Näissä kelpaa tassutella! Suloiset ruttusukat yhdistävät säärystimet sukkiin
Tee itse
Näissä kelpaa tassutella! Suloiset ruttusukat yhdistävät säärystimet sukkiin
Ruttusukkien varsi neulotaan patentti- ja joustinneuleella, jolloin se rypyttyy tanssijan säärystimien tyyliin. Pitkät sukat pitävät kintut taatusti lämpiminä.
3.4.2018
 |
Kotivinkki

Ruttusukat

Koko: noin 38.

Tarvikkeet:

  • 200 g Novita 7 Veljestä -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 150 g = 300 m), sävy marjapuuro (053)
  • sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan.

Mallineuleet

Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *1 o, 1 n*, toista *–*.

Joustinneule kierrettynä: neulo *1 o, 1 n silmukan takareunasta (= kiertäen)*, toista *–*.

Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.

Patenttineule:

1. krs: *neulo 1 o (tai neulo silmukka ja langankierto oikein yhteen), tee langankierto puikolle ja nosta nurja silmukka neulomatta*, toista *–*, kunnes kerroksella on jäljellä 1 s, neulo se oikein.

2. krs: *tee langankierto puikolle ja nosta oikea silmukka neulomatta, neulo 1 n (tai neulo silmukka ja langankierto nurin yhteen)*, toista *–*, kunnes kerroksella on jäljellä 1 s, neulo se nurin (tai neulo silmukka ja langankierto nurin yhteen). Toista kerroksia 1–2.

Tiheys: 21 s sileää neuletta = 10 cm.

Ruttusukkien helppo patentti- ja joustinneulepinta onnistuu myös vähemmän kokeneelta neulojalta.

Ruttusukat – ohje:

1. Luo 48 s ja jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 4 cm.

2. *Neulo 1 krs kierrettyä joustinneuletta ja kavenna kerroksen viimeinen silmukka pois = 47 s. Neulo ohjeen mukaan patenttineuletta 8 cm. Neulo 1 krs joustinneuletta (neulo langankierto ja silmukka yhteen) ja lisää kerroksen lopussa 1 s = 48 s. Neulo 1 krs kierrettyä joustinneuletta ja vielä 4 krs tavallista joustinneuletta*. Toista *–* yhteensä 3 kertaa. Neulo 1 krs oikein ja kavenna samalla 4 s tasa­välein = 44 s.

3. Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t joustinneuleena IV puikolle (= 22 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja aloita vahvennettu neule: 1. krs (työn nurja puoli): nosta 1 s neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs: *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun. Käännä työ. Toista kerrokset 1–2 yhteensä 11 kertaa (= 22 krs).

4. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 8 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo, kunnes jäljellä on 7 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivu­silmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8:na. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle (4,4).

5. Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 11 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen (= takareunasta) oikein vasemman puoleisella kantapohjan puikolla. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 11 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 4 s, neulo poimitut silmukat kiertäen oikein ja kantalapun 4 s oikein.

6. Jatka näillä kaikilla 54 s:lla sileää ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, neulo 3 välikerrosta jne. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 11 s, lopeta kavennukset.

7. Jatka sileää neuletta, kunnes pohjan pituus on 20 cm tai kunnes pikkuvarvas peittyy.

8. Aloita kärkikavennukset (nauhakavennukset): neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päättele. Neulo toinen sukka samoin. Höyrytä valmiit ruttusukat kevyesti.

Suunnittelija: Unelmien Käsityöt ja Susanna Mertsalmi.

2 kommenttia