
Lämmityskauden käynnistymisen myötä monessa pientalossa puntaroidaan lämmitysjärjestelmän päivitystarvetta. Energiaremontille onkin nyt erinomainen hetki, sillä uudisrakentamisen hiljentymisen vuoksi asennusjonot ovat menneen talven lumia ja NIBEn laitteita saa nopeasti.
Maarit Auvinen opastaa NIBE Neuvontapalvelussa energiaremonttia suunnittelevia lähes päivittäin.
– Vanhemmalla omakotiasukkaalla saattaa olla kodissaan pelletti- tai puukattila, jolla hän ei enää jaksa lämmittää. Polttopuut pitäisi pystyä tekemään itse, eikä siihen enää riitä voimat. Polttopuun hinta on ollut nousussa. Ostettuna se ei olekaan kovin edullista, Maarit Auvinen kertoo.
Lämpöpumppu halutaan usein vaihtaa myös käyttöikänsä päähän tulleiden öljykattiloiden tilalle ja moni kysyy, olisiko se ratkaisu kaukolämmön tilalle.
Tukea päätöksentekoon
Kun talossa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, maa- tai ilmavesilämpöpumppuun siirtyminen ei edellytä lämmönjakojärjestelmän uusimista, on rakennuksessa sitten aikaisemmin ollut öljy-, pelletti-, puu-, kaasu- tai vaikkapa sähkökattila.
Maarit Auvinen sanoo, että usein neuvontapuhelimeen soittavat ovat jo miettineet, olisivatko päätymässä ilma-vesi- vai maalämpöpumppuun.
– Erityisesti naapureiden suositukset tuntuvat vaikuttavan, vaikka verkostakin tietoa hankintaan.
Helppokäyttöinen, ulkoilmasta lämmitysenergiaa ottava ilma-vesilämpöpumppu lämmittää kodin ja sen käyttöveden. Sitä voi hyödyntää myös tilojen jäähdyttämiseen. Se onkin moneen kohteeseen erinomainen ratkaisu, sillä energiakaivoa ei tarvita.
– Maalämpöpumppu voi sen sijaan olla parempi ratkaisu vanhempiin isoihin kiinteistöihin ja pohjoiseen Suomeen sekä rakennuksiin, joissa on suurempi lämmitystehon tarve.
Myös maalämpöjärjestelmää voidaan hyödyntää tilojen viilentämiseen kesäkuumalla.
Jotkut soittajat ovatkin jo päättäneet, että maalämpö on heille se ainoa oikea ratkaisu –erityisesti, jos energiakaivon sijaan keruupiiri voidaan kaivaa omalle maalle tai sijoittaa vesistöön.
Uutta tilalle
Poistoilmalämpöpumppu huolehtii talon huonetilojen lämmityksen lisäksi ilmanvaihdosta ja lämpimän käyttöveden tuottamisesta. Ensimmäinen aalto poistoilmalämpöpumppuja asennettiin uusiin omakotitaloihin 15–20 vuotta sitten. Nyt niistä vanhimmat alkavat tulla vaihtoikään. Monet asukkaat ovat olleet laitteisiinsa usein niin tyytyväisiä, että haluavat tilalle toisen samanlaisen.
Nykyiset poistoilmalämpöpumput ovat luonnollisesti 20 vuotta vanhoihin laitteisiin verrattuna huomattavasti energiatehokkaampia ja muutenkin ominaisuuksiltaan kehittyneempiä. Uutta laitetta ei kannata tilata tilalle suin päin, vaan mitoittaa talon ja asukkaiden tarpeisiin, jotta saadaan kohteeseen varmasti oikean tehoinen laite.
– Uusi S-sarjan malli, poistoilmalämpöpumppu S735 yllättää iloisesti vanhan poistoilmalämpöpumpun sähkönkulutukseen tottuneen, Maarit Auvinen kertoo.
Ota ajoissa yhteyttä
NIBE Neuvontapalveluun kannattaa ottaa yhteyttä jo energiaremontin harkintavaiheessa.
– Annamme mielellämme apua päätöksenteon tueksi. Mietitään yhdessä vaihtoehtoja, Maarit Auvinen sanoo.
Maarit Auvinen korostaa, etteivät ratkaisut lämmitysjärjestelmää uusittaessa aina ole yksiselitteisiä.
– Lähtökohtaisesti suosittelemme, että vanhasta öljykattilasta luovutaan kokonaan, mutta joskus myös hybridiratkaisu voi olla perusteltu.
Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa öljyn rinnalle tuomaan säästöä ja öljy toimii varajärjestelmänä kaikkein kylmimpinä päivinä.
Tai silloin, kun puukattilaa käytetään, kun vielä jaksetaan lämmittää. Kun ei enää jakseta tai ehditä lämmittää puulla, automatiikka astuu peliin ja lämpöpumppu alkaa lämmittää.
Jos sinulla on jo energiaselvitys tai muita tarkempia tietoja talostasi, voit pyytää neuvontapalvelua kartoittamaan sopivaa lämmitysratkaisua.
NIBE Neuvontapalvelun tavoitat täältä.
Ota lisäpalvelut haltuun!
NIBE S -sarjan lämpöpumppujen myUplink-palvelussa voi ottaa käyttöön pörssisähköohjauksen, sääennusteen huomioinnin ja etävalvonnan arkea helpottamaan ja tuomaan lisää säästöjä.
Lämpöpumpussa on selkeä ja helppo käyttäjää opastava ohjaus. Maalämpöpumppuun ja ilma-vesilämpöpumppuun saa samaan ohjaukseen liitettyä myös viilennyksen, aurinkosähkön ja ilmanvaihdon.
NIBE lämpöpumppujärjestelmään saa maksuttoman kuuden vuoden NIBETURVAn, kun rekisteröi uuden lämpöpumpun turvan piiriin asennuksen jälkeen.
Lämpöpumppuhankintaan voi hakea NIBE Rahoitusta.