Ompele kauratyyny vanhasta villatakista
Tee itse
Ompele kauratyyny vanhasta villatakista
Kauratyyny ja kuumavesipullot lämmittävät, jos kylmä hiipii mökin nurkkiin. Materiaaliksi sopii käyttöön kelpaamaton villatakki.
23.12.2015
 |
Meidän Mökki

Jos vaatekaapin perukoilla on hiiren puraisema tai muuten käytöstä poistunut villatakki, hyödynnä sitä erilaisten lämmittimien teossa. Villatakin alaosasta tulee lämmitettävän kauratyynyn päällinen ja hihoista kääreet kuumavesipulloille. Loppupaloista saat halutessasi vielä muutaman pannulapun.

Sisustyyny lämpiää mikrossa noin kolmessa minuutissa 600 watin teholla. Käytä kauratyynyn sisuspussiin vain puhdasta puuvillaa tai pellavaa ja ompelulankanakin puuvillaista lankaa, sillä tekokuitu saattaa vaurioitua mikroaaltouunissa. Työnnä lämmin kauratyyny villapötkön sisään ja nosta tyyny harteille. Kauranjyviä saat edullisimmin lemmikkieläinten ruokaosastoilta.

Tarvikkeet:

  • vanha villatakki tai -paita ja silitysrauta
  • villalankaa ja parsinneula
  • puuvilla- tai pellavakangasta
  • puuvillaista ompelulankaa
  • pesu- ja ompelukone sekä villapesuainetta
  • sakset, mittanauha, merkintäkynä ja nuppineuloja
  • kauranjyviä, noin 2 kiloa
  • pari 1,5 litran limsapulloa.

Tarvikkeet yhteensä noin 3 euroa.

Ohjeet kauratyynyn ja kuumavesipullojen tekoon

1. Leikkaa irti hihojen alapuolinen osa. Jos villatakissa on reikiä, pura neuleesta pätkä lankaa ja parsi reiät. Käännä leikatun palan reunasta parin sentin levyinen saumavara ja painele se silitysraudalla taitteeksi. Taita neulos pitkittäissuunnassa kaksinkerroin ja ompele se litteäksi pötköksi villalangalla ja parsinneulalla.
2. Mittaa puuvilla- tai pellavakankaasta hieman villapötköä lyhyempi ja kaksi kertaa villaista leveämpi kaistale. Taita leikattu kaistale kaksinkerroin, kiinnitä nuppineuloin ja ompele puuvillaisella ompelulangalla pussin pääty ja pitkä sivu. Viimeistele reuna siksakilla.
3. Ompele pussin keskelle yksi pitkittäissauma ja muutama poikkisauma, jotta kauranjyvät asettuvat tasaisesti kaurapussiin. Älä ulota poikittaissaumoja reunoihin asti, jotta voit ujutella jyviä haluttuihin pussinosiin. Täytä pussia jyvillä ja hae sopiva jyvämäärä kokeilemalla. Ompele viimeiseksi täyttöpääty kiinni.
4. Pese villatakin yläosa villapesuaineella pesukoneessa 60 asteessa. Kuumassa vedessä villa kutistuu ja huopuu tiiviiksi. Leikkaa hihat irti märästä neuleesta. Jos ne tuntuvat kapeilta, vedä ne isojen limsapullojen päälle venymään.
5. Leikkaa loppuneuloksesta neliskanttisia pannulappuja. Saat hartiapuolelta kaksi ja edestä olkapäiden kohdalta toiset kaksi lappua.
6. Viimeistele pannulappujen ja kuumavesipullohuppujen leikatut reunat ompelemalla ne paksulla tai kaksinkertaisella villalangalla ja koristeellisilla pykäpistoilla. Aloita ompelu kulmasta ja etene vasemmalta oikealle. Tee viimeiseen kulmaan nelinkertaisesta villalangasta ripustuslenkki ja päättele lanka nurjalle puolelle.
Huovutushommissa villan pikkuviat eivät haittaa. Kuluma tai parsittu reikä häviää näkyvistä villan kutistuessa ja huopuessa.

Lue lisää:

Kommentoi »