Nurmikonleikkuu vahvistaa pihan vihreää mattoa – katso vinkit nurmikon perushoitoon!
Mainos: Kone-Glans Oy
Nurmikonleikkuu vahvistaa pihan vihreää mattoa – katso vinkit nurmikon perushoitoon!
Nurmikonleikkuu on omakotiasujan välttämätön paha, mutta hyvin hoidettu nurmikko palkitsee. Ajettava ruohonleikkuri on jokaisen omakotiasujan luotto-apuri etenkin juuri nyt, kun ruoho kasvaa aivan silmissä. Lue nämä vinkit, niin pihasi pysyy ihanana vihreänä mattona!

Nurmikkoa ei kannata ajaa aivan tyvestä poikki. Pituudesta kannattaa leikata noin 1/3 pois. Liian lyhyt nurmikko kuivuu ja palaa helposti helteellä.

Nurmikonleikkuu ei ole aivan millintarkkaa puuhaa, mutta noin 1/3 pituudesta on hyvä ohjenuora ruohon lyhentämiseen.

Jos lumen alta paljastuu keväällä palaneen näköinen nurmikko, syynä ei välttämättä ole liian lyhyeksi leikkaaminen, vaan jääpolte. Nurmikon pintaan on tullut jääkerros, joka on polttanut nurmikon. Nurmikolla ei pitäisi kävellä talvella, koska lumi tiivistyy nurmikon pintaan kovaksi kerrokseksi, joka saattaa muuttua jääkanneksi nurmikon päälle.

Liian pitkäksi jätetty nurmikko ei sinänsä ole haitaksi muuten kuin kosmeettisesti: se ei koskaan näytä siistiltä. Pitkän nurmikon seassa alkaa hyvin pian viihtyä myös rikkakasveja, joita on vaikea saada pois.

Ole ahkera, se palkitaan

Kevätkesällä kasvun huippuvaiheessa oleva nurmikko kannattaa leikata kerran tai jopa kaksi kertaa viikossa. Pidempinä poutajaksoina ja hellekausina nurmikon leikkausta kannattaa vähentää, niin se ei kuivetu – ei se tosin kasvakaan yhtä nopeasti kuin sateen ja auringonpaisteen vaihtelussa. Aivan uutta nurmikkoa ei kannata leikata ennen kuin se on kymmenisen senttiä pitkä.

Hellekausina ja pitkinä poutajaksoina nurmikon leikkausta kannattaa vähentää.

Kevätkesän riesa monella pihalla on voikukkakasvusto, jota ei saa pois minkäänlaisella ruohonleikkurilla. Ainoa keino päästä eroon voikukista on repiä ne irti siihen tarkoitetulla laitteella tai myrkyttää ne luontoystävällisillä rikkakasvien torjunta-aineilla.

Loppukesästä nurmikon kasvu alkaa jo selvästi hidastua, ja leikkauskertoja voi vähentää. Juuri ennen talvea nurmikko kannattaa leikata vielä aika lyhyeksi. Ruohojäte ja leikkurilla silputut lehdet voivat jäädä lannoittamaan maata, mutta isot lehti- ja ruohokasat kannattaa haravoida pois ettei niiden alle kerry esimerkiksi hometta.

Ajettava ruohonleikkuri helpottaa pihanhoitajan alkukesäistä urakkaa, jolloin nurmikko pitäisi leikata jopa kaksi kertaa viikossa.

Säännöllisesti leikattu nurmikko ei ole pelkästään esteettinen asia: leikkaaminen myös vahvistaa nurmikkoa. Nurmikko tihenee, koska se saa lisää valoa ja kasvin tyveltä alkaa pukata uusia versoja. Nurmikko lisääntyy juuriversoista.

Nurmikonleikkaus estää myös sammalten ja rikkaruohojen kasvua ja leviämistä ja esimerkiksi ampiaisia keräävien lajien kasvua.

Hyvin hoidettu nurmikko viimeistelee talon ilmeen ja kertoo naapureille ainakin sen, että talosta ja sen ympäristöstä pidetään hyvää huolta. Ruohonleikkuuseen kuuluu saumattomasti myös trimmereiden ja mahdollisesti myös raivaussahan käyttö. Puiden, pensaiden ja aitojen alustat ja esimerkiksi terassin vierusta kannattaa trimmata jokaisen ruohonleikkuun yhteydessä. Raivaussahalla taas on hyvä viimeistellä ja siistiä puuvartisia kasveja ja esimerkiksi pensasaitojen alustoja.

Jätä vähän leikkausjätettä maahan

Leikkausjätteen voi jättää maahan, jos sitä ei tule kovin paljon. Leikkuujäte antaa maahan ravinteita ja tasoittaa lämpötilojen vaihtelua. Vetävissä bioleikkureissa leikkuujälki on siisti. Ruoho murskautuu pieneksi ja jää ravitsemaan ruohon kasvua koko kasvukaudeksi.

Greenstar M20V-T on itsevetävä ruohonleikkuri, jossa on tehokas 4,75 hv:n nelitahtimoottori.

Liian pitkän nurmikon leikkauksesta synty jäte on kuitenkin syytä haravoida pois tai kerätä ruohonleikkurin keräyssäiliöön. Jos jätettä jää maahan paljon, se pakkautuu isoiksi, rumiksi kasoiksi, eikä nurmikko kasojen alla pääse kunnolla kasvamaan.

Leikkuujätettä ei kannata jättää isoiksi kasoiksi maahan, vaan se kannattaa kerätä ja hyödyntää pihalla.

Leikkuujätettä kannattaa hyödyntää hyvin esimerkiksi puiden ja pensaiden juurilla tai kasvimaan katteena.

Päältäajettavalla ruohonleikkurilla kannattaa ajella edestakaisin niin sanottujen saumakohtien päältä, niin nurmikosta tulee tasainen.

MTD Gold -ajoleikkurissa on 19 hv:n moottori ja laitteeseen saa lisävarusteena peräkärryn.

Muutenkin leikkurin suuntaa kannattaa vaihdella, koska leikkurin terät nostavat ruohon pystyyn. Ajettava leikkuri on erinomainen apuväline suurempien alojen leikkauksessa ja etenkin alkukesällä, kun leikkaustahti on jopa uuvuttavan tiheä. Myös ajettaviin leikkureihin on saatavana ruohonkerääjiä ja biosarjoja, jolloin ruoho jää lannoitteeksi.

Ilta on paras aika leikata

Kuumimmalla helteellä nurmikkoa ei kannata läkähdyttää kuoliaaksi leikkaamalla, mutta hellepäivinäkin nurmikon voi leikata iltamyöhään. Näin pinnat ehtivät umpeutua aamuksi, eikä heinä haihduta niin paljon vettä päiväsaikaan.

Nurmikon leikkaus ei ole myöskään sadepäivän hommaa: paitsi ettei se ole kivaa, ei se ole myöskään fiksua. Märkä nurmikko ei katkea hyvin terien edessä, vaan pikemminkin taipuu terien alle. Se voi myös jäädä ikäviksi paakuiksi teriin ja hidastaa tai jopa estää ruohonleikkurin toiminnan.

Kastele vain tarvittaessa

Muutamia vuosia kasvanut nurmikko ei tavallisesti vaadi kastelua, vaan luonto hoitaa omansa. Erityisen kuumat aurinkoiset jaksot, joita meillä tosin on hyvin harvoin, voivat kuivattaa tai jopa polttaa nurmikon, jos se ei saa riittävästi kosteutta tai varjoa. Uutta nurmikkoa pitää kastella säännöllisesti ainakin muutamien viikkojen ajan. Kastelu kannattaa aina hoitaa vasta illalla, kun aurinko ei enää porota suoraan, jotta vesi ei haihdu heti pois.

Nurmikko tarvitsee ravinteita

Vanha nurmikko kaipaa säännöllistä lannoitusta. Keväällä nurmikko kannatta kalkita, jotta sen pH-arvo nousee. Kasvuvoimaa nurmikolle kannattaa antaa etenkin kovimman kasvukauden aikana touko–kesäkuussa. Elokuussa nurmikolle voi antaa jo syyslannoitetta.

Tutustu näihin puutarhurin apulaisiin!

1 kommentti