Vihta kruunaa saunareissun! Näin sidot onnistuneen vihdan saunamestari Pentti Hakalan opeilla
Tee itse
Vihta kruunaa saunareissun! Näin sidot onnistuneen vihdan saunamestari Pentti Hakalan opeilla
Vihta tuo saunaan kesäistä koivun tuoksua. Saunavihtaan tai -vastaan kannattaa käyttää rauduskoivua, pannan tekoon hieskoivua. Saunamestari ja vihdanteon MM-voittaja Pentti Hakala jakaa vinkkinsä, joita noudattamalla vihdastasi tulee täydellinen.
Julkaistu 13.8.2021
Meidän Mökki

Vihta – sitomisohjeet:

1. Valmista ensin sidevarpu. Ota varvusta oksat pois puukolla, vioittamatta varpua. Raaputa sidontavitsaksen kuori ennen vitsaksen kiertämistä molemmin puolin vetämällä vitsasta polven päällä puukon terän alla.

2. Ala kiertää vitsasta latvapäästä, tyvipää tiukasti jalan alla. Älä välillä löysää kierteitystä käsien välistä.

3. Jatka kierteitystä vitsaksen tyvipäätä kohti, mutta jätä loppuun 7–8 cm kiertämätöntä osuutta. Kiertämisen jälkeen kuori vitsas kokonaan ja teroita sen tyvipää.

4. Kun side on valmis, ryhdy latomaan vihtaa. Lisää oksia vihtaan vain päältäpäin, viuhkamaiseen muotoon ja lehtien nurja puoli ylöspäin. Kun noin puolet vihdasta on ladottu, käännä lados ja lado toinen puoli kuten ensimmäinen. Oksia asetellessa tarkkaile, ettei ladontaan jää ylipitkiä, piiskaavia latvuksia. Revi kädensijan kohdasta lehdet ja oksat pois. Lados on viuhkamainen ja hieman litteä.

5. Kun vihdalla on tarpeeksi kokoa, ota valmis side ja ryhdy sitomaan vihtaa. Pujota siteen teroitettu pää kädensijaosuuden lävitse, lehväksien läheltä. Jätä siteen latvusta näkyviin 15–20 cm, jonka taivutat varpujen suuntaisesti kämmenen alle. Vielä ennen sitomista laita siteeseen kierteitä.

6. Kun kierteitä on siteessä tarpeeksi, kiepauta side kaksi kertaa kädensijan ympäri ja pujota solmuun molempien kierroksien alta sekä kiristä voimakkaasti.

7. Kun ensimmäinen sidos on valmis, huolehdi edelleen, että siteessä on kierteitä ja pujota jälleen siteen pää kädensijan lävitse, nyt 10–12 sentin päähän ensimmäisestä sidoksesta. Pyöräytä side kerran kädensijan ympäri. Pujota uusi sidos solmuun, kiristä voimakkaasti. Pujota siteen pää toisen kerran solmuun ja kiristä voimakkaasti.

8. Kun molemmat sidokset ovat valmiina ja kiristettyinä, taita siteen loppupää kämmenen alle siksi aikaa, kun tasaat puukolla oksien päät (jottei side mene vahingossa poikki).

9. Kun olet tasannut oksien päät, laita jäljellä olevaan siteeseen kierteitä, työnnä siteen teroitettu pää samaan kohtaan, mistä se tulee ulos, pujota oksien sekaan sidoksen alle ja jätä lenkille 6–8 cm oksien päiden ulkopuolelle. Pyöräytä lenkki kahdeksikon muotoon.

10. Viimeistele kädensija poistamalla puukolla jokainen oksapiikki, joka tuntuu käteen. Sitten vihtominen tuntuu miellyttävältä.

Lauteille vihta viedään haaleassa vedessä.

Pentti Hakalan vinkit vihdan käyttöön

  • Kesäaikaan vihdan voi valmistaa saunan lämmityksen lomassa, kun haet vihtatarvikkeet ennen lämmityksen aloittamista. Tuore vihta on heti käyttövalmis. Ota vihtaämpäriin haaleaa vettä, upota vihta sinne, ota ämpäri lauteille mukaan ja ropsottele vihdalla, kun siltä tuntuu.
  • Huuhtele saunomisen päätteeksi vihta kylmällä vedellä, ravistele kevyesti ja ripusta se pimeään, viileään paikkaan.
  • Seuraavalla saunomiskerralla haudotaan vihtaa lämpimässä vedessä tunti, puolitoista, minkä jälkeen vihta on taas löylykunnossa.
  • Talvella vihta on miltei heti löylykunnossa, kun laitat sen lämpimään vihtaveteen.

Pentti Hakala on saunamestari ja vihdanteon maailmanmestari, joka on pitänyt vihdanteon kursseja tuhansille ihmisille.
Kommentoi »