Avotakka

Onko olohuoneen punainen lanka hukassa? Näillä vinkeillä sijoittelet huonekalut oikein ja loihdit lisää tilan tuntua

Onko olohuoneen punainen lanka hukassa? Näillä vinkeillä sijoittelet huonekalut oikein ja loihdit lisää tilan tuntua
Oleskelutila on kodin monitoimikeskus, jonka sisustaminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Jos et voi lisätä neliöitä, maksimoi tilan tuntu kekseliäillä ideoilla ja sopivilla kalusteilla. Listasimme tavallisia olohuoneen pulmia ja niiden ratkaisut!
Julkaistu: 27.9.2021

Oleskelutilan haasteena on usein tietty epämääräisyys, etenkin jos samoissa tiloissa tehdään monia eri asioita. Miten voi maksimoida tilan tunnun niin, että huoneeseen saa mahdutettua kaiken tarpeellisen?

Jos olohuone ja ruokailutila ovat yhtä avaraa tilaa, tulee siitä helposti sekava yleishuone, jossa voi olla hyvinkin erityylisiä kalusteita, jotka ovat yksittäisinä kauniita, mutta niiden yhteen sovittamisesta saattaa puuttua punainen lanka.

Monikäyttöiset kalusteet ovat arvossaan, kun tilaa on vähän. Menun pinottava Passage-jakkara on tammea, alk. 159,95 €, ja Ribbon-kori sopii monenlaiseen säilyttämiseen, 209,95 €, Menu.
Koivusta valmistettu Taimi Plant Box toimii kukkapöytänä, tilanjakajana tai säilytyskalusteena, (25×60 cm, kork. 75 cm) 279 €, Verso Design.
Iben-nukkamatto, jossa on villaa ja viskoosia, on kuin taideteos lattialla, (200×300 cm) 769,90 €, Jotex.
Yhtenäinen värimaailma sitoo erityyliset kalusteet toisiinsa.

Yleisin pulma on kalusteiden mittasuhteiden arvioiminen. Liian suuret kalusteet saavat tilan helposti tuntumaan ylikalustetulta, ja kulkuväylät jäävät liian ahtaiksi. Myös pistorasioiden ja atk- sekä antennirasioiden vähyys tai sijainti voivat asettaa tiukatkin raamit kalustesijoittelulle.

Suomalaisten helmasynti on sijoittaa sohva seinää vasten, vaikka sillä voisi helposti jakaa tiloja sijoittamalla sen rohkeasti keskemmälle huonetta.

Jos olohuone, keittiö ja ruokailutila ovat yhtä avaraa tilaa, kannattaa kotoisuuden nimessä miettiä tilaa jakavia ratkaisuja. Keveä Elvari-hyllykkö tarjoaa myös säilytystilaa, ja sen hyllyväli on säädettävissä, (258×51 cm, kork. 222–350 cm) 810 €, Ikea.
Pehmeällä lampaantaljalla verhoillut nojatuolit ovat nyt suosiossa. Siro Stay Lounge -nojatuoli solahtaa sisustukseen helposti, (70×70 cm, kork. 78 cm) 3349 €, Gubi.

Vinkit huonekalujen sijoitteluun:

 • Muista muunneltavuus. Monikäyttöisessä oleskelutilassa kalustus kannattaa suunnitella mahdollisimman helposti muunneltavaksi. Huonekaluilla voi olla tarpeen mukaan eri käyttötarkoituksia: esimerkiksi raheja voi käyttää lisäistuimina tai sohvapöytinä.
 • Jaa pitkä tila vyöhykkeisiin. Pitkän ja suorakaiteen muotoisen oleskelutilan voi jakaa eri vyöhykkeisiin siten, että huoneen toiseen päähän tulee kutsuva istuinryhmä ja toiseen päähän monikäyttöinen pöytä. Sijoita ruokailutila mahdollisimman lähelle keittiötä.
 • L-muotoisessa huoneessa toiminnot on helppo erottaa toisistaan. Lyhyeen siipeen sopivat tiiviisti sijoitettavat toiminnot, kuten työskentelytila tai istuinryhmä television katsomista varten.
 • Katse keskustelukumppaniin. Ympyrän muotoa voi käyttää istuskelualueen kalustesijoittelun ohjenuorana, sillä se houkuttelee yhdessäoloon ja keskusteluun. Yleinen tapa on asettaa sohva ja kaksi nojatuolia U-muotoon, jolloin yhdelle sivulle jää tila kiintopisteelle, kuten takalle tai televisiolle.
 • Pyöri ympyrän muotoon! Jos oleskelutilassa on tarpeeksi tilaa, onnistuu kahden sohvan asettaminen vastakkain. L-muotoon asetetut sohvat tai kulmasohvan voi täydentää ympyrän muotoon nojatuoleilla.
 • Älä ripottele kalusteita. Vältä asettamasta kalusteita liian kauaksi toisistaan, ettei keskustellessa tarvitse korottaa ääntä. Liian väljästi asetellut kalusteet näyttävät tilassa helposti yksinäisiltä. Toimiva säde istuskeluryhmän kalustesijoittelulle on noin kolme metriä.
 • Selkeytä yleisilme. Rajaa eri toiminnot kevyesti. Matto kokoaa kalusteryhmän yhteen ja rytmittää tilaa. Sohva, matala kaapisto tai rivistö suurikokoisia viherkasveja voi toimia näköesteenä.
 • Vältä hallimaisuutta. Avarassa huoneessa on syytä olla tarkkana, ettei täytä tilaa liian pienillä kalusteilla. Mittasuhteiltaan liian niukka kalustus näyttää kolkolta. Isossa tilassa kalusteilla voi luoda saarekkeita eri toiminnoille.
Mitä pienempi tila, sitä tärkeämpää on, että tavaroille on omat paikkansa. Senkki on monikäyttöinen säilytyskaluste, joka jäsentää ruokailuryhmän omaksi kokonaisuudekseen. Lattia on kolmisäleinen Parla Tammi Nature.
Lundian klassikkohylly on täydentynyt rottinkipunosovilla. Valmiina kokonaisuuksina rottinkimallistossa on saatavilla esimerkiksi tv-tasoksi sopiva matala senkki, (165×32 cm, kork. 49 cm) 1947 €, Lundia.

Tavallisia olohuoneen pulmia ja niiden ratkaisut

Ongelma: olohuoneeseen mahtuu vain sohva. Miten lisäsisin viihtyisyyttä?

Ratkaisu: Viherkasvit ovat helppo ja ajankohtainen tapa parantaa kodin viihtyisyyttä. Niukoissa neliöissä, joissa lasku- tai lattiatilaa ei ole tuhlattavaksi, ovat ripustettavat amppelit paras vaihtoehto. Olohuone muuttuu aivan uudeksi, kun tilaa elävöittää harkituilla, värikkäillä yksityiskohdilla. Sohvan taakse kiinnitetty suurikokoinen taulu riittää pukemaan tilan uuteen tyyliin. Toimiva niksi on napata taulusta värit uusiin tekstiileihin, kuten mattoon tai sohvatyynyihin.

Edson-kulmasohva on oivallinen tilanjakaja, sillä siinä on kalusteeseen integroitu hylly ja laskutaso, (306×103 cm) 3199 €, Ellos.

Ongelma: Tekisikö pienempi matto ahtaasta olohuoneesta tilavamman oloisen?

Ratkaisu: Ei. Vältä liian kapeaa ja pientä mattoa. Keskellä lattiaa ajelehtiva matto jättää kalusteet helposti leijumaan tilaan. Reilusti sohvaa ja istuinryhmää suurempi matto saa tilan tuntumaan avarammalta ja helpottaa kalusteiden sijoittelua. Asettele matto niin, että sen reuna on sohvan ja muiden kalusteiden etujalkojen alla. Suorakaiteen mallinen matto sopii useimpiin olohuoneisiin. Pyöreä matto on hyvä valinta erkkeritilaan tai pehmentämään huoneen kulmikkaita muotoja.

Keskeiselle paikalle sijoitettu persoonallinen nojatuoli voi toimia koko tilan kokoavana yksityiskohtana.

Ongelma: Televisio ja elektroniikka tuntuvat olevan pääroolissa olohuoneessamme. Miten häivyttäisin ne?

Ratkaisu: Usein televisio saa olohuoneessa liian suuren roolin. Yksi ratkaisu on sijoittaa kodin viihdekeskus esimerkiksi kauniiseen antiikkikaappiin. Kun suljet ovet, saat laitteet pois näkyviltä. Oven saranat kannattaa vaihtaa yli aukeaviin. Näin ovet aukeavat reilusti yli, mikä helpottaa kaapin käyttöä.

Toimiva tapa on myös koota seinälle kiinnitetyn television ympärille tauluasetelma, joka häivyttää television hallitsevuutta.

Mattojen avulla voi ikään kuin luoda huoneen sisään lisää huoneita.

Tv:n voi myös piilottaa verhojen taakse teatterin esiripun tapaan. Kiinnitä verho kattoon asennettuun tankoon tai kiskoon.

Markkinoilla on kauniisti sisustukseen solahtavia taulumaisia tai siroilla jaloilla seisovia kalustemaisia taulutelevisioita, jotka voi sijoittaa vaikka keskelle huonetta.

Säilytystilat voivat olla tyylikäs osa sisustusta. Kun sohva on hyllykön edessä, hyllykkö tuntuu olevan kauempana. Rauhallinen värimaailma luo kauniin taustan huoneelle. Rico-sohva (150×82 cm) alk. 2575 € ja Sector-hylly alk. 135 €, Ferm Living.

Oleskelutilan tärkeät mitat:

 • Oleskelutila selkeytyy, kun huoneessa on kunnolliset kulkuväylät. Lähtökohtaisesti kalusteiden väliin kannattaa jättää 50–60 senttiä vapaata tilaa.
 • Sohvan ja sohvapöydän välissä toimii 30–40 sentin etäisyys.
 • Riittävä ruokapöydän ympärillä olevan kulkuväylän leveys on puolestaan 80–110 senttiä.
 • Varaa jokaista ruokapöydän ääressä istujaa varten noin 60 senttiä pöytätilaa.
 • Varmista myös, että pöydän ympärille jää tarpeeksi tilaa, jotta tuoleihin pääsee vaivatta istumaan, eivätkä selkänojat ota liikuteltaessa kiinni seinään.
 • Pienessä tilassa kannattaa suosia syvyyssuunnaltaan kapeita hyllyjä ja kaappeja tilan tunnun maksimoimiseksi. 30–40 senttiä riittää hyvin kirjahyllyn syvyydeksi.
 • Sohvapöytänä toimii parhaiten pöytä, joka on kutakuinkin sohvan istumakorkeudella eli on noin 40 senttiä korkea. » Sivupöydäksi käy käytännössä mikä tahansa 50–90 senttiä korkea taso.
 • Television miellyttävä katseluetäisyys määräytyy laitteen koon mukaan.
Pienissä tiloissa tarvitaan kekseliäitä säilytystiloja. Seinän mittainen hyllykkö sohvan takana toimii sekä hyvänä säilytystilana että koko huoneen sisustuksen selkeänä taustana. Kookas viherkasvi lisää korkean tilan viihtyisyyttä. Kalusteet ovat House Doctorin mallistosta.
Valitse suorakaiteen muotoisten kalusteiden seuraan keventävä pyöreä pöytä. Woudin tammipuisen Arc-sohvapöydän käännettävän kansiosan alla on säilytystilaa kaukosäätimille, aikakauslehdille ja pikkutavaroille, (halk. 66 cm, kork. 38 cm) 679 €, Porin kalustetalo.

Pikavinkit – näin saat lisää tilaa ja tilan tuntua

 • Monikäyttöinen peili on muutakin kuin sisustuksen koristus – oikein asetettuna se on kuin huoneen lisäikkuna. Sijoita peili heijastamaan luonnonvaloa, jolloin tila tuntuu todellista kookkaammalta.
 • Pystysuuntaan asetettu peili korostaa huoneen korkeutta, kun taas vaakaan asetettu tuo leveyttä. Ison peilin voi antaa vain nojata seinään.
 • Suosi ilmavia ja kevytrakenteisia kalusteita. Jos aikeissasi on uuden sohvan hankinta, valitse kulmasohvan sijaan siro sohva ja divaani, jolloin kalustusta on helppo muokata tilanteen mukaan.
 • Saat tilan tuntua pitkulaiseen huoneeseen, kun irrotat sohvan seinästä.
 • Seinälle nostettu kaappirivistö jättää lattiapintaa näkyviin ja saa pienen huoneen näyttämään ilmavammalta.
 • Jos et arjessa tarvitse isoa pöytää, valitse ruokapöydäksi mieluummin jatkettava vaihtoehto kuin mahdollisimman suurikokoinen pöytä.
 • Etenkin kapeassa olohuoneessa penkki on kätevä sohvapöydän korvike.
 • Tila tuntuu avarammalta, kun osa valosta suunnataan seinien kautta. Täydennä valaistusta seinään tai pimeään nurkkaan suunnattavalla valaisimella, jolloin saat huoneeseen pehmeää, epäsuoraa valoa.
Nurkkaan kulmittain sisustettu istuskelualue saa pitkän ja kapean tilan näyttämään avarammalta. Broste Copenhagenin Lagoon-moduulisohvasta voit koota tilaan sopivan kokonaisuuden. Istuinosat alk. 855 €.
1 kommentti