Tee tyylikäs neulottu rahi hauskalla dominoneuleella
Tee itse
Tee tyylikäs neulottu rahi hauskalla dominoneuleella
Kaunis ja napakka neulottu rahi valmistuu ontelokuteesta dominoneuleella. Tekniikassa uusi pala neulotaan aina edellisen reunasilmukoista.
16.5.2018
 |
Kotivinkki

Neulottu rahi dominoneuleella

Koko: noin 60 x 38 cm.

Tarvikkeet:

  • 3 kg savunsinistä (160) Esteri-ontelokudetta (100 % polyesteria, n. 1 kg = n. 300 m)
  • pyöreä lattiatyyny, koko 75 x 15 cm (esimerkiksi Vaahtomuovi.net)
  • kuteen väristä ompelulankaa
  • silmä- ja ryijyneula
  • 80 cm:n mittainen pyöröpuikko 8 mm tai käsialan mukaan
  • virkkuukoukku 7 mm.

Ainaoikeinneule: Neulo tasona koko ajan oikein.

Tiheys: 11 s ja 20 krs ainaoikeinneuletta = 10 cm.

Neulottu rahi muodostuu 12 dominopalasta. Paloista tulee neliöitä, kun kavennat silmukoita aina kappaleen keskellä.

Neulottu rahi valmistuu näin

Rahinpäällisessä on yhteensä 12 dominoneulepalaa. Laita ontelokudekartio kyljelleen sopivan kokoiseen laatikkoon, josta kude juoksee puikolle kierteettä. Sulata kuteen päät liekillä, jotta ne eivät purkaannu. Tee napakkaa neuletta, niin päällisestä tulee ryhdikäs. Ensin neulotaan neljän palan aloitusneliö (katso piirros).

Dominoneuleen 1. pala

Luo neuloen 53 s näin: tee aloitussilmukka vasemman puikon alkuun, *neulo 1 o mutta älä pudota s:a vasemmalta puikolta vaan siirrä tämä uusi s vasemmalle puikolle*, toista *–*, kunnes puikolla on 53 s.

1. krs (np): 52 o, 1 n. Merkitse keskimmäinen eli 27. s.

2. krs (op): nosta 1. s oikein neulomatta (= vie puikko s:an vasemmalta), neulo oikein, kunnes merkin edessä on 1 s, kavenna 3 o yht. (= nosta 2 s oikein neulomatta eli vie puikko ensin 2. ja sitten 1. s:n läpi, 1 o, vedä nostetut s:t neulotun yli), neulo loput s:t oikein mutta viimeinen s nurin.

3. krs: nosta 1. s oikein neulomatta, neulo loput s:t oikein mutta viimeinen s nurin.

Toista 2.–3. krs:ia, kunnes jäljellä on 3 s. Kavenna ne op:lla 3 o yht. Lyhennä kude n. 15 cm:n pituiseksi ja vedä se löyhästi viimeisen s:n läpi (= kärkisilmukka).

2. pala

Neulo samoin kuin 1. pala.

Aloita sitten palojen yhdistäminen poimimalla s:oita kuteen avulla (katso piirros). Poimi s:t aina kahden reunalenkin läpi, jotta rajakohdista tulee siistit.

3. pala

Huom! Silmukoita nostellaan palan reunoista puikolla ja kulmista koukulla. Koukulla nostetut s:t siirretään puikolle. Aloita A-reunasta näin: vie koukku aloituskulmasta nurjalle, tuo kude läpi ja siirrä silmukka puikolle, poimi sitten puikolla vielä 25 s ja lopuksi koukulla 1 s ja siirrä se puikolle = 27 s, poimi tämän jälkeen koukulla B-reunan 1. s, siirrä se puikolle ja vedä A:n viimeinen s tämän yli (= kulmasilmukka), jatka poimimalla B-reunasta puikolla 25 s ja lopuksi koukulla 1 s, joka siirretään puikolle = 53 s. Neulo, kuten 1. pala.

4. pala

Poimi C-reunasta 26 s, kulmasta 1 s ja D-reunasta 26 s = 53 s. Neulo pala kuten edellä mutta jätä kude ja viimeinen s puikolle odottamaan. Aloitusneliö on nyt valmis.

Neulo aloitusneliön jatkoksi 4 uutta palaa näin: poimi puikolla olevan kärkis:n jatkoksi palan vasemmasta sivusta 25 s, sitten koukun avulla 1 kulmasilmukka kahden palan rajakohdasta, puikolla viereisen palan sivusta 25 s ja lopuksi vielä koukulla 1 s kärkisilmukkaa alemmasta kerroksesta (= vie koukku kärkis:n alla olevasta s:sta työn np:lle, vedä kude läpi ja nosta puikolle) = 53 s. Neulo pala kuten edellä, lyhennä kude n. 15 cm:n mittaiseksi ja vedä se löyhästi kärkis:n läpi.

*Avaa vasemmalla olevan palan kärkisilmukka ja nosta se puikolle, poimi sitten 2 s kärkis:n loppuun jätetyllä kuteella (= kuteiden päättelykohta siirtyy pois kulmasta), ota uusi kude ja poimi sillä vielä 50 s = 53 s. Neulo pala kuten edellä ja jätä loppuun 15 cm kudetta*. Toista *–* vielä 2 kertaa mutta älä katkaise kudetta 4. palan jälkeen. Kappaleessa on nyt 8 palaa.

Neulo vielä yksi neljän palan kerros kuten edellä, mutta jätä viimeisellä kerroksella 1. ja 3. palan kärkeen 50 cm kudetta ompelua varten (= 12 palaa).

Neulotun rahin viimeistely

Laita tyyny päällisen sisään. Pujota ompelua varten jätetty kude ryijyneulaan ja ompele vierekkäiset palat yhteen op:lta vuoropistoin 1 s:n päässä reunasta. Kiristä ommel pisto pistolta.

Ompele vastakkainen sauma samoin. Riisu päällinen, päättele kuteet nurjalle ja ompele niiden päät muutamin pistoin neulokseen. Ota 1 m kudetta ja ompele sillä pitkä sauma kulmasta kulmaan näin: kiinnitä ja päättele kude ensin aloituskulman np:lle ja tuo se op:lle. Pue päällinen. Ompele sauma vuoropistoin kuten edellä. Kun ommel on valmis, tee solmu ja kiristä. Tee solmuun merkki erivärisellä langalla (tästä kohdasta voit avata sauman päällisen pesua varten). Lyhennä kude n. 15 cm:n pituiseksi, huolittele pää purkautumattomaksi ja pujota se koukulla sisäpuolelle.

Jos haluat pestä neulotun rahin, pura pitkä sauma merkistä alkaen ja riisu päällinen. Pese 40 asteessa, kuivata ja ompele uudelleen paikalleen.

Ohje: Pia Heilä. Lanka- ja ohjetiedustelut Lankava (06) 4345 500, lankava.fi.

P.S. Ihastuitko kuvan vaaleanpunaisiin sukkiin? Katso sukkien ohje!

Kommentoi »