Ohjeet kynttelikön tekoon puusta ja betonista
Tee itse
Ohjeet kynttelikön tekoon puusta ja betonista
Betoniset kynttilänjalat valetaan muotin avulla. Kynttelikön varret tehdään nuorista puunrungoista.
9.11.2016
 |
Meidän Mökki

Korkeat, sementtilaastista ja riu’uista valmistetut kynttiläjalat tuovat tunnelmaa hämärtyviin iltoihin. Kynttilänjalat sopivat avariin sisätiloihin ja ikkunalliselle verannalle. Matalat voit nostaa vaikka pöydälle.

Kynttelikön varsiksi tarvitset nuoria puunrunkoja, esimerkiksi pihlajan. Pihlaja sopii materiaaliksi sitkeytensä ja kovuutensa ansiosta, lisäksi sitä kasvaa jokaisessa aurinkoisessa rinteessä. Nuoren rungon oksat lähtevät vasta melko ylhäältä, eli varsiosa on suora ja oksaton.

Materiaalina voi käyttää myös tarpeeksi paksua pajua tai koivua, mutta se on oksaisempaa. Havupuut ovat liian oksaisia. Kynttilänpesiä voit ostaa askarteluliikkeistä ja muut tarvikkeet löydät rautakaupasta.

Tarvikkeet viiteen kynttilänjalkaan:

  • nuoria pihlajia
  • muttereita ja isoja metalliprikkoja, 5 kpl kutakin
  • ruuveja, 15 pitkää (riukujen paksumpiin päihin) ja 5 lyhyempää (kynttilänpesien kiinnitykseen)
  • kynttilänpesiä, 5 kpl
  • kaksi säkkiä sementtilaastia (S30), yhteensä 50 kg
  • saha, pora, ruuvinväännin, saavi ja pistolapio
  • muottiämpäreitä, ruokaöljyä ja hiomapaperi
  • kumihanskat, suojalasit ja hengityssuoja.

Tarvikkeet yhteensä noin 24 euroa.

Ohjeet kynttelikön tekoon

1. Sahaa kynttilänjaloiksi muutaman sentin paksuisia nuoren pihlajan runkoja. Pyyhi sahauskohdat siisteiksi hiomapaperilla. Kiinnitä pari kolme ruuvia riukujen paksumpiin päihin.
2. Poraa jokaisen puun ohuempaan päähän reikä ja kiinnitä siihen ruuvilla laakea metalliprikka, mutteri ja kynttilänpesä. Metalliprikka kerää mahdollisen valuvan steariinin, mutteri eristää loppuun palavaa kynttilää kuumentamasta puuta, ja kynttilä pysyy hyvin pystyssä metallisessa kynttilänpesässä.
3. Suojaa silmät, hengitys ja kädet. Kaada sementtilaastijauhe saaviin, lisää vesi ja sekoita hyvin pistolapiolla. Kun massa on perunamuusimaista, jätä se turpoamaan puoleksi tunniksi. Sipaise ruokaöljyä muottiämpäreiden sisäpuolelle, jotta valmiit valut irtoavat helposti.
4. Täytä ämpäreitä valmiilla betonimassalla. Kopisuttele ämpärin reunoja, jotta betonipinnasta tulee tiivis ja seoksessa olevat ilmakuplat nousevat pintaan.
5. Upota puut ruuvipäät edellä betonimassaan. Kun betoni kovettuu, ruuvit lukitsevat puun liikkumattomaksi.
6. Tue riu’ut kuivumisen ajaksi. Anna jalkojen kuivua parin vuorokauden ajan ennen irrotusta. Jos haluat betonijalasta karhean kuluneen, harjaa pintaa teräsharjalla, jotta hieno sementtilaastijauhe irtoaa ja betonin hiekanrakeet nousevat pintaan.
Muista, että kynttilää ei saa koskaan jättää yksin palamaan tai sijoittaa palavien materiaalien lähelle.

Lue lisää:

1 kommentti