Upeimmat narsissit niitylle, kukkapenkkiin ja leikkotarhaan – 40 lajiketta, joihin rakastut!
Kukkasipulit maahan
Upeimmat narsissit niitylle, kukkapenkkiin ja leikkotarhaan – 40 lajiketta, joihin rakastut!
Sirot mutta sinnikkäät narsissilajikkeet loistavat puutarhan niittymäisillä paikoilla, muhkeat narsissit säväyttävät kukkapenkissä. Toiset lajikkeet taas ovat loistavia leikkokukkia. Klikkaamalla kasvin kuvaa saat sen isommaksi.
Niitylle
1. ’Actaea’. Isokukkainen ja ikivanha valkonarsissilajike tuoksuu voimakkaasti ja on hyvä leviämään. 45 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
5. ’Gigantic Star’. Näyttävä ja kestävä hollantilaislajike on vuodelta 1960. Se sopii taustakasviksi. Kukat ovat jopa 12-senttiset. 35 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
9. ’Minnow’. Britanniasta kotoisin oleva puutarhatasettilajike, jonka jokaisessa varressa on ainakin pari kukkaa. Sopii myös perennapenkin etuosaan. 25–35 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
2. ’Dutch Master’. Hollantilainen lajike vuodelta 1937 on palkittu moneen kertaan. Se kukkii suurin keltaisin kukin, joissa on mieto tuoksu. 40 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
6. ’Carlton’. Percival D. Williamsin vuonna 1927 Britanniassa esittelemä isotorvinen kestosuosikki, jonka kukissa on mieto vaniljan tuoksu. Leviää hyvin. 40 cm. Kukinta: toukokuu.
10. ’Tête à tête’. Aikaisin keväällä ruukkukasvina myytävä kestävä syklaaminarsissi on varmasti Suomen tunnetuin lajike, tuttavallisemmin tetenarsissi. 20 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
3. ’February Gold’. Yksi vanhimmista syklaaminarsisseista on tunnettu jo 1920-luvulla. Se on kestävä, tanakka ja leviää helposti. 25 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
7. ’Mount Hood’. Lajike on hollantilaista alkuperää ja rekisteröity vuonna 1938. Kookkaat vaaleankeltaiset kukat muuttuvat vähitellen luunvalkoisiksi. 40 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
4. ’Ice Follies’. Suosittu lajike sopii myös ruukkukasvatukseen. Kukat tuoksuvat hyvältä ja haalistuvat vanhetessaan lähes valkoisiksi. 40 cm. Kukinta: toukokuu.
8. ’Professor Einstein’. Albert Einsteinin kunniaksi nimetty tuoksuva lajike sopii myös leikkokukaksi. 35 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.

Perennapenkkiin
11. ’Fragrant Rose’. Isotorvinen melko myöhään kukkiva narsissi on kotoisin Pohjois-Irlannista. Sen tuoksu muistuttaa ruusua tai vadelmaa. 45 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
15. ’Golden Echo’. Amerikkalainen nunnannarsissilajike esiteltiin vuonna 2014. Yhdestä sipulista kasvaa useita kukka - varsia, kukat ovat tuoksuvat. 30 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
12. ’Cum Laude’. Persikan ja valkoisen sävyinen lajike kuuluu perhosnarsisseihin, joiden kukan torvi on liuskoittunut koristeellisesti. 40 cm. Kukinta: toukokuu.
16. ’Lucifer’. Viktoriaanisen aikakauden narsissi on jalostettu Irlannissa. Se sopii myös ruukkukasvatukseen. 40 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
13. ’Ice King’. Rakastetun ’Ice Follies’ -lajikkeen jälkeläisen sitruunankeltaiset kerrannaiset kukat haalistuvat valkoisiksi ajan mittaan. 40 cm. Kukinta: toukokuu.
17. ’Pipit’. Nunnannarsissi kuuluu jalostajansa Grant E. Mitschin ”lintusarjaan”, joka on nimetty siivekkäiden mukaan. Pipit on suomeksi kirvinen. 25 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
14. ’Butter and Eggs’. Historiallinen englantilaislajike on tunnettu jo 1700-luvulla. Sen nimi kertoo kukan sävyistä – voita ja kananmunia. 40 cm. Kukinta: toukokuu.
18. ’Replete’. Näyttävän amerikkalaislajikkeen miedosti tuoksuvat kukat ovat jopa 10-senttiset. 40 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
19. ’Delnashaugh’. Kerrannaiskukkaisen lajikkeen kukissa on valkoisen lisäksi aprikoosin ja vaaleanpunaisen sävyjä. 35 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
20. ’Red Devon’. Perinteinen englantilainen torvinarsissi on nimetty devonshirelaisen punaisen lihakarjarodun mukaan. 35 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
24. ’Polar Ice’. Pienikokoinen ja tuoksuva vanhanajan narsissi, joka muuttuu vanhetessaan lähes kauttaaltaan valkoiseksi. 30 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
28. ’Toto’. Matala lajike on kuin valkoinen tetenarsissi. Se sopii kukkapenkin etuosaan, ruukkuun ja kivikkoon. 25 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
21. ’Rip van Winkle’. Kasviryhmän etualalle sopiva luminarsissin kerrannaiskukkainen lajike on hauska historiallinen erikoisuus Irlannista vuodelta 1884. 15 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
25. ’Pink Pride’. Valkoisten terälehtien keskeltä loistavan torven aprikoosinen väri taipuu vähitellen korallinpunaiseksi. 40 cm. Kukinta: toukokuu.
29. ’Valdrome’. Kaulusnarsissin kukka muistuttaa melkein pientä päivänliljaa. Hollantilaislajike on vuodelta 1965. 40 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
22. ’Irene Copeland’. Legendaarinen narsissijalostaja William F. M. Copeland nimesi lajikkeen nuorimman tyttärensä mukaan vuonna 1915. Myös Mary-sisarella on oma nimikkolajike. 45 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
26. ’Sir Winston Churchill’. Britannian legendaarisen pääministerin kunniaksi nimetty hienokukkainen lajike on palkittu monesti. Kukissa on ihana tuoksu. 40 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
23. ’Jetfire’. Syklaaminarsissi on voittanut monia palkintoja. Sen kukat ovat jopa yli 7-senttiset ja miedosti tuoksuvat. 20 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
27. ’Stainless’. Täysvalkoisuus on narsisseissa harvinaista. Kukissa on hento tuoksu. 35 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
30. ’Tahiti’. Kerrannaisuudestaan huolimatta lajikkeen kukat kestävät hyvin sadetta. Se sopii hienosti myös leikkokukaksi. 35 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
Leikkotarhaan
31. ’Fortissimo’. Kukat ovat erittäin suuret, lähes 12-senttiset, ja varsikin on poikkeuksellisen pitkä. 45 cm. Kukinta: toukokuu.
35. ’Pink Silk’. Palkittu elegantti torvinarsissi sopii myös ruukkukasvatukseen ja kukkapenkkiin perennojen joukkoon. 30 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
32. ’Geranium’. Historiallisiin lajikkeisiin luettava tasettilajike tekee yhtä vartta kohden kaksi tai useamman kukan. Vahvatuoksuinen. 30 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
36. ’Yellow Cheerfulness’. Historiallinen myöhäinen kerrannainen lajike on vuodelta 1937 ja palkittu monesti. Sen kukat ovat vahvasti tuoksuvat. 40 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
33. ’Hillstar’. Palkittu nunnannarsissi on kotoisin Yhdysvalloista. Jokaiseen varteen tulee kaksi tai kolme sievää kukkaa. Pienikokoisena se sopii myös ruukkukasvatukseen. 15 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
37. ’Petit Four’. Lajikkeen terälehdillä on trendikkäitä aprikoosin, persikan, vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyjä. Kukat ovat hyvän tuoksuiset. 35 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
34. ’Mallee’. Elegantissa perhosnarsississa on haluttuja vaaleanpunertavia sävyjä. Lajike on esitelty vuonna 2001 Pohjois-Irlannissa. 35 cm. Kukinta: touko–kesäkuu.
38. ’Pueblo’. Nunnannarsissin kukat ovat sen muuhun kokoon nähden suuret, halkaisijaltaan jopa seitsemänsenttiset. Yhdessä varressa voi olla kolmekin kukkaa. 30 cm. Kukinta: toukokuu.
39. ’Dick Wilden’. Hollantilaislajikkeen kukat ovat hyvin kerrannaiset, miedosti tuoksuvat. Komea narsissi sopii myös ruukkukasvatukseen. 35 cm. Kukinta: toukokuu.
40. ’Acropolis’. Tukevat varret kannattelevat röyhelöisiä, tuoksuvia kukkia. Kestävä lajike. 40 cm. Kukinta: huhti–toukokuu.
Kommentoi »