Oletko laiska kotitöissä? Juuri laiskuus on voima, joka vie kehitystä eteenpäin, sanoo tulevaisuudentutkija
Sisustus
Oletko laiska kotitöissä? Juuri laiskuus on voima, joka vie kehitystä eteenpäin, sanoo tulevaisuudentutkija
Tulevaisuudessa robotti siivoaa kotimme ja kodeissa on yhä vähemmän tavaraa, ennustaa tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen. Eniten muuttuvat asenteet: siisti koti ei ole enää hyvän emännän mittari!
14.3.2017
 |
Kotivinkki

Tiskikaapit ja tamppaustelineet ovat vähentyneet. Robotti-imuri on jo tavallinen hurisija kotien lattioilla. Muuttuvatko siivoustapamme tulevaisuudessa vieläkin enemmän?

Ihan varmasti, sanoo tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen. Nyt on jo kehitetty robotit imuroinnin lisäksi rännien puhdistamiseen, ikkunanpesuun, nurmikon leikkaamiseen ja grillin puhdistamiseen.

Älykodissa robotti voisi huomata, kun jotain tippuu lattialle, ja rynnätä putsaamaan sen. Pintamateriaalit kehittyvät entistä enemmän likaa hylkiviksi. Seuraava askel on se, että voimme kommunikoida kodinkoneidemme kanssa. Kahvinkeitin voisi reagoida stressi­tilaan ja mennä itsestään päälle.

Kuulostaa hurjalta. Teknologian kehittyminen ei kuitenkaan ole uusi asia.

– Arkeamme helpottavat jo monet kodinkoneet, kuten pyykkikone ja imuri. Kuinka moni nykyisin viitsisi lähteä pesemään pyykkiä järven rantaan, hakkaamaan ensin jäähän reiän ja sitten hankaamaan pyykkilaudalla, Hiltunen pohtii.

Eli eikö tulevaisuuden ihmisen tarvitse laittaa tikkua ristiin kodinhoidossa? Ajatus voi tuntua työntekoon tottuneesta suomalaisesta laiskottelulta.

– On tavallaan kaksinaismoralistista ajatella, että miten joku voi olla niin laiska, ettei viitsi edes imuroida itse. Miksi pitäisi? Juuri ihmisen laiskuus on se voima, joka ajaa kehitystä eteenpäin.

Asenteiden muuttuminen on Hiltusesta yhtä suuri tulevaisuuden muutos. Entisaikaan koti oli naisen mittari. Huushollin piti olla tip top, sillä siitä huolehtiminen oli naisen ainoa tehtävä. Nyt naisetkin luovat uraa ja miehet ottavat vastuuta kodinhoidosta.

– Enää ei ajatella, että kodin täytyy olla siisti vieraita varten. Nyt jo jaetaan kuvia kodista ilman kaunistelua. Alamme uskaltaa tuoda todellista arkeamme esiin.

Vahva trendi on tavaran karsiminen, jonka Hiltunen ennustaa jatkuvan. Kulutusyhteiskunta alkaa väistyä minimalismin tieltä. Siivous helpottuu ja järjestely vähentyy, kun pelit, kirjat ja musiikki ladataan digitaalisessa muodossa eikä tavara enää julista ihmisen statusta. Koditkin alkavat pienentyä: nyt on jo markkinoilla alle 50 neliön omakotitalo, ja Vantaalle aiotaan rakentaa 15 neliön yksiöitä.

– Siivoamisen väheneminen vapauttaa aikaa muihin asioihin. Olen varma, etten minä ainakaan mieti kuolinvuoteellani, että olenpa imuroinut elämässäni liian vähän! Lapsetkin voivat aikanaan käyttää aivokapasiteettinsa johonkin järkevämpään. Keksivät vielä vaikka syöpälääkkeen.

Kommentoi »