Ompele kätevä säilytysrahi
Tee itse
Ompele kätevä säilytysrahi
Tilava säilytysrahi toimii leluna, istuimena ja lisäpöytänä. Kun ompelet rahin kannen reunaan tukevan vetoketjun, saat loistavaa säilytystilaa vaikka vieraspeitolle.
Julkaistu 28.5.2014
Unelmien Talo&Koti

Säilytysrahi avautuu päältä, ja sen sisään mahtuvat helposti isokin varapeitto ja -tyyny. Rahin kokoa muuntelemalla sinne voi toki mahduttaa parikin peitettä. Kun rahi on täynnä, se on tarpeeksi tukeva istumiseen ja sitä voi käyttää vaikka tarjotinpöytänä. Kun tarvitaan vieraspeittoa sen sisältä, rahi litistyy helposti pieneen tilaan. Jos ompelet säilytysrahin säänkestävistä ulkokankaista, voit pitää sitä myös terassilla vilttien ja tyynyjen varastona.

Tarvikkeet:

  • tukevia markiisityyppisiä kankaita, tässä käytettiin vettä ja likaa hylkiviä Sunbrella-kankaita
  • kaksi vetoketjua, pituus 60 cm
  • ompelu- ja tikkauslankaa
  • nyöriä (4 m) ja nauhaa
  • nappeja, 4 kpl.

Säilytysrahin ompeluohje

1. Tee ensin kaavat rummun reunan kolmiosta ja kansi-/pohjapalasta. Tässä rahissa kolmion korkeus on 34 cm ja leveys 36 cm. Kansi-/pohjaympyrän halkaisija on 45 cm. Lisää mittoihin saumanvarat.

2. Leikkaa kappaleet: neljä sinistä ja neljä punaista kolmiota ja kaksi valkoista pyöreää kappaletta. Leikkaa myös valkoiset kaitaleet reunuksen ylä- ja alareunoihin. Niiden leveys on 3 cm + saumanvarat, tarkka pituus kannattaa mitata vasta kun olet ommellut kolmiosta koostuvan reunan.

3. Ompele kolmiot värejä vuorotellen pitkistä sivuistaan yhteen, oikeat puolet vastakkain. Viimeinen sauma sulkee kolmiot renkaaksi. Tikkaa paksummalla tikkauslangalla saumanvarat auki.

4. Mittaa suljetun reunakappaleen pituus ja leikkaa valkoisesta kankaasta samanmittaiset kaitaleet. Leikkaa (koriste-)nauhasta 8 kpl 5-senttisiä paloja. Aseta nauhapalat kaksin kerroin, päät tasan reunakappaleen alareunan kanssa, kolmioiden kärkien molemmin puolin. Ompele kaitaleet reunakappaleen ylä- ja alareunoihin oikeat puolet vastakkain, nauhalenkit jäävät sauman väliin. Tikkaa saumanvarat, sillä se myös tukevoittaa rahin rakennetta.

5. Ompele vetoketjujen toiset kyljet reunakappaleen yläreunan kaitaleeseen niin, että vetoketjujen lukot kohtaavat keskellä edessä. Käytä vetoketjupaininjalkaa, jotta pääset ompelemaan läheltä ketjua. Jos ja kun vetoketjut eivät ylety kokonaan reunuksen ympäri, ompele niiden väliin jäävään aukkoon noin 3-senttistä nauhaa tarpeen mukaan. Ompele sen jälkeen vetoketjujen ja nauhan toiset kyljet kansikappaleen reunaan. Tikkaa saumanvarat tukeviksi.

Viimeistely ja pesu

1. Leikkaa ja ompele nauhasta neljä lenkkiä reunakappaleen yläreunaan, kolmioiden kärkien kohdalle (katso kuva).

2. Pujota nyöri kulkemaan lenkkien läpi ylös ja alas niin, että se myötäilee reunuksen kolmiokuviota. Solmi nyörin päät yhteen tai kiinnitä ne toisiinsa nyöristopparilla.

3. Ompele yläreunan nauhalenkkien päälle koristeeksi napit.

4. Akryyliset Sunbrella-kankaat ovat markiisimaisen tukevia ja hylkivät likaa. Niitä voi pestä pesukoneessa 40 asteessa.

Vinkkejä ohjeen muuttamiseen

  • Säilytysrahia voi varioida. Hempeään tyyliin reunuksen voi ommella vaikka mintunvihreästä ja keltaisesta tikkikankaasta.
  • Jos haluat, että rahille mahtuu loikoilemaan, muuta sen muoto matalammaksi ja leveämmäksi. Peitto mahtuu säilöön yhtä hyvin, mutta sen taittelutapa muuttuu.
  • Tähän rumpuun taiteltiin yksi muhkea yhden hengen peitto. Taittelu onnistuu parhaiten näin: Taita ensin peiton oikea ja vasen reuna kohti keskilinjaa ja sen jälkeen vielä keskeltä kaksin kerroin. Pyöritä taiteltu peitto toisesta päädystä alkaen rullalle ja sujauta rahin sisään.
  • Sunbrella-kankaasta ommellun säilytysrahin voi nostaa huoletta myös ulos, sillä se hylkii vettä ja likaa. Kankailla on myös erinomainen valonkesto, joten paahdekaan ei haittaa!
Kommentoi »