Liuskekivet – erilaiset vaihtoehdot
- Verhoiluliuske kiinnitetään betonitaustaan, esimerkiksi sokkeleihin ja rappuihin. Paksuus 1–2,5 cm, 6–12 kpl/m2.
- Pihaliuske käy jalankulku- ja oleskelualueille. Paksuus 2,5–5 cm, 4–8 kpl/m2.
- Jättiliuske soveltuu ajoneuvoliikenteelle. Paksuus 5–10 cm, 4–8 kpl/m2.
Pohjan valmistelu, perustuksen teko ja liuskekivien muotoilu
1. Jos pohjamaa on routimatonta moreenia tai hiekkaa, riittää että poistat tulevan liuskekiveyksen alta vain multa- ja humuskerroksen. Mikäli pohjamaa on savea tai muuta routivaa maa-ainesta, myös tämä kerros on poistettava 30–40 sentin syvyyteen.
2. Levitä 0–16 millin murske kantavaksi kerrokseksi. Tiivistä se 400 kilon tärylevyllä. Mikäli käytät kevyempää täryä, murskekerros ei saa olla yli 10 senttiä paksua, sillä se ei tiivisty kunnolla. Mursketta on myös hyvä kastella tärytettäessä, jotta se tiivistyy hyvin. Talven yli paikoillaan maannutta murskepatjaa ei tarvitse tiivistää.
3. Levitä liuskekiven paksuinen asennushiekkakerros. Yleensä asennushiekkana käytetään 0–6 tai 0–8 millin kivituhkaa. Jos alueella on mustia muurahaisia, on järkevää käyttää esimerkiksi 1–5 millin seulottua nollatonta asennushiekkaa, joka ei holvaannu. Muurahaisten onkalot sortuvat, eivätkä ne pysty pesiytymään kiveyksen saumoihin ja kivien alle. Kuvassa porrasotsat on asennettu paikoilleen ennen asennushiekan levitystä.
4. Lado liuskekivet niin, että niistä saa muotoiluleikkauksen jälkeen rakennettua saumoiltaan tasalevyisen sekä kivikooltaan yhtenäisen ja tasapainoisen pinnan. Tässä niin sanotussa kylmäladonnassa liuskekivet ladotaan toistensa päälle, tarvittaessa limittäin. Merkitse liidulla jokaiseen kiveen alue, joka pitää leikata pois.
5. Liuskekivet muotoillaan yleensä kulmasahalla eli rälläkällä, joka on varustettu kivien sahaukseen soveltuvalla timanttiterällä. Leikkaa kivet järjestelmällisesti, jotta saat asennusvalmiin liuskekivialueen. Rakennat suurta palapeliä – ole huolellinen!
6. Asennusvalmiissa liuskekiveyksessä jokainen kivi on vasta suurin piirtein paikallaan ja saumat ovat lähes suunnitellun mukaiset. Kivien korkeusasemat vaihtelevat, koska liuskeet ovat aina hiukan eripaksuisia. Työsi helpottuu huomattavasti, jos valitset patioosi tasapaksuisen ja tasakokoisen liuskeen. Tällainen kivi kenties maksaa hieman enemmän, mutta säästää moninkertaisesti työn määrässä.
Näin asennat liuskekivet
Usein neuvotaan asentamaan liuskekivilaatat lyömällä niitä kuminuijalla kuivaan kivituhkaan. Näin ei kuitenkaan saa yksittäisiä liuskekiviä asettumaan niin, että ne eivät liikkuisi niiden päällä käveltäessä. Eripaksuisten luonnonkivilaattojen asentaminen vettä apuna käyttäen onkin ylivoimaisesti helpoin ja nopein tapa tehdä liuskekivipatio.
Ammattitaitoinen kivimies asentaa liuskekiveystä 4–5 m2/päivä.
1. Aloita asennus nostamalla liuskekivi ylös paikaltaan.
2. Kastele liuskekiven alla oleva asennushiekka kunnolla ja pehmitä sormin.
3. Jos liuskekiveä pitää koron vuoksi nostaa, lisää asennushiekkaa. Vastaavasti jos sitä pitää laskea, poista hiekkaa.
4. Lisää vettä reilusti asennusalueelle. Asennushiekan tulee olla velliä.
5. Liuskekiven naputtaminen paikoilleen kuminuijalla on helppoa, koska kivi kelluu kuravellin päällä. Naputettaessa velli muovautuu kiven alle, ja asennuspohjan kuivuttua liuskekivi on tukevasti paikallaan. Älä kastele nollatonta asennushiekkaa, vaan hiero kivi paikoilleen oikeaan korkoon.
Liuskekivien saumaus
1. Voit saumata liuskekiveyksen nurmella, kuivalla sementti-hiekkaseoksella (20:80) tai polymeeripohjaisella saumausaineella. Pelkän kivituhkan käyttäminen ei ole järkevää, sillä vesi ja tuuli vievät sen mennessään. Nurmisaumauksessa saumat täytetään mullan ja hiekkakivituhkan seoksella (20:80). Lisää seokseen esimerkiksi lampaannadan siementä. Pese saumauksen jälkeen liuskekiveys huolellisesti sumumaisella vesisuihkulla, jotta sementtipöly ei pääse roiskumaan viereisten kivien pinnalle ja saat puhtaan kivipinnan. Polymeeripohjainen saumausaine on vaihtoehdoista arvokkain, se ei ajan saatossa murene saumoissa.
2. Valmiissa liuskekiveyksessä ei ole neljän sauman risteyksiä, usean liuskeen pituisia suoria linjoja tai pienillä liuskeen paloilla tilkittyjä rakoja. Kuvan kiveyksessä on käytetty polymeeripohjaista saumausainetta.
Näin vältät tyypilliset virheet liuskekivien kanssa
Suunnittele ja sommittele liuskekivet luonnollisesti
Jos liuskekiveyksessä on usean kiven mittaisia pituus- tai poikittaissuuntaisia linjoja tai neljän sauman risteyksiä, kivipinta on levoton ja tylsä. Kolmion muotoiset laatat eivät sovellu liuskekivipation rakennusmateriaaliksi.
Älä tilkitse pikkupaloilla
Vältä viimeiseen asti tilkitsemästä liuskekivien välisiä rakoja pienillä liuskeen palasilla. Pienet palat ovat niin kevyitä, että ne eivät pysy paikallaan. Lisäksi tilkitty liuskekiveys näyttää epäsiistiltä. Kuvassa näkyy myös sementin tahraamia liuskeita. Kiveys on saumauksen jälkeen pesty väärin.
Ota vatupassi avuksi
Vaikka liuskekiveys tehdään kivi kerrallaan, on asennuksen edetessä koko ajan tarkkailtava yksittäisten liuskekivien korkeutta koko kivikentän korkoon. Käytä tähän esimerkiksi pitkää vatupassia. Nurmisaumat imevät vettä, mutta sementti ja polymeeripohjaiset saumausaineet eivät päästä vettä juurikaan läpi, jolloin väärään korkoon asennetusta liuskekivialueesta tulee vesiallas.
Käytä sopivia materiaaleja
Tässä on yritetty tehdä liuskekiveys pihaan, jolla on ajoneuvoliikennettä. Käytetyt liuskekivet ovat liian ohuita ja kooltaan liian pieniä kestääkseen paikoillaan henkilöauton alla. Lisäksi asennushiekkaa on liian ohut kerros, ja saumaus on tehty väärin pelkällä kivituhkalla. Liuskekiviä on myös pyritty tukemaan alhaaltapäin pienillä liuskekivipaloilla.
Asiantuntija: kivimies Kari Heimonen