Meidän Talo

Ohjeet jääkaapin puhdistukseen ja pakastimen sulatukseen

Mainos
Huolehdi jääkaapin puhdistuksesta ja pakastimen sulatuksesta säännöllisesti, niin kylmälaitteet pysyvät kunnossa ja herkut tuoreina.
Teksti Riitta Niskanen
Kuvat Petri Kivinen / PIX

Vilkaise jääkaappiisi: mahtuvatko kaikki purkit ja pakkaukset hyvään järjestykseen? Ehkä eivät, sillä useimmat eivät säädä hyllyjä omien tarpeidensa mukaan.

Jääkaapin järjestäminen


  • Lue jääkaapin käyttöohjeet. Niistä selviää, mitä missäkin pitää säilyttää. Ei ole jääkaapin vika, jos ruoka pilaantuu sen takia, että sitä on säilytetty liian lämpimässä.

  • Säilytä helposti pilaantuva ja valmis ruoka jääkaapin alaosassa, jossa on kylmintä.

  • Älä survo jääkaappia täpötäyteen, sillä viileän ilman pitää kiertää.

  • Säilytä kaikki tuotteet – etenkin valmiit ruoat – peitettyinä, ettei kosteus huurruta jääkaappia.

  • Kun elintarvikkeiden pakkauskoko on sopiva, ruoka tulee syötyä eikä sitä tarvitse heittää roskiin. Pakastettaessa annosten sopiva koko on erityisen tärkeää.

  • Nosta vanhenevat ruokatavarat hyllyjen takaosista esille, jotta muistat käyttää ne.

Jääkaapin puhdistus


  • Puhdista jääkaappi usein.

  • Käännä lämpötilansäädin sulatusasentoon ja tyhjennä jääkaappi.

  • Jos kaappiin on kertynyt jäätä, älä irrota sitä veitsellä, ettet riko jäähdytysjärjestelmää.

  • Irrota hyllyt ja pese ne. Pyyhi tyhjä jääkaappi myös ulkopuolelta.

  • Tarkista, ettei poistovesiaukko ole tukkeutunut.

  • Kytke virta ja järjestä tavarat takaisin jääkaappiin.

  • Muista puhdistaa myös oven tiivisteet säännöllisesti.

  • Imuroi kaapin koneisto takaa ainakin kerran vuodessa.

Näin pakastat fiksusti


  • Sulata pakastin ja inventoi sen sisältö ennen uutta satokautta.

  • Käytä pakastimen sisältö suunnitelmallisesti.

  • Kun pakastat isoja määriä, kytke pakastuskytkin päälle edellisenä päivänä.

  • Siirrä pakastin takaisin säilytyslämpötilaan vuorokauden kuluttua.

  • Älä pakasta liian isoja kerta-annoksia.

  • Merkitse pakkauksen päälle sisältö ja pakkauspäivä.

  • Tarkkaile, että pakastimen lämpötila pysyy –18 asteessa.

Pakastimen sulatus


  • Sulata pakastin, kun sen sisäpinnat ovat huurrekerroksen peitossa.

  • Pane laite pakastuskytkennälle neljä tuntia ennen sulattamista, jotta pakasteet kestävät paremmin sulatusvaiheen.

  • Kytke pakastimen virta pois ja nosta pakasteet esimerkiksi kylmälaukkuihin tai talvipakkasella ulos.

  • Jätä pakastimen kansi tai ovi auki. Jään sulamista voi nopeuttaa laittamalla lämminvesiastian pakastimeen.

  • Pyyhi pakastin sisältä astianpesuveteen kostutetulla rätillä.

  • Anna pakastimen kuivua ja tuulettua.

  • Kytke pakastin pakastuskytkennälle.

  • Laita pakasteet takaisin pakastimeen.

  • Palauta pakastimen säätö säilytyskytkennälle, kun pakastimen sisälämpötila on –18 astetta.

Asiantuntija: erikoisasiantuntija Anneli Reisbacka, Työtehoseura

Lue lisää:

Näin saat banaanikärpäset pysymään poissa

10 vinkkiä keittiötarvikkeiden säilytykseen

Osaatko täyttää astianpesukoneen oikein? Lue vinkkimme

Julkaistu: 2.12.2013
Katso myös nämä