Oksasilppureiden merkittävimmät erot ovat energiantuotanto- ja silppuamistavoissa. Oksasilppurissa on joko sähkö- tai polttomoottori ja se joko murskaa tai leikkaa oksat. Uusissa turbiiniteräisissä oksasilppureissa yhdistyvät leikkaavien ja murskaavien silppureiden ominaisuudet. Niillä voi silputa kaikkea paksuista oksista pehmeisiin lehtiin ja risuihin.
Sähkösilppuri
Tavalliseen kotikäyttöön riittää usein helppokäyttöinen sähkösilppuri. Sähkösilppureiden teho on monesti polttomoottorikäyttöisiä pienempi, joten ne ovat myös hiljaisempia. Laitteen käyttö vaatii aina virtalähteen. Sähkösilppurit ovat tavallisesti edullisempia kuin polttomoottorisilppurit. Kaikista tehokkaimmat sähkösilppurit vaativat 16 ampeerin sulakkeen ja esimerkiksi mökkikäytössä riittävän tehokkaan generaattorin.
Plussat ja miinukset
+ helppokäyttöinen
+ edullinen vaihtoehto
– käyttö ei ole mahdollista ilman virtalähdettä
– virtajohto voi häiritä työskentelyä
Polttomoottorisilppuri
Polttomoottorisilppuri on sähkösilppuria hieman hintavampi, mutta samalla myös tehokkaampi vaihtoehto. Virtalähteen sijaan bensiinillä toimivaa polttomoottorisilppuria voi käyttää missä tahansa. Polttomoottorista saattaa lähteä hajua ja epämiellyttävän kova ääni.
Plussat ja miinukset
+ sopii käytettäväksi missä tahansa
+ silppuaa isotkin oksat
– epämiellyttäviä melu- ja hajuhaittoja
– sähkösilppuria raskaampi liikutella
– hintavampi vaihtoehto
Leikkaava oksasilppuri
Leikkaava oksasilppuri pätkii oksat pieniksi lastuiksi, jotka maatuvat hieman hitaammin kuin murske. Leikkaavan oksasilppurin terät vaativat ajoittaista teroitusta, jotta silppuri toimii kuten pitääkin. Leikkaavaa oksasilppuria suositellaan etenkin pehmeän ja melko pienen materiaalin työstämiseen.
Plussat ja miinukset
+ helppokäyttöinen
+ edullinen vaihtoehto
– äänekäs
– vaatii ylläpitoa
Murskaava oksasilppuri
Murskaa tuottava oksasilppuri on leikkaavaa silppuria hiljaisempi, mutta myös hintavampi vaihtoehto. Oksat murskautuvat terän avulla metallivastetta vasten, eikä murskaava silppuri vaadi yhtä paljon ylläpitoa ja huoltoa kuin terillä varustettu silppuri. Murskaa voi käyttää puiden ja pensaiden juurilla, kasvimailla tai vaikka kompostissa.
Plussat ja miinukset
+ silppurin tuottama hieno murske maatuu nopeasti
+ leikkaavaa silppuria hiljaisempi
+ helppohoitoinen
– hintavampi vaihtoehto
Oksasilppuria käytettäessä on suositeltavaa varustautua suojalaseilla ja hanskoilla.
Oksasilppureiden ominaisuudet
- Syöttöaukko. Mitä suurempi syöttöaukko silppurissa on, sitä monihaaraisempia oksia sinne voi syöttää. Pientä syöttöaukkoa varten oksat pitää esikäsitellä esimerkiksi poistamalla haaroittuvat osat.
- Automaattinen sisäänveto. Mikäli silppurissa ei ole oksien automaattista sisäänvetoa, oksat täytyy työntää silppuriin itse. Automaattinen sisäänveto helpottaa työtä ja tekee siitä samalla turvallisempaa.
- Keräyssäiliö. Varmista, että keräyssäiliö on tarpeisiisi sopiva. Säiliö voi olla astia tai pussi. Kaikissa silppureissa ei ole keräyssäiliötä, jolloin silppu esimerkiksi lapioidaan kompostiin tai pensaan juurelle. Joissain malleissa kone toimii turvallisuussyistä vain, jos keräyssäiliö on paikoillaan.
- Teho. Silppurin teho voi aiheuttaa rajoituksia sulakkeen suhteen. Yleensä yli 2 300 watin koneet vaativat 16 ampeerin sulakkeen. Laadukas jatkojohto takaa, että tehokas silppuri ottaa kaiken hyödyn irti saatavilla olevasta virrasta.
- Paino. Oksasilppurit painavat yleensä 20–30 kiloa. Automaattisella sisäänvedolla varustettua sekä tarpeeksi vakaa ja painava silppuri toimii ilman valvontaakin. Näin voi kerätä uusia oksia sillä välin, kun kone silppuaa edellisiä. Oksasilppuria ei kuitenkaan saa jättää täysin valvomatta.
- Materiaalit. Oksasilppurit valmistetaan useimmiten kovasta muovista ja metallista. Vaikka materiaalit kestävät hyvin sään vaihteluita, ne pitää suojata kosteudelta. Sisätiloissa säilyttäminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
Vinkit oksasilppurin hankintaan
- Valitse oksasilppuri silputtavan materiaalin perusteella. Huomioi lisäksi koneen käyttöympäristö, sillä sähkösilppuri tarvitsee energianlähteen toimiakseen.
- Panosta laadukkaaseen laitteeseen, jotta kone ei jää käyttämättä. Hyvän oksasilppurin saa 200–500 eurolla. Hinnat vaihtelevat mallin, merkin ja ominaisuuksien mukaan.
- Muista asettaa koneeseen oikeat säädöt ennen käyttöönottoa. Oksasilppureissa on yleensä tehdasasetukset, jolloin niitä saattaa joutua muuttamaan.
- Lue oksasilppurin käyttöohjeet. Kun oksasilppuria säilytetään ja käytetään oikein, se on helppo ja lähes huoltovapaa työkalu.
Asiantuntija: puutarhatyökalujen markkinointipäällikkö Pasi Kivimaa, Bosch