Nyt maistellaan viinin sijaan kahvia – näin järjestät trendikkään kahvitastingin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Löfbergs
Nyt maistellaan viinin sijaan kahvia – näin järjestät trendikkään kahvitastingin
Kahvitastingit ovat olleet kuuma trendi jo jonkin aikaa, eikä huuma vaikuta laantuvan. Nyt kannattaakin kerätä pieni kaveriporukka kokoon ja lähteä yksissä tuumin makumatkalle kahvin maailmaan. Maistajaiset on helppo järjestää, mutta muutama knoppitieto on hyvä huomioida.
Julkaistu: 11.3.2021

Kahvinmaistelutapahtumia kutsutaan maailmalla muun muassa nimillä tasting ja cupping, suomeksi voidaan käyttää vaikkapa nimeä maistajaiset. Periaatteena on koota kahveja vaikkapa tietyn teeman mukaan. Vertailla voi esimerkiksi eri kahvimaita, valmistajia, paahtoja − mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Maistajaiset voi järjestää monella eri tapaa. Kannattaa hankkia kolmesta kuuteen erilaista kahvia mieluiten kokonaisina papuina ja jauhaa itse. Vastajauhetun kahvin tuoksun myötä pääsee oitis hyviin kahvifiiliksiin.

Kahvitastingiin kannattaa valita 3−6 erilaista kahvia. Voit vertailla esimerkiksi eri paahtoasteita tai vaikkapa kahvimaita. Huomaatko eron?

Kahvimaistajaiset – näin se tehdään

Ensimmäinen vaihe on kuivatuoksuttelu. Tässä osiossa nuuhkitaan jauhetun kahvin tuoksua, määritellään sitä muutamin adjektiivein ja arvostellaan tuoksu sovitulla asteikolla, esimerkiksi yhdestä viiteen tai kouluarvosanoin.

Tämän jälkeen annostellaan 5,5 grammaa kahvia lasiin tai kuppiin ja päälle kaadetaan desin verran 92–96-asteista vettä. On märkätuoksuttelun vuoro, ja jälleen havainnot sekä arvosanat kirjataan ylös.

Tämän jälkeen pinnalta kuoritaan lusikalla kahvinpurut ja vaahto – eli crema – pois, ja sekoitetaan kahvia. Jälleen tuoksutellaan, ja arviota voi tämän jälkeen tarkentaa.

Viimein on maistamisen aika! Kahvin lämpötila on laskenut noin 80–85 asteeseen. Ota kahvia mieluiten erityiseen maistelulusikkaan, ja ryystä kahvia voimakkaasti ja pikaisesti siten, että kahvi levittyy tasaisesti suuhusi. Ryystäminen on tärkeää, sillä vain siten kahvin mukana suuhun tulee ilmaa ja happea, ja maut pääsevät paremmin esiin.

Kiinnostuitko maistajaisten järjestämisestä?

Klikkaa tästä Löfbergsin sivuille ja osallistu arvontaan − voit voittaa maistelulusikat koko kaveriporukalle! Samasta osoitteesta voit tulostaa myös arvostelulomakkeet maistajaisiisi.

Ei ole vääriä tapoja maistella kahvia

Vaikka yllä oleva kuvaus saattaakin tuntua hifistelyltä, kannattaa muistaa, ettei vääriä tapoja maistella kahvia ole olemassakaan. Tämän artikkelin ohessa on ohjeistettu myös vaihtoehtoinen tapa, suodatinkahvia ja pressopannua käyttämällä. Pääasia, että kahvista keskustellaan ja saadaan olla yhdessä. Tärkeintä on muistaa, että kahvi on ennen kaikkea seurustelujuoma, ja että hyvä seura on kahvittelun yhteydessä yhtä tärkeä tekijä kuin itse kahvi.

Maistajaiset ovat mukavaa tekemistä hyvässä seurassa. Samalla voit löytää myös uuden suosikkikahvisi.

Näin maistelet kahvia

Tarvikkeet: erilaisia kahveja kokonaisina papuina, kahvimylly, vaaka ja lämpömittari

 1. Jauha kahvi itse.
 2. Kuivatuoksuttele.
 3. Kaada kahvin (5,5 g) päälle 1 dl vettä (92–96 astetta).
 4. Märkätuoksuttele.
 5. Kuori purut ja crema pois, sekoita ja tuoksuttele lisää.
 6. Nyt saa maistaa − ryystä kunnolla!
 7. Huuhtele maistelulusikka ja toista sama jokaisen kahvivariantin kohdalla.

Vaihtoehtoinen tapa

Tarvikkeet: 3 erilaista suodatinkahveja, 3 pressopannua, vaaka ja lämpömittari

 1. Hanki kolme erilaista suodatinkahvia ja kolme pressopannua.
 2. Mittaa kunkin pressopannun pohjalle kahvi ja kaada päälle 92–96-asteinen vesi (suhde: 55 g kahvia/1 litra vettä).
 3. Anna tekeytyä noin 4 minuutin ajan ja paina männät alas.
 4. Haistele, maistele ja anna tuomiosi!
Lupa ryystää! Tämä on tärkeää, sillä näin suuhun tulee kahvin lisäksi ilmaa ja maut tulevat paremmin esille. Parhaiten tähän sopivat varta vasten suunnitellut maistulusikat, jollaiset voit voittaa osallistumalla arvontaan.

Kommentoi »