Jyväskylän messualueella on menossa vauhdikas viimeisen kuukauden rutistus. Huonekaluja kannetaan ulko-ovista sisään, ja joissakin taloissa rakentajat paiskivat edelleen pitkää päivää. Monilla pihoilla vilisee raavaita paidattomia miehiä, ja hienot pihakivetykset löytävät muotonsa. Aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta nostaen lämpötilan hellerajan tuntumaan.
Hektisistä ja hikisistä tunnelmista on ihana astua Sahindalin perheen ulko-ovesta sisään, aistia kodin harmoninen tunnelma ja nauttia iholle virtaavasta viileästä ilmasta. Seinäkonvektorista puhaltuva ilma on tuotettu maalämmöllä.
Vaikka nelihenkinen perhe joutuu vielä odottelemaan muutaman kuukauden ennen kuin pääsee elämään unelmaansa todeksi, pariskunta on jo nyt täysin vakuuttunut viilennykseen satsatun investointinsa viisaudesta.
Eloisat lastenhuoneet
Talossa vallitsevaan rauhalliseen tunnelmaan syntyy hiljalleen eloa, kun perheen prinsessa pääsee vauhtiin yläkerrassa omassa huoneessaan.
– Katso kuinka hieno lamppu minulla on! Minä pidän violetista, punaisesta, pinkistä ja valkoisesta, hihkuu 4-vuotias Anni riemuissaan.
Seinän toisella puolella avautuu 2-vuotiaalle Aapolle sisustettu huone, jossa pikkumies voi turvallisesti peuhata ja kiipeillä.
– Lapset ehtivät varmasti ajallaan istua riittävästi kouluissa. Siksi halusimme suunnitella Aapolle huoneen, jossa hänellä on runsaasti aktiivista liikuntaa tarjoavia välineitä, liikuntasuunnittelijana työskentelevä Anna-Leena mainitsee. Hakanin ajatukset kulkevat samoilla aaltopituuksilla vaimonsa kanssa. Turkissa kahden miljoonan asukkaan kaupungissa kasvaneen miehen lapsuuteen kuuluivat päivittäiset peuhaamiset ja liikunnalliset leikit turvallisessa ympäristössä.
Kahden kerroksen väkeä
Yläkerran sydän on arkisena olohuoneena palveleva aula. Tilan sisäikkunasta on suora näköyhteys olohuoneeseen ja keittiöön. Aulasta on kulku myös tilavaan kylpyhuoneeseen, joka sijoittuu keskeiselle paikalle vanhempien makuuhuoneen ja lastenhuoneiden läheisyyteen.
– Päädyimme kahden kerroksen väeksi ajatuksella, että näin lasten lelut levittäytyisivät toivon mukaan vain yläkerrassa. Alakerran päätimme rauhoittaa pääasiallisesti ruokailuun, seurusteluun ja saunomiseen, Hakan selventää tilankäyttöä.
Neliöt ja huoneiden paikat alkoivat asettua kohdilleen, kun Anna-Leena ja Hakan olivat muutaman kerran istahtaneet Omatalon arkkitehdin kanssa saman pöydän ääreen. Suunnittelun pohjana oli yksi talotehtaan vakiomalleista. Tämä talo ei kuitenkaan sellaisenaan täyttänyt pariskunnan ajatuksia unelmien kodista, sillä esimerkiksi yläkerrassa oli vain kaksi makuuhuonetta.
– Arkkitehti suunnitteli kattorakenteita uusiksi, ja näin saimme kolmannen makuuhuoneen. Alakerrassa kodinhoitohuone oli saunaosaston yhteydessä. Halusimme pyhittää saunaosaston kylpemiseen, ja kodinhoitohuone siirrettiin eteisen läheisyyteen. Nyt se toimii myös arkieteisenä, Anna-Leena kiteyttää muutamia pohjaan tehtyjä muutoksia.
Talomalli löytyi helposti
Perheelle täydellisen talon valinta oli pariskunnalle lopulta helppoa. Muiden potentiaalisten talotehtaiden malleista ei vain yksinkertaisesti löytynyt mieluista mallia muokattavaksi.
Tulevan kodin räätälöinti oli molemmille kiehtova kokemus, vaikka tilojen hahmottaminen tuntui välillä hankalalta. Arkkitehdin kysymyksiin ei ollut aina helppoa vastata suoralta kädeltä. Olisiko esimerkiksi viiden neliön kokoinen kylpyhuone riittävän suuri?
– Kävimme kavereidemme luona tutkimassa ja kyselemässä eri tilojen neliömääriä. Se auttoi valtavasti tilojen hahmottamista ja päätösten tekoa, myöntää Anna-Leena.
Keittiön kulttuurierot
Harmonisesti sisustettu koti on isäntäpariskunnan ja sisustussuunnittelija Anne Saarikosken yhteistyön tulos.
Vaikka Anna-Leenan ja Hakanin juuret ovat hyvin erilaisissa kulttuureissa, kodin tyylisuunnista ei kehkeytynyt merkittäviä ristiriitoja. Puolet elämästään Suomessa asunut Hakan ja kymmenen yhteistä vuotta Anna-Leenan kanssa olivat tehneet tehtävänsä. Vain keittiön avautuminen suoraan olohuoneeseen vaati hiukan keskustelua ja kypsyttelyä.
– Mietin, miltä keittiö näyttäisi olohuoneeseen, ellei se olisi koko ajan täysin järjestyksessä. Toisaalta keittiön merkitys on turkkilaisessa kulttuurissa hyvin erilainen. Keittiö on naisväen valtakuntaa, jonne kokoonnutaan seurustelemaan tai valmistamaan ruokaa useammaksi tunniksi. Asenteen muutos auttoi, ja nyt olen tosi tyytyväinen keittiöömme, mainitsee Hakan.