Ohjeet sipulin istutukseen ja hoitoon
Piha ja puutarha
Ohjeet sipulin istutukseen ja hoitoon
Sipulit istutetaan edelliskesänä kasvatetuista istukkaista, jotka sijoitetaan tiheästi maahan. Uutta satoa on luvassa heinäkuussa.

Sipulin istukkaat laitetaan maahan toukokuussa Etelä-Suomessa ja kesäkuussa Pohjois-Suomessa. Tuoresato valmistuu heinäkuussa, varastointiin menevät sipulit kannattaa nostaa maasta elokuussa. Pienissä nipuissa kuivuneet sipulit varastoidaan viileässä ja kuivassa paikassa tai huoneenlämmössä, kunhan paikka on ilmava.

Näin istutat ja hoidat sipulia

Sipulit laitetaan maahan istukkaina eli pikkusipuleina, jotka on edellisenä kesänä kasvatettu siemenistä. Punasipuleista on kaupoissa tarjolla vain paria lajiketta, mutta ruokasipuleita on enemmän.
Paina istukas maahan niin, että noin kolmannes sipulista jää näkyviin.
Kasvata sipulit tiheässä. Jakautumattomat ruoka-, puna- ja hopeasipulit tarvitsevat vain alle 10 sentin välin, jakautuvat ryväs- ja salottisipulit on syytä istuttaa 15 sentin välein.
Sipulimaa kannattaa pitää puhtaana rikkaruohoista. Ne imevät sipulilta helposti veden ja ravinteet, koska sipuli on heikko kilpailija. Ruoputa maata varoen, jotta sipulin pinnassa sijaitsevat juuret eivät kärsi.
Heinäkuussa pääset keräämään tuoresatoa: läpikuultavia pallukoita ja maukkaita varsia.

Lue lisää:

Kommentoi »