Näyttävä ruukkupuutarha kesäkukilla – helpot vinkit valintaan ja hoitoon

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kekkilä
Näyttävä ruukkupuutarha kesäkukilla – helpot vinkit valintaan ja hoitoon
Loihdi kesäkukilla ruukkupuutarha, joka kukoistaa läpi kesän. Kun yhdistelet erilaisia kasveja ja ryhmittelet ruukkuja, puutarhassa riittää aina mielenkiintoista katsottavaa.
Julkaistu: 7.5.2019

Haluatko kaunista helposti ja nopeasti? Kesäkukat ovat silloin lyömätön vaihtoehto. Sisäänkäynti, oleskelualue tai parveke saavat kesän kunniaksi uuden ilmeen vain parissa tunnissa.

Kesäkukat ovat kiitollisia kasvatettavia. Ne palkitsevat hoidon runsaalla kukinnalla, joka jatkuu pitkälle syyskesän puolelle. Suosi suuria ja hyväkuntoisia taimia, sillä ne jaksavat kukkia parhaiten. Runsaasta laji- ja lajikevalikoimasta on helppo yhdistellä erilaisia tyylejä ja tunnelmia. Voit siirtää ruukkuja kauden aikana mielesi mukaan ja valita eturiviin aina kunkin hetken kauneimmat kukkijat.

Suunnittele ruukkupuutarha omaan ja talon tyyliin

Mieti haluamasi tyyli ja tee ruukkupuutarhalle suunnitelma, ennen kuin suuntaat taimikaupoille. Rintamamiestalon sisäänkäyntiin sopivat romanttiset kasvit, kuten pelargonit. Modernin kivitalon edustalla luovat tunnelmaa esimerkiksi koristeheinät ja pienet koristepuut.

Hyödynnä kotipihan portaat, penkit ja muut alustat, joilla saat luotua ruukkupuutarhaan korkeuseroja.

Mieti, miten saat luotua korkeuseroja ja vaihtelua. Hyödynnä tasoja, erikokoisia kasvatusastioita, amppeleita, säleikköjä ja jalallisia ruukkuja. Hahmota tila neliöiden sijaan kuutioina. Näin kasveja mahtuu enemmän. Vertikaalisessa puutarhassa kasveja kasvaa lattiasta kattoon.

Valitse kesäkukat aina kasvupaikan mukaan. Auringossa viihtyvät esimerkiksi pelargoni, orvokki, tähtisilmä, laventeli, petunia ja marketta. Varjo on monelle kesäkukalle haastava. Puolivarjossa menestyvät ahkeraliisa, begonia ja siniviuhka. Verenpisara ja lumihiutale kukkivat runsaasti katveessakin. Monista kesäkukista on jalostettu useita erilaisia lajikkeita, mikä lisää valinnanmahdollisuuksia.

Tee hillitty kokonaisuus yhdellä sävyllä tai luo kontrastia yhdistelemällä vahvoja värejä.

Tee vaikutus kauniilla yhdistelmillä

Värimaailma voi olla kylmä tai lämmin. Muista, että jokaisella värillä on lukemattomia eri sävyjä, jotka sopivat keskenään yhteen. Vastaväreillä saat luotua dramaattisemman vaikutelman.

Tällä hetkellä muodissa ovat lähes mustat kukat, kuten suklaakosmos, musta sarviorvokki ja petunia sekä kesäpäivänhattu ‘Cherry Brandy’. Koristeheinät ja henkäyksen kevyet kukat pitävät pintansa. Monelle halutuin erikoisuus on jättiverbena.

Kukkivien kasvien ryhmää täydentävät erilaiset lehtevät kasvit, kuten onnenapilat, mehikasvit ja koristeheinät. Ne näyttävät hyvältä myös yksinään. Rohkea yhdistää kesäiseen ruukkuryhmään kodin viherkasveja.

Koristeheinät ja lehtiperennat korostavat kesäkukkia ja tuovat istutukseen lisää muotoja.

Kukkivat kasvit nousevat parhaiten esiin, kun istutukseen yhdistää lehtiperennoja. Hopeaputous, koristebataatti, muratti ja maahumala korostavat kukkien kauneutta. Koristeheinillä on sama vaikutus.

Riittävän iso ruukku helpottaa hoitoa

Hyvin valitut ruukut helpottavat puutarhan helppohoitoisuutta. Valitse aina mieluummin isompi kuin pienempi kasvatusastia. Tilavassa ruukussa on reilusti tilaa mullalle ja ruukkusoralle. Kun multaa on riittävästi, se ei kuivahda heti, mikä helpottaa kastelua. Mitä pienempi multatila, sitä nopeammin myös ravinteet on syöty.

Kun valitset kaikki ruukut kerralla, saat pidettyä tyylin yhteneväisenä. Jos haluat helppohoitoisuutta, valitse kookkaita saviruukkuja tai kevyitä muoviruukkuja. Muovinen kasvatusastia säilyttää kosteuden tasaisimmin. Ruukun pohjassa on hyvä olla reikä, jotta ylimääräinen vesi valuu aluslautaselle eikä jää seisomaan kasvin juuristoon. Huolehdi myös, että altakasteluruukussa on ylivuotoaukko.

Riittävän suuri ruukku helpottaa hoitoa ja vähentää kastelun tarvetta. Kekkilän ruukkusora salaojittaa ruukun ja pitää sen kevyenä.

Amppelit ovat usein pienempiä kuin ruukut, joten kastelusta ja lannoituksesta on pidettävä erityisen hyvää huolta. Mitä haastavampi ruukku, sitä tärkeämpää onkin hyvä hoito ja kasvua tukevat tuotteet.

Näin istutat ja hoidat kesäkukkia

Käytä aina puhtaita ruukkuja. Lisää astian pohjalle pari senttiä Kekkilän ruukkusoraa, joka salaojittaa istutuksen. Erittäin suuressa kasvatusastiassa soraa voi olla noin ⅓ tilavuudesta, jolloin mullalle jää yhä hyvin tilaa. Kevyt ruukkusora tekee isosta ruukusta köykäisemmän siirrellä.

Kekkilä Kesäkukkamulta on täsmätuote kukkiville yksivuotisille kasveille. Kasvualustassa on kastelukiteitä ja hitaasti liukenevaa lannoitetta, jotka helpottavat hoitoa.

Käytä ruukuissa ja amppeleissa Kekkilän Kesäkukkamultaa. Kasvualustaan lisätty Juurivoima-humusyhdiste nopeuttaa kasvin juurtumista ja parantaa hyvinvointia. Multaan on lisätty pitkävaikutteista lannoitetta ja kastelukiteitä, jotka helpottavat ravinne- ja kosteustasapainon ylläpitämistä.

Poista kesäkukka muoviruukusta. Jos juuret ovat kiertyneet tiukasti ruukkuun, voit tehdä juuripotin pohjaan viiltoja puukolla. Katkotut juuret nopeuttavat juurtumista. Istuta taimi niin, että juuristo peittyy kokonaan mullalla. Painele multa juurenniskan ympäriltä tiiviiksi hellästi käsin painellen. Kastele istutus huolellisesti. Kesäkukat kaipaavat kastelua parin kolmen päivän välein läpi kesän. Tuulinen ja aurinkoinen sää lisäävät veden kulutusta. Paahteessa kukat on kasteltava päivittäin.

Kekkilän kesäkukkaravinne on helppo annostella ja antaa kasteluveden mukana. Hyvä ravinnekoostumus takaa runsaan kukinnan.

Aloita lannoitus noin parin viikon päästä istutuksesta, kun kasvit ovat asettuneet. Kekkilän Kesäkukkaravinne on helppo annostella suoraan kasteluveteen. Jauhe on riittoisa, ja se varmistaa pitkän ja runsaan kukinnan koko kesän ajan.

Monet kukkivista kesäkukista hyötyvät nyppimisestä. Tällä tarkoitetaan kuihtuneiden kukkien poistamista sormin tai saksin katkaisemalla. Jos kuihtuneet kukka-aihiot jäävät paikoilleen, alkaa kasvi keskittyä siemenkodan valmistukseen. Nypi ainakin petuniaa, orvokkia, pelargonia ja markettaa. Sen sijaan esimerkiksi lobelia ja lumihiutale eivät vaadi nyppimistä.

Kommentoi »