
Nurmikon syyshoitoon kuuluvat säännöllinen leikkaus ja maltillinen haravointi. Monia varmaan kyllästyttää nurmikon leikkaaminen jo tässä vaiheessa syksyllä, ja leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Nurmikon nurmiheinien korkeus kuitenkin ratkaisee sen, missä kunnossa nurmikko on paljastuessaan keväällä lumen alta.
Kesällä hyväkuntoisen nurmikon voi leikata hyvinkin lyhyeksi. Syksyllä nurmikko kuitenkin kerää vararavintoa juuristoonsa ja siksi leikkauskorkeus nostetaan viiteen senttiin. Näin nurmiheinillä on enemmän yhteyttävää lehtipinta-alaa.
– Syksyllä nurmikkoa leikataan edelleen säännöllisesti, jotta kerralla tarvitsee leikata korkeintaan yksi‒kaksi senttiä yksittäisen nurmiheinän pituudesta. Tällöin leikkuujäte voidaan jättää nurmikolle lierojen ravinnoksi, sanoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.
Turvaa nurmiheinien valonsaanti
Vararavinnon keruun kannalta turmiollisin tilanne syntyy, jos nurmikon annetaan kasvaa syksyllä vapaasti ja sitten se leikataan kerralla lyhyeksi.
– Tällöin nurmikon kasvuun käyttämää energiaa häviää leikkuujätteeseen ja nurmi joutuu käyttämään talven varalle keräämiään ravintovarastoja uusien lehtien kasvattamiseen. Tällainen nurmikko ei ehkä viherry ensi keväänä, Kerttula varoittaa.
Nurmikko lopettaa pituuskasvunsa, kun päivälämpötila laskee alle viiden asteen. Nurmiheinät jatkavat silti yhteyttämistä, kun valoa on riittävästi. Tässä vaiheessa nurmikon korkeuden tulisi olla viisi senttiä.
− Myös liian pitkäksi jätetty nurmikko on altis talvituhoille. Erilaiset homeet ja haitalliset sienet muhivat liiskaantuneessa ja tiiviissä nurmikerroksessa. Etenkin lumihome vaivaa pitkäksi jääneitä nurmikkoja sellaisina talvina, jolloin lumi sataa ennen kuin maa on jäätynyt.
Malttia myös nurmikon haravointiin
Nurmikolle pudonneet yksittäiset lehdet kannattaa jättää haravoimatta syksyllä. Talven aikana maatuessaan ne ravitsevat nurmikkoa. Kovat ja hitaasti hajoavat lehdet, kuten vaahteran ja tammen lehdet, on parempi ajaa silpuksi ruohonleikkurilla. Silloin pieneliöiden on helpompi hajottaa niitä. Nurmikolle jätettävien lehtien määrässä pitää kuitenkin säilyttää maltti.
– Jos nurmikkoa peittää paksu yhtenäinen lehtikerros, se lisää kasvitautien vaaraa, ja keväällä lumen alta saattaa paljastua pahoin kärsinyt nurmikko. Haravaan kannattaa siis tarttua, jos nurmikko on kokonaan lehtien peitossa. Puiden alle kerääntynyttä paksua lehtikerrosta voi levittää laajemmalle alueelle sen sijaan, että haravoisi kaikki pois, Kerttula opastaa.
Viimeiset lehdet putoavat yleensä vasta pakkasöiden puraisemana, ja jäätynyt nurmikko rapsahtelee poikki kengän alla. Nurmella liikkuminen on hyvä ajoittaa myöhemmäksi päivään, kun lämpötila on plussan puolella.
Vältä nämä mokat nurmikon hoidossa
- Älä aja nurmikkoa syyskesällä liian lyhyeksi, hyvä nurmiheinän korkeus on viisi senttiä.
- Älä leikkaa nurmiheinän pituudesta kerralla enempää kuin yksi tai kaksi senttiä.
- Älä jätä nurmikkoa leikkaamatta. Leikkaa mieluummin usein ja vähän kerrallaan.
- Älä jätä nurmikolle paksua lehtipatjaa, vaan haravoi osa lehdistä pois.
- Älä kävele jäätyneellä nurmikolla.