Meidän Mökki

Nurmikko mökille – ammattilainen antaa 14 vinkkiä, joiden avulla saat elinvoimaisen nurmen mökkipihaan

Nurmikko mökille – ammattilainen antaa 14 vinkkiä, joiden avulla saat elinvoimaisen nurmen mökkipihaan
Vihreä, siisti nurmikko on mökkipihan kaunistus ja mainio alusta pelata ja temmeltää. Entä jos aika ja tarmo eivät tahdo riittää sen hoitamiseen? Näillä ohjeilla saat nurmikon menestymään.
Julkaistu 5.5.2022

1. Kannattaako mökkipihalle laittaa nurmikko?

Riippuu siitä, mitä pihalla haluaa tehdä. Jos siellä on tarkoitus oleilla, pelata ja leikkiä, nurmikko on ilman muuta hyvä vaihtoehto, erinomainen temmellyskenttä lapsille. Mutta kasvupaikka pitää ottaa huomioon. Kallioiselle tontille on turha yrittää väkisin kasvattaa nurmea. Myös varjoisa tontti on kehno kasvualusta, koska nurmiheinät viihtyvät aukealla hyvässä valossa.

2. Miten nurmikko perustetaan?

Poista ensin suuret kivet, oksat ja maatuvat jätteet. Jos maa on tiivistynyt kovaksi, alusrakennetta on hyvä rikkoa ennen kasvualustan levittämistä. Aivan mökin vieressä on tärkeää, että salaojitus on kunnossa ja pohjamaan pinta muotoiltu niin, että maa viettää rakennuksista poispäin. Sitten kunnon kerros kasvualustaa eli 20–30 senttiä uutta multaa. Tiivistä kasvualusta jyrällä niin kovaksi, ettei pintaan jää kävellessä selviä painaumia. Sitten ravinteita vapauttava peruskalkitus ja peruslannoitus nurmikkolannoitteella. Saatavilla on myös valmiiksi kalkittua ja lannoitettua multaa.

3. Miten siemenet kylvetään?

Jaa siemenmäärä kolmeen osaan. Kylvä ensin kahteen kertaa ristikkäin, sitten reuna-alueet erikseen. Peitä siemenet haraamalla ja jyrää lopuksi pinta vielä kerran. Sopiva määrä siemeniä on 1,5–2,5 kg/100 m2 . Paras kylvöaika on varhain keväällä tai alkusyksystä. Kun nurmikko on itänyt, aloita kastelu. On tärkeää käyttää vettä reilusti, jotta alusta kastuu tarpeeksi syvältä.

4. Millaiseen maahan nurmikko sopii?

Mitä paksumpi kerros nurmiheinällä on multaa, sitä paremmin se viihtyy. Parhaiten nurmikko menestyy esimerkiksi vanhalla peltomaalla. Kivikkoinen maa tai kangasmaasto on haastava kasvualusta.

5. Onko multaakin monenlaista?

Uuteen nurmikkoon tarvittava määrä multaa tilataan irtotavarana, ei pusseittain. Varmista, että multa on tarkoitettu nurmikon perustamiseen. Silloin se sisältää painumatonta kivennäismaata, josta tulee jämäkkä pohja nurmikolle. Ostetun mullan pitää olla rikkakasvitonta, ja siihen pitää saada tuoteseloste mukaan. Selosteessa kerrotaan, mistä multa on valmistettu ja mitkä ovat sen ravinnepitoisuudet. Joskus myydään niin sanottua peltomultaa selvästi nurmimultaa halvemmalla, mutta siinä on todennäköisesti rikkakasveja mukana. Tässä ei kannata säästellä.

Nurmikon hoito vaatii säännöllistä mökkielämää. Nurmi pysyy kauniina, kun sitä leikkaa vähän kerrallaan vähintään kerran viikossa.

6. Millaisia nurmikasveja on saatavilla?

Suomessa yleisimmät nurmiheinälajit ovat kulutusta kestävä niittynurmikka, kuivuutta kestävä punanata ja edustava nurmirölli. Kuluttajan ei tarvitse tuntea nurmiheinien lajeja, sillä siemenpussissa lukee käyttötarkoitus. Edustusnurmi on sellainen, jota ei tallata paljon, mutta se voidaan leikata matalaksi. Pelinurmi taas kestää paljon tallaamista. Jotkut lajit kestävät vähän muita paremmin varjoa. Yleensä siemenseoksissa on kahdesta neljään heinälajia. Monilajiset nurmikot ovat luonnonkin kannalta parempi valinta. Nurmikkohifistelijät sekoittavat siemencocktailinsa itse.

7. Miten nurmea pitää hoitaa?

Jos nurmikkoa leikkaa usein, lyhyt leikkuujäte voi jäädä nurmelle, jolloin ravinteita palautuu siihen. Silloin riittää kertalannoitus typpipitoisella lannoitteella kasvukauden alussa. Jos keräät leikkuujätteen pois, lannoita myös ainakin kerran kesällä. Lannoitettu, vahvakasvuinen nurmi pitää rikkakasvit ja sammaleet kurissa.

8. Onko ilmastus tärkeää?

Tehohoidettuja kenttiä ilmastetaan eli käytössä tiivistyneeseen nurmeen tehdään pieniä reikiä, jotka päästävät veden, hapen ja ravinteet nurmiheinien juurille. Mökkipihalla ilmastus ei ole yleensä tarpeen. Jos nurmikko on perustettu oikein ja oikeanlaisella mullalla, se kestää tiivistymättä normaalia käyttöä. Orgaaniset lannoitteet ja leikkuujätteen jättäminen nurmelle vilkastuttavat maan pieneliötoimintaa, ja pieneliöt pitävät mullan ilmavana.

9. Miten usein nurmikkoa pitää leikata?

Jotta nurmikko säilyy kauniina, sitä pitää leikata vähintään kerran viikossa. Nurmea perustaessa kannattaa ottaa huomioon, käykö mökillä niin usein. Nurmikko viihtyy, kun sitä leikkaa vähän kerrallaan ja usein. Jos nurmiheinän yhteyttävästä pinta-alasta leikkaa yhtäkkiä puolet pois, se rasittaa heinää. Tiheä leikkausväli on nurmelle hyväksi myös siinä mielessä, että monet siemenrikkakasvit eivät kestä säännöllistä leikkausta vaan häviävät vähitellen. Tosin jotkut yleisimmistä rikkakasveiksi luokitelluista lajeista, kuten piharatamo ja voikukka, antavat kelpo vastuksen ruohonleikkurille. Kun ne pääsevät kunnolla juurtumaan, on vain hyväksyttävä, että nurmikolla kasvaa muutakin kuin nurmiheinää.

10. Miten usein nurmea on syytä kastella?

Vanhaa nurmikkoa ei yleensä tarvitse kastella, jos perustamisvaiheen työt on tehty kunnolla. Paksu multapatja varastoi vettä lyhyiden hellejaksojen ajaksi. Helteellä nurmikon leikkauskorkeutta kannattaa pidentää, jotta nurmiheinät kestävät paremmin paahdetta palamatta. Sen sijaan uusi nurmi täytyy pitää tasaisen kosteana, kun taimet nousevat pintaan. Jos ei sada, kastele uutta nurmikkoa päivittäin. Ruiskuta vettä kerralla runsaasti eikä vähän ja usein. Sadettaja vapauttaa seisomasta letkun päässä. Nurmiheinien juuristo hakeutuu kostutettuun syvyyteen. Jos kastelee vain vähän kerrallaan, nurmikosta tulee pintajuurinen, jolloin se kuivuu herkästi.

11. Kannattaako siirtonurmi?

Se on erittäin järkevä vaihtoehto. Ei tarvitse varoa, että lapset ja koirat kävelevät kylvöksellä. Valmiiksi kasvatettu siirtonurmi rullataan paikoilleen ja on heti käyttövalmis. Sitä pitää kastella paljon muutaman viikon ajan. Jos kyse on kymmenien tai satojen neliöiden nurmialasta, hintakin on järkevä. Siirtonurmi on niin tiivis, että rikkakasvit eivät pääse siitä läpi.

12. Miten nurmi talvehtii?

Jos syksyn lehtiä on paljon nurmikolla, ne kannattaa haravoida ennen talvea. Paksu lehtipatja altistaa nurmiheinät homeille. Yksittäiset lehdet voi silputa ruohonleikkurilla eikä niitä tarvitse haravoida. Varsinaista talvihoitoa nurmikko ei tarvitse. Lumi on talvella paras suoja nurmikolle, joten älä kolaa sitä pois. Vähälumisena talvena vaarana on jääpolte, kun tiiviisiin painaumiin jäätyvä vesi tukahduttaa nurmiheinät. Nurmi on hyvä jättää talvehtimaan noin viiden sentin mittaisena. Tätä pidempänä nurmiheinät ovat alttiita lumihomeelle.

13. En jaksaisi hoitaa nurmikkoa. Onko sille vaihtoehtoja?

On selkeä trendi: nurmikkoja ei tehdä mökeillä enää niin paljon kuin aiemmin. Ihmiset haluavat entistä helppohoitoisempia mökkipihoja. Siksi esimerkiksi kuntta- ja kalliopihat yleistyvät. Myös kukkaketojen annetaan kasvaa. Ne ovat monilajisia kukkivia nurmikoita, joita ei leikata säännöllisesti. Lajit valikoidaan niihin niin, että pölyttäjille riittää syötävää. Keto on hyvä mökkitontin ei-keskeisellä paikalla. Mutta ne piha-alueet, joissa kuljetaan, pelataan ja oleskellaan, kannattaa pitää tavallisella leikattavalla nurmikolla.

14. Onko tekonurmelle paikkansa?

Tekonurmi on muovia, joskin pitkälle jalostettua, joten siitä ei vapaudu hajuja eikä myrkkyjä. Mutta tahtooko kukaan muovia mökkipihalleen? Kenties lasten leikkipaikoilla, vaikka trampoliinin tai keinun alla, tekonurmi voi olla hyvä ratkaisu. Sitä ei tarvitse leikata eikä kastella, ja se kestää hyvin kulutusta.

Asiantuntija: puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, Biolan

Kommentoi »