Nostalgiamatka 70-luvulle – Kotikontti toteutettiin modernisti mennyttä aikaa kunnioittaen
Rakenna ja remontoi
Nostalgiamatka 70-luvulle – Kotikontti toteutettiin modernisti mennyttä aikaa kunnioittaen
Kulmikkaan, suljetun oloisen mustan laatikon sisällä huokuu nostalginen 1970-luvun henki. Lähde aikamatkalle Mikkelin asuntomessujen Kotikonttiin!
18.7.2017
 |
Meidän Talo

Mikkelin messualueen perimmäisellä tontilla seisoo salaperäisen oloinen musta laatikko, Kotikontti. Ulospäin talo ei anna viitteitä sen sisällöstä, mutta eteisessä avautuu aikamatka 1970-luvulle. Ensimmäisenä huomion kiinnittää puinen sisäkatto, jonka paneelien väleissä on pienet, mustat raot.

Asukkaat Johanna ja Pasi Tiusanen ovat ihastuneet 70-luvun tyyliin, ja he ovat soveltaneet tuon aikakauden parhaita ajatuksia uudessa kodissaan. Ikkunat ovat suuret, ne ulottuvat lattiasta kattoon, ja talon muoto on hyvin selkeä ja suoraviivainen.

– Tykkään 70-luvun arkkitehtuurista, silloin arkkitehdit miettivät ja myös tekivät kivoja ratkaisuja, Johanna perustelee.

Johanna ja Pasi Tiusanen osallistuivat rakentamiseen niin paljon kuin mahdollista.
Lasiluukuin varustettu Uuniseppien takka erottaa olohuoneen ruokailutilasta ja keittiöstä. 70-lukua henkivä liimattu tammisauvaparketti on valmistettu Saksassa.

Remontoijista yllättäen rakentajiksi

Oikeasti Tiusasten ei ollut edes aikomus rakentaa uutta taloa, vaan korjata jokin vanha. He myivät entisen talonsa, jota olivat remontoineet pitkään. Kiikarissa oli uusi remonttikohde.

– Etsimme 1970-luvun rivitalohuoneistoa tai omakotitaloa, jonka laittaisimme itse kuntoon. Olemme aina remontoineet ja tottuneet tekemään itse. Sellaisia kohteita olikin sitten runsaasti tarjolla – ei yhtään, Johanna hymähtää.

Eräänä kauniina talvipäivänä pariskunta käveleskeli messualueen vieressä Saimaan jäällä, ja mieleen nousi ajatus, että entä jos he ryhtyisivätkin rakentamaan.

– Ei tarvitsisi ensin purkaa kaikkea ja rakentaa sitten uusiksi, Johanna perustelee.

Asuntomessualueella oli tarjolla sopiva tontti, joka oli vaarassa jäädä messujärjestäjien käsiin. Tuhannen neliön tontti on messualueen perimmäisessä nurkassa, suppa-aluetta ja suojeltavaa metsää vastapäätä.

Pari mietti hetken myös viereisiä tontteja, mutta Johannan Saksassa asuva arkkitehtisisko sanoi painavan sanansa, eikä suostunut suunnittelemaan taloa muulle kuin juuri tuolle tontille. Se oli Tiusasten onni.

Siskolta tuli seuraavalla viikolla luonnokset talosta, jonka avulla messutonttia pystyi hakemaan. Kaupat tulivat, ja siitä alkoi reipas vuoden urakka.

Keittiö on yhdistelmä tammea ja mustaa. Kaapistot ovat Puustellin mittatilaustyötä. Oikealla oleva syvennys on viinilounge.

Omin käsin kaikki mahdollinen

Viime kesänä tonttia raivattiin, ja varsinainen rakentaminen alkoi vasta syyskuussa. Johanna ja Pasi ovat olleet rakentamisen apuna niin paljon kuin mahdollista. He kiittelevät loistavaa ammattilaisjoukkoa: kirvesmiestä, laatoittajaa sekä sähkö-, lvi- ja iv-ammattilaisia.

– Olen ollut täällä lähes joka päivä siitä asti, kun aloitimme. Timpurin ja Pasin kaverina olen tehnyt kaikkea, mitä eteen on tullut: maalannut, villoittanut iv-putkia ja seiniä, siivonnut. Sirkkeliäkin opin aivan lopussa käyttämään, Johanna nauraa.

Myös Pasi oli neljä kuukautta töistä vapaalla pohjatöiden aikaan. Kun Pasi palasi töihin, hän kiirehti aina heti töiden jälkeen raksalle. Töitä jatkettiin siitä, mihin timpuri jäi, tai sitten yhdessä mietittiin, mikä pitää illalla saada valmiiksi. Raksalla ovat sittemmin kuluneet kaikki illat ja viikonloput.

– Olemme aina tehneet itse. Tässä pitää koko ajan tehdä joitakin ratkaisuja ja päätöksiä, ja on hyväkin, että olen ollut paikalla. Itse tekemällä on tietysti saatu myös suuria säästöjä, mutta en osaa sanoa, kuinka paljon, Johanna pohtii.

Omat unelmat muuttuivat todeksi

Talon arkkitehtisuunnittelun teki Johannan sisko Susanna Kiiskinen, joka työskentelee Saksassa arkkitehtina. Pihasuunnittelun teki Susannan mies Georg Verhas.

Pihallakin Johanna ja Pasi tekivät kaiken mahdollisen itse: rakensivat kelluvat, laiturimaiset terassit ja istuttivat kasvit Georgen suunnitelman mukaan.

Eniten 70-luvun hengestä muistuttavat katto sekä isot, lattiasta asti alkavat ikkunat. Oleskelutilan lattia on ajan henkeen sopivaa tammisauvaparkettia, ja eteisen seinät ovat täysin mustat. Mustan vastapainona keittiössä on lattiasta kattoon yltävät tammikaapistot. Oleskelutilan keskellä on massiivisen kokoinen valkoinen takka, johon Johanna olisi oikeasti halunnut aidon avotakan.

– Olisin halunnut ihan horotakan 70-luvun tyyliin, Johanna nauraa.

– Tämä ei ole varaava takka, vaan takkasydämen päälle kuori on tehty levyistä ja rapattu. Avotakkoja ei saa enää tehdä, ja siksi tässäkin on lasiluukut. Tämä on puhtaasti tunnelmatakka.

Sisustus on täysin Johannan käsialaa, eikä hän ole tyytynyt valinnoissa kakkosvaihtoehtoon. Hän on etsinyt jotakin tiettyä asiaa niin kauan kunnes juuri oikea on löytynyt. Esimerkiksi keittiön Holly-tuolit löytyivät pitkän etsinnän jälkeen Kaluste Marsalkan avulla.

Lopputulos on täsmälleen sellainen kuin hän halusi.

– En voi ostaa sellaista, mistä en tykkää, Johanna sanoo.

– On minultakin joskus jotain kysytty, mutta meillä on hyvin samanlainen maku ja luotan täysin Johannaan, Pasi nauraa.

Oleskelutilojen ja keittiön puun ja mustan yhdistelmä muuttuu radikaalisti makuuhuonessa. Se on puhtaanvalkoinen, toiminnoiltaan kuin sviitti. Sänky on keskellä huonetta syvennyksessä.

– Halusin kaapit tähän sängyn ympärille kuten silloin joskus 70-luvulla oli tapana, mutta tähän tilaan se olisi ollut liian raskas ratkaisu, Johanna sanoo.

Lopputuloksena syntyi makuuhuoneen keskellä sijaitseva saareke, jonka takana on ylellinen pesutila, tai laittautumistila, kuten Johanna sitä kuvailee.

Vanhempien makuuhuoneen lisäksi eteisen toisella laidalla on yksi vierashuone aikuisia lapsia ja yövieraita varten. Vanhempien makuuhuoneen vieressä on myös suihku ja erillinen wc, ja pitkän vaatekaappikäytävän jatkeena on kodinhoitohuone. Kaikki on piilossa liukuovien takana, ja kaikelle on oma paikkansa.

Makuuhuoneen keskellä on saareke, johon sänky on upotettu. Seinän takana on ylellinen laittautumis- ja pesutila.
Ylellinen laittautumistila on osa makuuhuonetta, se on sänkyseinän takana. Se tekee tilasta sviittimäisen.
Makuuhuoneen nurkkaan jäi ylimääräinen avoin tila, johon rakennettiin kissojen raapimispuu ja pesät.

Helmi löytyy pihalta

Vaikka talon sisustus on sekä Johannan että Pasin mielestä täydellinen, löytyy tämän kodin helmi pihalta: erillinen saunatupa, jonne kuljetaan terassin kautta.

Ylellisten saunan ja pesutilan lisäksi rakennuksessa on tupa, jossa yövieraat sopivat hyvin nukkumaan. Johanna ja Pasi haluavat vieraille ja lapsille omaa rauhaa, ettei kaikkien tarvitse olla koko aikaa yhdessä. Tuvan sisäpihan puoleinen seinä on yhtä lasiovea, josta voi suoraan kävellä atriumpihalle.

Laiturimainen terassi kiertää koko pihan, sitä pitkin voi hipsutella grillikatokseen tai talon lipan alle. Terassin keskellä on pieni luonnonkivien rykelmä, ja piha on muutenkin hyvin luonnonmukainen.

Saunatupa oli syy, miksi budjetti karkasi heti käsistä.

– Raha oli ensimmäinen este siinä, mutta ajattelimme, että satsataan nyt tähän kunnolla. Itse pömpeli ei maksa, mutta sen tekniikka maksaa, Johanna sanoo.

Muilta osin budjetti on pitänyt aika hyvin, pieniä ylityksiä tuli joissakin valinnoissa, joihin haluttiin panostaa. Näitä ovat muun muassa saksalainen liimattava tammiparketti, sisäkatto ja keittiö, joka teetettiin mittatilaustyönä.

Keittiössä erikoinen ratkaisu on viinilounge, eli pieni syvennys, jossa voi nautiskella viiniä sillä välin kun toinen tekee ruokaa. Tämä oli arkkitehdin suunnitelmissa heti alusta asti.

– Me haluamme viettää aikaa ystävien ja aikuisten lastemme kanssa ja laitamme usein ruokaa. Siksi tilat on suunniteltu niin, että keittiö ja ruokailutila on suurempi kokonaisuus kuin varsinainen olohuone. Ei siellä kukaan koskaan kuitenkaan ole, Johanna nauraa.

Kotikontti on kahden aikuisen toivetalo, jossa on toteutettu juuri ne asiat, joista he ovat unelmoineet edellisissä asunnoissaan. Tilaa on riittävästi, mutta ei kuitenkaan yltiöpäisen paljon. Yövieraat on huomioitu niin, että kaikki tuntevat olonsa kotoisaksi.

Erillinen pihasauna oli asukkaiden, Johanna ja Pasi Tiusasen satsaus sekä omaan että vieraiden hyvinvointiin. Saunatuvassa voi nauttia piha- ja metsänäkymästä ympäri vuoden, satoi tai paistoi.
Kommentoi »