Opi empatiaa
Ihmiset
Opi empatiaa
Empatia ei ole synnynnäinen taito. Sitä täytyy harjoitella ja pitää yllä.
Julkaistu 15.4.2015
Kotivinkki

1. Opi esimerkistä

Jo vauva kykenee tuntemaan sympatiaa, ja lapsi eläytyy nähdessään muiden tunnereaktioita. Ymmärtämiseen ja empatiaan lapset kasvavat kuitenkin vasta aikuisen mallin avulla. – Pojat samastuvat usein miespuoliseen ja tytöt naispuoliseen kasvattajaan, tietokirjailija Margit Sjöroos sanoo.

Aikuinen voi oppia myötätuntoa ihmisiltä, jotka käyttäytyvät rauhaa rakentavina eli viisaina.

2. Eläydy

Ihminen kykenee empatiaan, kun hän ymmärtää avun tarvitsijan tilanteen ja samastuu siihen.

3. Ole läsnä

Sulje välillä suusi. Joskus pelkkä kuunteleva, hyväksyvä läsnäolo riittää.

4. Ole tasavertainen

Myötätuntoisessa kohtaamisessa kumpikin kokee, että on arvokas, kunnioitettu ja hyväksytty. Avun ja tuen pyytäjään ei saa suhtautua ylimielisesti. Älä asetu hänen yläpuolelleen tai aliarvioi häntä. Jokainen on tasavertainen, tilanteet vain ovat erilaisia.

5. Anna, niin saat

Myötätuntoiset teot tuottavat mielihyvää – myös antajalleen. Milloin viimeksi lähetit iäkkäälle sukulaiselle kortin tai tarjosit apua lastenrattaiden kanssa bussiin tulevalle? Hyvistä teoista ja ja avun tarjoamisesta tulee nopeasti tapa.

6. Sinut itsensä kanssa

Kun ihminen tuntee itsensä, hänen on helppo olla empaattinen. Itsetunnon tärkeimmät osa-alueet ovat itsetuntemus ja itsearvostus. Itsetunto ei siis tarkoita itsevarmuutta. Itsevarmuus, eli miten ilmaiset itseäsi ja viestit, on vain yksi osa itsetuntoa. Itsearvostukseen vaikuttaa saamamme palaute, mutta voimme vaikuttaa siihen myös itse. Mieti, suhtaudutko itseesi kannustaen vai moittien.

7. Viritä tuntosarvesi

Myötätuntoinen kohtaaminen vaatii herkkyyttä aistia, kokea ja tunnistaa itsensä ja toiset. – Opettele tunnistamaan viha, suru, pelko, hämmennys ja ilo. Kuulostele, miten tunteet tuntuvat kehossasi. Aiheuttavatko ne huokailua tai hampaiden narskuttelua tai jopa kipua? Omien tunteiden opettelu auttaa oppimaan myötätuntoa, Sjöroos sanoo.

8. Opettele kolme sanaa

”Olen sinua varten” on helppo muistaa, mutta aluksi lause on vaikea sanoa ääneen.

9. Ole samalla puolella

Vahvista myötätuntoa kaikissa kohtaamisissasi, joka päivä. – Jos joku ihminen ärsyttää, ajattele itsesi samalle puolelle hänen kanssaan. Sullo ärtymys taustalle ja käsittele se myöhemmin omassa rauhassa. Älä koskaan anna vihalle valtaa.

10. Rakenna empatialla

Ilman empatiaa on mahdotonta luoda pitkäaikaisia suhteita tai rakentaa luottamusta. Myötätunto on kaiken yhteistyön edellytys.

11. Opettele keskustelemaan

Hyvässä keskustelussa ei hylätä, vähätellä, syyllistetä, valehdella, uhkailla, leimata, tuomita tai syytellä. Älä siis ole kyyninen, sarkastinen, marttyyri tai kaikkitietävä.

12. Vedä rajasi

Kun ihminen tuntee hyvin omat rajansa ja roolinsa, hän ei käytä muita hyväksi, eikä häntä käytetä hyväksi. Olkaamme siis lempeästi jämptejä, toinen toistamme tukien. Lähde: HelsinkiMission Myötätuntokoulu helsinkimissio.fi.  

Kommentoi »