Omakotitalon putkiremontti valmistui kolmessa päivässä – lue tästä, miten se eteni!
Rakenna ja remontoi
Omakotitalon putkiremontti valmistui kolmessa päivässä – lue tästä, miten se eteni!
Vanhan omakotitalon putkiremontilla oli kiire, sillä 1950-luvulla asennetut vesiputket lorottivat pisaroita. Putkiremontti käynnistyi sutjakasti, ja vesikatko kesti vain muutaman tunnin.
2.3.2018
 |
Meidän Talo

Vuonna 1894 valmistuneen hirsitalon kellarissa vesijohdot olivat isännän mukaan niin happamia, että kohta vesi tulisi niistä läpi. Hän halusi omakotitalon putkiremontin ulottuvan lämmityskattilan talousveden kupariputkiin ja samalla talousveden lämpötilalle säädön.

Lämmityspattereille johtavat putket sekä valurautaiset viemäriputket olivat isännän mukaan yhä siinä kunnossa, ettei niiden uusimisella olisi pakottava kiire.

Tämän omakotitalon putkiremontin tarjouskilpailun voitti porilainen vesijohtoliike. Työnjohtaja Roni Mäkinen ja asentaja Jussi Leminen kartoittivat talon paikat ennen tarjouksen tekoa. Remontin aikana voisi asua, ja vesikatko kestäisi enintään muutaman tunnin.

Vanha hirsitalo oli saanut ensimmäiset vesijohtonsa joskus 1950-luvulla. Yli 60 vuotta palveltuaan ne korvattiin putkiremontissa uusilla komposiittiputkilla.

Putkiremontin ensimmäinen päivä

Putkiremontti alkoi torstaina. Aluksi työmiehet selvittivät runkoputkien reittejä. Runkoputkien läpivientien ja -vetojen aloituksen lisäksi ensimmäisen työpäivän tavoitteita olivat vanhojen putkien purku ja asennuksen käynnistäminen märkätiloissa. Putkiremontin alle joutuivat talon kaksi keittiötä, pesutilat ja ulko-oven luona oleva painepesuripiste.

Jussi Leminen katkaisi alkajaisiksi saunasta vedet. Sen jälkeen hän irrotti vanhat kupariputket ja veti vesikalusteiden kytkentäjohdot pinta-asennuksena.

Komposiittiputken asennus sujui ripeästi: ensin muoviset putkikannakkeet kiinni seinään, sitten putkipituuksien mittaus rullamitalla, mutkat käsitaivuttimella ja katkonta putkisaksilla. Liitokset syntyivät näppärästi Geberit-puristintyökalulla, kun Leminen oli ensin kiinnittänyt putkien päihin hylsyt ja liittimet.

Lopuksi hän asensi uudet vesikalusteet, suihkusekoitushanan ja sekoitushanan.

Roni Mäkinen starttasi vastaavat kytkentäjohtoasennukset kylpyhuoneissa, minkä jälkeen hän siirtyi läpivientien pariin. Runkolinjoissa käytettiin muovista suojaputkellista Pex-putkea.

Ensimmäisen välipohjan läpivienti vaikutti helpolta. Ällistys oli suuri, kun Mäkisen poraama ohjausreikä 40 sentin paksuisen puu- ja betonikerroksen läpi osuikin putkikotelon sijasta kylpyhuoneen oven pieleen. Sijaintiharhan aiheutti välipohjassa yli metrin viistosti kulkeva pystysuora jätevesiputki. Yhtä viistoja runkoputkiläpivientejä ei voitu tehdä, joten kylpyhuoneeseen tarvittiin myös uusi verhokotelo.

Enää poraus isommalla poranterällä ala- ja yläsuunnasta, ja läpiviennit kylmän sekä kuuman veden runkoputkille valmistuivat vihdoin.

– Putkiremontissa tulee välillä pikku yllätyksiä. Ne ovat kuitenkin haasteita eivätkä ongelmia, Roni Mäkinen toteaa.

Myös toinen välipohja oli hankala. Roni Mäkinen porasi ohjausreiän toisen kerroksen kylpyhuoneeseen maaten selällään kylpyhuoneen yläpuolisessa säilytyskomerossa. Välipohja osoittautui 55 senttiä paksuksi. Konstikkaiden vaiheiden jälkeen nämäkin aukot tulivat valmiiksi.

Läpiviennit kellarista ensimmäisen kerroksen keittiöön olivat jo olemassa, ja vaakaläpiviennit kellarin väliseinien läpi olivat helpot toteuttaa.

Läpivienti välipohjaan vaatii pitkän poranterän.

Toinen päivä

Seuraavana aamuna omakotitalon putkiremontti jatkui runkoputkien vedoilla ja liitännöillä, komposiittiputkituksilla sekä lämmityskattilan putkituksella.

Jussi Leminen veti lämpimän veden runkoputkitukset kattilahuoneesta kellarin keskiosassa olevan noin 20-neliöisen harrastustilan kohdalle. Muovinen kylmävesiputki sinne jo tuli. Hän veti lämmin- ja kylmävesirunkoputket saunan seinän taakse ja sieltä ensimmäisen kerroksen keittiöön.

Leminen liitti verstaan kohdalla ja saunan seinän takana runkoputkia toisiinsa messinkiliittimillä ja lisäsi putkiin sulkuventtiilit. Vielä haaroitus saunaan ja kytkennät komposiittiputkiin valmiiksi, putkiremontti siirtyi kattilahuoneen puolelle.

Asentaja Jussi Leminen sai vanhan kattilan kukoistamaan kupariputkella ja Geberit Mapress-putkiosilla. Samalla hän uusi varoventtiilin, lämmin- ja kylmävesisulkuventtiilit sekä sekoitusventtiilin, jolla säädetään lähtevän talousveden lämpötila 70–80-asteisesta noin 60-asteiseksi. Lopuksi kattilahuoneen uusitut putket eristettiin.

Roni Mäkinen puolestaan kiskoi toiset runkoputket välipohjan aukon kautta ylös ensimmäisen kerroksen kylpyhuoneeseen ja jatkoi sieltä toisen kerroksen kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Ykköskerroksen kylpyhuoneessa hän asensi runkoputkiin messinkiset T-liittimet haaroitusosineen, liitti komposiittiputket ja kiirehti sitten ylemmän kylpyhuoneen kytkentöihin.

Puolen päivän jälkeen Leminen sai lämmityskattilan putkikytkennät lähes loppuun. Kuuman käyttövesilinjan putkitus ulottuu kuparisena noin 1,5 metrin päähän kattilasta ja jatkuu siitä Pex-runkoputkilla.

Kattilan vanhojen kupariputkien tilalla hohtivat uudet 42-milliset Geberit Mapress -putkiosat ja 22 millin kupariputket venttiililisäyksineen. Enää puuttui putkiosien liittimien kiristys.

Päivä oli kääntynyt perjantai-illaksi. Talo jäi viikonlopun ajaksi asumiskelpoiseksi: lämmitys toimi, vettä tuli kylpyhuoneen hanasta ja saunoakin voi.

Kolmas päivä

Maanantaina Jussi Leminen asensi loppuun yläkerran kylpyhuoneen putkitukset, pesukoneventtiilin takaisinimusuojineen sekä suihkusekoittajan. Hän uusi myös johdot keittiön tiskialtaan sekoittajalle.

Lopuksi Leminen kytki vedet päälle, huuhteli putket, teki koeponnistuksen 1 000 kPa:n ylipaineella ja laati koepainepöytäkirjan. Dokumentointiin sisältyy asennusfirman laatujärjestelmän mukaisesti kaikki tehdyt toimenpiteet, kuvia asennuksesta sekä tiedot materiaaleista. Jos talosta olisi olemassa rakennuspiirustukset, niihin oli merkitty uudet putkitukset.

Kolmipäiväisen urakan hinta jäi alle 10 000 euroon. Työlle annettiin kymmenen vuoden takuu.

Talousvesiputkitusta ensimmäisen kerroksen kylpyhuoneessa. Materiaalina on läpimitaltaan 16-millinen komposiittiputki, joka taittui putkitaivuttimella.
Pinta-asennuksena vedettävät vesikalusteiden kytkentäjohdot ovat Uponorin 16 millimetrin muovi-alumiinikomposiittiputkia.
Putkiremontti loppusuoralla. Jussi Leminen viimeisteli yläkerran kylpyhuoneen putkitukset sekä asensi suihkusekoittajan ja pesukoneventtiilin takaisinimusuojineen.
Kommentoi »