Kotivinkki

Niina Lahtinen oppi, ettei aina kannata sanoa kyllä ja oivalsi keinon, jolla jännitys helpottaa: ”Häpeämällä siitä selviää”

Niina Lahtinen oppi, ettei aina kannata sanoa kyllä ja oivalsi keinon, jolla jännitys helpottaa: ”Häpeämällä siitä selviää”
Näyttelijä Niina Lahtinen satsaa biokaasuautoon ja kutsuu koko laajennetun perheensä syömään, jos muut eivät jaksa kokata. Tässä jutussa hän kertoo, mitkä asiat tekevät arjesta parasta.
Julkaistu 12.12.2022

Paras epäonnistuminen

Parikymppisenä minua ja ystävääni pyydettiin luomaan riihi­mäkeläisen hotellin aamiaishuoneeseen kesä­ilme. Visioimme ja toteutimme kanaverkosta ja paperimassasta auringon, jonka piti tulla huoneen kattoon. Kun aurinko oli valmis, totesimme, että se on rumin asia mitä olimme koskaan nähneet. Ilmoitimme, että ilmettä ei tule, me epäonnistuimme. Jutun opetus oli, että aina ei kannata sanoa kyllä ja omien tekojen kanssa on vain elettävä.

Paras neuvo

Soitan selloa, ja meillä on välillä esityksiä. Jännitän niitä, koska koen, että en ole harjoitellut tarpeeksi. Sello-­opettajani sanoi viisaasti, että häpeämällä siitä selviää. Ajatus helpottaa. Miksi jännittää, kun ­pahinta mitä voi seurata on häpeä, ei muuta.

Paras satsaus

Vastustan vähän yksityis­autoilua, mutta kahden harrastavan lapsen äitinä tarvitsen autoa. Kun hankin biokaasulla käyvän auton, minun on helpompaa antaa itselleni lupa autoilla.

Paras hetki

Käyn sunnuntaisin pelaamassa sählyä ja sen jälkeen lämmitän saunan. Istumme tyttöjeni kanssa löylyissä ja puhumme kaikesta. Jos ei ole puhuttavaa, ollaan vain.

Paras tapa säästää

Minulle ei tuota vaikeuksia olla ostamatta mitään, paitsi tietysti ruokaa ja muuta välttämätöntä. Koska häpeäkynnykseni on todella korkea, minua ei haittaa kulkea vuositolkulla samoissa vaatteissa.

Parasta kotikaupungissa

Ilman muuta ystävät. Mulla on paljon ystäviä Riihimäellä, ja kaikki sukulaiset ja läheiset ovat täällä. Laajennettuun perheeseeni kuuluvat Katja Lappi, Janne Kataja, Jukka Kuronen ja minä. Voimme matalalla kynnyksellä vain ilmoittaa, että nyt tulen kylään. Jos ei jaksa kokata, voi mennä toisen luo syömään.

Paras liikuntamuoto

Rakastan tanssia. Kun tanssin, en ajattele, että tämä on nyt liikuntaa vaan enemmän itseilmaisua.

Paras paikka kotona

Olen joka ilta yhtä innoissani, kun pääsen sänkyyn lukemaan kirjaa. Syksyllä rakastuin Deborah Levyn elämä­kertasarjaan. Ne ovat pieniä kirjoja, mikä sopi, koska sain kesällä pienen pitkien kirjojen kammon, kun luin putkeen David Foster Wallacen Päättymättömän riemun (sivuja 1061) ja Haruki Murakamin Vieterilintukronikan (878 sivua).

Paras...

Ruoka: Nachopelti

Juoma: Coca-Cola Zero

Maku: Kirpeä

Tuoksu: Rakkaan ihmisen iho

Matkakohde: Saimaa

Kulkupeli: Juna

Kännykkäsovellus: Fingrid

Keittiöväline: Japanilainen veitsi

Vaate: Joutsenen pitkä untuvatakki

Kirja: Petri Tammisen Muita hyviä ominaisuuksia

Elokuva: Parasite

Tv-ohjelma: Aikuiset

Kosmetiikkatuote: Tekstuurispray hiuksille

Musiikki: Folk

Biisi: Dolly Partonin 9 to 5

Artisti: Ellinoora

Ravintola: Darshan Riihimäellä

Herkku: Ohuen ohut ruisleipä voilla ja juustolla

Kaupunki: Turku

Vuodenaika: Kesä

Huonekalu: Sänky

Kasvi: Jaloleinikki

Aamupala: Puuro

Radiokanava: YleX.

Kommentoi »