Ohjeet jääkaapin puhdistukseen ja pakastimen sulatukseen
Sisustus
Ohjeet jääkaapin puhdistukseen ja pakastimen sulatukseen
Huolehdi jääkaapin puhdistuksesta ja pakastimen sulatuksesta säännöllisesti, niin kylmälaitteet pysyvät kunnossa ja herkut tuoreina.
Julkaistu 2.12.2013
Meidän Talo

Vilkaise jääkaappiisi: mahtuvatko kaikki purkit ja pakkaukset hyvään järjestykseen? Ehkä eivät, sillä useimmat eivät säädä hyllyjä omien tarpeidensa mukaan.

Jääkaapin järjestäminen

  • Lue jääkaapin käyttöohjeet. Niistä selviää, mitä missäkin pitää säilyttää. Ei ole jääkaapin vika, jos ruoka pilaantuu sen takia, että sitä on säilytetty liian lämpimässä.
  • Säilytä helposti pilaantuva ja valmis ruoka jääkaapin alaosassa, jossa on kylmintä.
  • Älä survo jääkaappia täpötäyteen, sillä viileän ilman pitää kiertää.
  • Säilytä kaikki tuotteet – etenkin valmiit ruoat – peitettyinä, ettei kosteus huurruta jääkaappia.
  • Kun elintarvikkeiden pakkauskoko on sopiva, ruoka tulee syötyä eikä sitä tarvitse heittää roskiin. Pakastettaessa annosten sopiva koko on erityisen tärkeää.
  • Nosta vanhenevat ruokatavarat hyllyjen takaosista esille, jotta muistat käyttää ne.

Jääkaapin puhdistus

  • Puhdista jääkaappi usein.
  • Käännä lämpötilansäädin sulatusasentoon ja tyhjennä jääkaappi.
  • Jos kaappiin on kertynyt jäätä, älä irrota sitä veitsellä, ettet riko jäähdytysjärjestelmää.
  • Irrota hyllyt ja pese ne. Pyyhi tyhjä jääkaappi myös ulkopuolelta.
  • Tarkista, ettei poistovesiaukko ole tukkeutunut.
  • Kytke virta ja järjestä tavarat takaisin jääkaappiin.
  • Muista puhdistaa myös oven tiivisteet säännöllisesti.
  • Imuroi kaapin koneisto takaa ainakin kerran vuodessa.

Näin pakastat fiksusti

  • Sulata pakastin ja inventoi sen sisältö ennen uutta satokautta.
  • Käytä pakastimen sisältö suunnitelmallisesti.
  • Kun pakastat isoja määriä, kytke pakastuskytkin päälle edellisenä päivänä.
  • Siirrä pakastin takaisin säilytyslämpötilaan vuorokauden kuluttua.
  • Älä pakasta liian isoja kerta-annoksia.
  • Merkitse pakkauksen päälle sisältö ja pakkauspäivä.
  • Tarkkaile, että pakastimen lämpötila pysyy –18 asteessa.

Pakastimen sulatus

  • Sulata pakastin, kun sen sisäpinnat ovat huurrekerroksen peitossa.
  • Pane laite pakastuskytkennälle neljä tuntia ennen sulattamista, jotta pakasteet kestävät paremmin sulatusvaiheen.
  • Kytke pakastimen virta pois ja nosta pakasteet esimerkiksi kylmälaukkuihin tai talvipakkasella ulos.
  • Jätä pakastimen kansi tai ovi auki. Jään sulamista voi nopeuttaa laittamalla lämminvesiastian pakastimeen.
  • Pyyhi pakastin sisältä astianpesuveteen kostutetulla rätillä.
  • Anna pakastimen kuivua ja tuulettua.
  • Kytke pakastin pakastuskytkennälle.
  • Laita pakasteet takaisin pakastimeen.
  • Palauta pakastimen säätö säilytyskytkennälle, kun pakastimen sisälämpötila on –18 astetta.

Asiantuntija: erikoisasiantuntija Anneli Reisbacka, Työtehoseura

Lue lisää:

Kommentoi »