Hetkonen, sehän on neulottu terassikaide! Heli taituroi 9-metrisen somisteen alle 30 eurolla – ”Aikani kuluksi voisin tehdä toisenkin”

Hetkonen, sehän on neulottu terassikaide! Heli taituroi 9-metrisen somisteen alle 30 eurolla – ”Aikani kuluksi voisin tehdä toisenkin”
Heli Tepponen suunnitteli ja neuloi muutamassa viikossa omakotitalonsa terassille omaperäisen kaidekoristeen. Ahkera neuloja vertaa projektia villapaidan tekemiseen.
Julkaistu: 11.6.2021
Nousiaislaisen Heli Tepposen omakotitalon kaiteen puurakenteet ehtivät odottaa tovin sopivaa ratkaisua.
Tänä keväänä suuren pihan ympäröimän terassin kaiteet oli aika viimeistellä, mutta ei kuitenkaan aivan perinteisellä tavalla.
– Katselimme puolisoni kanssa netistä inspiraatiokuvia esimerkiksi köysikaiteista ja polykarbonaattilevystä. Sitten tuli vastaan kuva skottilaisen rouvan kalastusverkkolangoista neulotusta aidasta.
Käsityöihmisenä Heli innostui ideasta.
– Olen osannut neuloa ja virkata jo ennen kouluikää. Villasukkia ja paitoja on valmiina jo monien vuosien tarpeiksi.
Heli oli tarkka lankavalinnasta. Oikean langan löytämiseen meni aikaa kaksi viikkoa.
Neulontakokemuksen myötä Helillä riitti taitoa suunnitella itse terassille sopiva kaide kuvioineen ja mittoineen. Langaksi valikoitu Tokmannilta löytynyt Masterin musta, 2 mm paksuinen koukkulanka, jota kului 4,5 kiekkoa.
– Neulottua kaidetta on yhteensä yhdeksän metriä. Neuleen ylä- ja alareunaan on pujotettu paksumpi nyöri, josta verkko on pingotettu koukuilla terassin puurakenteisiin. Puiset kaiteet ovat todella tukevat, neuleverkko on siis lähinnä koristekaiteena.

Hinnaksi alle 30 euroa

Kahdessa viikossa valmistuneen neulekaiteen lopputulos oli juuri sellainen kuin Heli oli visioinut.
– Aika näyttää, miten se kestää paikoillaan – kestävän oloiselta se kuitenkin vaikuttaa. Kaiteen tekemiseen ei mennyt sen enempää aikaa tai vaivaa kuin villapuseroonkaan. Muovinarun neulominen oli käsille rasittavaa, mutta sitä teki helposti puoli metriä päivässä.
Helin neuloma kaide on kerännyt ihasteluja ja ihmettelyjä.
Terassin katseenvangitsija syntyi lopulta myös varsin edullisesti, sillä neulekaiteen hinnaksi tuli alle 30 euroa.
– Aikani kuluksi voisin tehdä toisenkin, vaikka eri värisenä ja erilaisella kuviolla. Olen itse ommellut terassille valoverhot kattoon, joten terassin osalta käsityöt alkavat kuitenkin olla tehtynä. Täytyy taas jatkaa huushollin päällystystä neuleilla. Ajattelin kokeilla kattolistojen tekemistä neuleena seuraavaksi.
Juttua muokattu 14.6.2021 klo 12:20: lisätty juttuun tarkennettu tieto Helin lankavalinnasta.
1 kommentti