Kotivinkki

Näyttelijä Leena Uotila hoitaa siivouksen lykkäämällä imurin miehelleen ja sisustaa vaihtamalla järjestystä – ”Elämä ennen kahvia ja sen jälkeen on kuin yö ja päivä”

Näyttelijä Leena Uotila hoitaa siivouksen lykkäämällä imurin miehelleen ja sisustaa vaihtamalla järjestystä – ”Elämä ennen kahvia ja sen jälkeen on kuin yö ja päivä”
Näyttelijä Leena Uotila tekee kahta asiaa mieluiten hitaasti: saunoo ja laittaa ruokaa. Tässä jutussa hän kertoo, mitkä asiat tekevät elämästä parasta.
Julkaistu 3.6.2022

Paras tapa siivota

Ehdottomasti se, että ojennan miehelle pölynimurin käteen. Hän lähtee heti töihin. Näin on sovittu. Minä täytän astianpesukoneen, pesen lattiat ja pyyhin pölyt.

Paras tapa kokata

Parasta on, jos voin laittaa jotain uuniin hautumaan pitkäksi aikaa. Pidän uunin pienellä lämpötilalla, ja kun ruoka tuoksuu olohuoneeseen asti, tiedän, että se alkaa olla valmista. Myös vihannesten höyryttäminen kattilassa on kätevää.

Paras opetus

Et ole yksin. Se liittyy luottamukseen. Meillä on Suomessa hyvä sosiaali­turva verrattuna moniin muihin maihin. Teatterissa on sama juttu: esitys rakennetaan yhdessä. Se on kuin jääkiekossa: kun tulee maali, myös syöttäjä saa aina yhden pisteen.

Paras paikka kotona

Ikivanha lepakko­tuoli makuuhuoneessamme. Luen siinä repliikkejä tai katson jotakin Yle Areenasta. Nukahdan yhden maissa yöllä. Teatteriesityksen jälkeen menee aikaa, ennen kuin kone päässä pysähtyy.

Paras tapa rentoutua

Saunominen ja nukkuminen rentouttavat parhaiten. Asumme vanhassa kerrostalossa, ja meillä on 35 vuotta vanha sähkösauna. Tykkään saunoa pitkään.

Paras tapa sisustaa

Tasaisin väliajoin laitan huonekalut uuteen järjestykseen. Ehkä jonain päivänä osaan laittaa kaiken niin, että ne ovat logistisesti oikeilla paikoillaan. Eräs arkkitehti neuvoi, että kutsu vieraita ja katso, mihin ihmiset hakeutuvat istumaan. Huonekalujen oikeat paikat löytyvät tällä tavalla.

Paras hetki

Aamulla, kun herään yksin ja asetun risti-istuntaan olohuoneen sohvalle tai nojatuoliin. Otan kirjan ja juon kahvia. Elämä ennen kahvia ja sen jälkeen on kuin yö ja päivä.

Paras kohtaaminen

Juhannuksena mökille kerääntyy jälkeläisiä. Jotkut menevät kokolle, ja laitamme paljon ruokaa. Yhdessä syöminen ulkona juhannuksena on aina hienoa.

Paras...

Ruoka: Uunijuurekset

Juoma: Vesi

Maku: Sitruuna

Tuoksu: Ruusu

Matkakohde: Metsä

Kulkupeli: Jalat

Kännykkäsovellus: Google Maps

Keittiöväline: Tiskiharja

Kirja: Täällä Pohjantähden alla

Elokuva: Chaplinin Kaupungin valot

Tv-ohjelma: Ylen säätiedotus

Kosmetiikkatuote: Käsivoide

Musiikki: Jazz

Biisi: Summertime

Artisti: Laila Kinnunen

Ravintola: Kesäterassi

Jäätelö: Saksanpähkinäjäätelö

Herkku: Ruisleipä

Kahvila: Torikahvila

Kaupunki: Helsinki

Vuodenaika: Kesä

Kasvi: Rosmariini

Aamupala: Jogurtti

Jälkiruoka: Rahka

Radiokanava: Yle Radio 1

Iltarutiini: Hampaiden pesu.

Kommentoi »