan yössä, kuinka ihanaa on rakentaa yksin kaikki illat, kun puoliso hoitaa kaiken muun. Tai toisaalta kuinka raskasta on ollut, kun rouva on vääntänyt koko talven kippoja yksin keramiikkapajalla – mutta nyt koko perheen käytössä on vihdoinkin upea astiasto.

Kirjoittaja on mediayrittäjä, joka sai syntymäpäivälahjaksi uuden akkuporakoneen.

1 kommentti