Ohjeet kasvihuoneen pystytykseen
Rakenna ja remontoi
Ohjeet kasvihuoneen pystytykseen
Kasvihuoneen kokoaminen onnistuu, kun työ etenee järjestelmällisesti mukana tulleiden ohjeiden mukaan. Pienen kasvihuoneen pystytys vie muutaman tunnin, isoon malliin menee päiviä.
21.4.2016
 |
Viherpiha
1. Perehdy pystytysohjeisiin rauhassa. Aloita kasaaminen seinällisestä etupäädystä, joka on työläin koota. Kokoa seinä järjestelmällisesti kevytpeitteen päällä. Varo kasvihuoneen maalipintoja pystytyksen kaikissa työvaiheissa. Myös kaikki puuosat vaativat hyvin hellävaraista käsittelyä, sillä ne kolhiintuvat pienestäkin iskusta. Kuvissa pystytettävän kasvihuoneen malli on Juliana Gardener 18,8 m2.
2. Ole kärsivällinen ja noudata pystytysohjeita tarkasti. Hosuminen kostautuu ja voit joutua purkamaan rakenteita. Esimerkiksi oven saranat pitää usein laittaa paikalleen jo seinää kasatessa. Huomioi myös pulttien varaukset. Osaan kasvihuonemalleista ruuvit pitää ujuttaa uraan jo seinän kokoamisvaiheessa. Kiristä pultteja vain sen verran, että kasvihuone pysyy koossa. Kierrä ne tiukasti kiinni vasta, kun seinä on paikallaan.

3. Kiinnitä kehikko lujasti sokkeliin. Kasvihuoneessa on paljon tuulipintaa, joten se vaatii lujan ankkuroinnin alustaan.

4. Seuraa säätä. Älä pystytä runkoa tuulisella ilmalla. Puuskittainen tuuli riepottelee runkoa ja seiniä, jolloin elementteihin tulee kolhuja ja naarmuja. Runko voi myös taittua.
5. Ota avuksi aputuet, kun pystytät kehikkoa. Tarkoitukseen sopivat rimat ja laudat, jotka tuetaan V-asentoon päätyjen kiinnittämisen ajaksi. Tukia tarvitaan, vaikka huonetta olisi pystyttämässä useita henkilöitä.
6. Kiinnitä katto-orsi lujasti ja tarkasti paikalleen. Se takaa huoneen kantavuuden ja kestävyyden vuosiksi eteenpäin. Ole tarkkana myös vinotukien kiinnityksessä. Niitä on yleensä kaksi huoneen molemmissa päädyissä. Napakasti kiinnitetyt tuet tuovat kestävyyttä rakenteelle ja jäykistävät huoneen pituussuunnassa.
7. Kiinnitä lasit tai kennolevyt. Turvallisinta on asentaa ensin katto ja vasta sitten seinät. Osassa kasvihuoneiden malleista kennolevyt pitää kiinnittää paikalleen jo heti rungon kasausvaiheessa.

Asiantuntija: kasvihuoneasentaja Kari Jurvanen

Lue lisää:

Kommentoi »